Gündem Müftüden jet ‘U’ dönüşü

Müftüden jet ‘U’ dönüşü

10.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocuklara konan isimler ile ilgili olarak, ‘Kuran’dan gördüğünüz, aklınıza esen her isim uygun değildir’ yönünde açıklama yapan Samsun Müftüsü Öztürk, tartışmalar üzerine ani biçimde ağız değiştirdi

Müftüden jet ‘U’ dönüşü

Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, ‘isim’ konusundaki açıklamalarının kamuoyunda tartışmalara neden olması üzerine dün yazılı bir açıklama yaptı. Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler, çocuklara isim olarak verilebilir. Biz insanlarımızın kullanmakta olduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi ne bir düşünceye sahibiz ne de böyle bir gayemiz vardır” dedi.

Tartışma yarattı
Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk’ün, önceki gün gazetecilere yaptığı, “Kuran’dan isim seçerken dikkatli olmak gerekir. Sanem ‘put’, Aleyna ‘sıkıntı, bela’ anlamına gelir. Allah’ın isimlerinin de çocuklara verilmesi uygun değildir. ‘Kuran’da geçen her kelime isim olur’ mantığı ile düşünülmemeli” şeklindeki açıklamaları, kamuoyunda geniş yankı bulmuş, eleştirilere de neden olmuştu. Konunun dün de tartışılmaya devam edilmesi üzerine Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk, yazılı bir açıklama yaptı. Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk’ün açıklaması şöyle:

‘Amaç dışına çıkan ifadeler’
“Bugün internet sitelerinde ve haber kanallarında yer alan ‘Çocuklara Kuran-ı Kerim’den isim konulması’ haberleri üzerine açıklama yapma gereği ortaya çıktı. Çocuklara isim koyma konusunda konferans veren iki akademisyen arkadaşımız, isimler ve anlamları konusunda bir takım bilgiler verdiler. Bu konuda gazeteci arkadaşlar da benim de görüşümü aldı. Benim bu konudaki şahsi kanaatim şudur; Güzel isim olsun diye Kuran-ı Kerim’de geçen her kelimeyi, sırf Kuran-ı Kerim’de geçtiği için çocuğa isim olarak koymak, yanlış olabilir. İsimler kültürümüze, örf ve âdetlerimize uygun olmalıdır.
Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler çocuklara isim olarak verilebilir. Bunların dışında söylenen, ifade edilen ve yazılan hususlar, maksadını aşan ve amacının dışına çıkan ifadelerdir. Zira biz insanlarımızın kullanmakta olduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi ne bir düşünceye sahibiz ne de böyle bir gayemiz vardır.”