Gündem Mucize anne mucize bebek

Mucize anne mucize bebek

19.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tip 1 diyabet hastası olan bankacı Gözde Gül Koç, böbrek naklinden 5 yıl sonra 38 yaşında doğum yaparak kızı Nehir’i kucağına aldı.

Mucize anne mucize bebek

İzmir’de bankacı Gözde Gül Koç, uzun yıllar voleybol oynadı, yaşadığı yorgunluğu yoğun spor yapmasına bağladı. Aldığı kiloların ve çok sık su içmesinin nedeninin şeker hastalığından olduğu 2006 yılında ortaya çıktı. 26 yaşındayken ‘Tip 1’ diyabet tanısı konulan Gözde Gül Koç, 2013’te bir şok daha yaşadı. Bu kez yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Bir süre diyalize giren genç kadın, 2014’te ağabeyi Mustafa Gül’den nakledilen böbrekle yeni bir hayata başladı.

Haberin Devamı

35 haftalık doğdu

Gözde Gül Koç nakilden bir yıl sonra mali müşavir Turgut Koç (42) ile evlendi ve geçen yıl hamile kaldı. Hem diyabet hastası hem de böbrek nakilli anne adayı Koç, İzmir’deki özel bir hastanede görev yapan Prof. Dr. Namık Demir’e başvurdu. Koç, Prof. Dr. Demir’in kontrolünde tüm uyarılara uyarak doğuma hazırlandı. Hamileliğin 7 ayını sorunsuz geçiren Koç, 30 Temmuz’da sezaryenle kızı Nehir’i dünyaya getirdi. 35 haftalık 2 kilo 590 gram ağırlığında, 48 santimetre boyunda doğan Nehir, Koç çiftine mutlulukların en büyüğünü yaşattı.

‘Korktuğum şeyleri yaşamadım’

Eşinin çocuk sahibi olma konusunda her şeyi oluruna bıraktığını belirten Gözde Gül Koç şunları anlattı: “Hamilelik öncesi çok kararsız kaldım. Hamileliğin şeker dengemi, tansiyonumu bozacağını düşündüm. Sonra bunları kafamda büyütmekten vazgeçip oluruna bıraktım. Ne olacaksa görelim dedim. Allah yardım etti, hamilelik normal yollarla oldu. Hamileliğimin 4’üncü ayında Prof. Dr. Namık Demir’e geldim. Zorlu bir süreçti ama 7 ay boyunca korktuğum hiçbir şeyi yaşamadım. Doktorlarıma teşekkür ederim, çok mutluyum.”

Haberin Devamı

‘Çok sıkı kontrol edilmeli’

Prof. Dr. Namık Demir, böbrek nakli yapılan kadınların yarısının doğurganlık çağında olmalarına karşılık, gebe kalanların oranının yüzde 2 ila 5 arasında değiştiğini belirtti ve şunları söyledi: “Halen literatürde böbrek naklinden sonra 5 bin gebelik olduğu yer almaktadır. 2002 yılında kadınların böbrek naklinden sonra 2 yıl süre ile gebe kalmamaları öneriliyordu. 2005 yılından sonra bu süre bir yıla çekildi. Nakilden sonra bir yıl içinde böbrek fonksiyonları iyi ise gebelikte sakınca olmamaktadır. Böbrek nakli sonrasında gebe kalan kadınlarda hipertansiyon, preeklampsi, diyabet gibi komplikasyonlar daha sık ortaya çıkabilir. Bu nedenle anne adaylarının çok yakından izlenmesi gerekir. Hastamız tüm kurallara uyarak sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi, kendisinin durumu da çok iyi.” l İZMİR DHA