Gündem Muğamın farklı türlerle harmanı

Muğamın farklı türlerle harmanı

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Piyanist Elchin Shirinov, 26. İstanbul Caz Festivali’nde müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Elchin Shirinov Trio ile Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’ta yarın akşam SOCAR sponsorluğunda sahne alacak olan piyanist Milliyet’in sorularını yanıtladı

Muğamın farklı türlerle harmanı

Temmuz ayını müzik ayı haline getiren İstanbul Caz Festivali’nde yarın akşam piyanist ve besteci Elchin Shirinov, Grammy ödüllü basçı Panagiotis Andreou ve yenilikçi melodilerin kâşifi, davulcu Engin Kaan Günaydın’ı bir araya getiren Elchin Shirinov Trio sahnede. Shirinov’un Bakü Caz Festivali, Budapeşte, Brüksel, Moskova ve Paris’te verdikleri konserlerde tutkulu ve düşünceli olduğu kadar eforsuz tavrı hayranlık uyandırdı. Azerbaycan halk müziğinde gizli doğuya has harmonileri, mikrotonları ve tekrarları davulun başı çektiği bir süratle buluşturması cazseverlerin takdirini topladı. Müzisyen konser öncesi sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Vagif Sadikhov, Aaron Goldberg ve Kevin Hays’ın aralarıda olduğu önemli isimlerden eğitim aldınız. Ama bir müzik okulu geçmişiniz yok.

Hocam Vagif Sadikhov ile ilk tanıştığımda kendimi eğitmiştim üstelik de bunu hiçbir müzik okuluna gitmeden yapmıştım. Önce klasik müzik eğitimine ihtiyacım olduğunu söyledi. 2 yıl müzik okulu öğretmeninden özel klasik müzik piyano dersleri aldım. Sonrasında yanına onun yanına döndüğümde caz öğrenmeye başladım. Ardından New York’a gittim ve özel caz piyanistlerinden özel dersler aldım. Bunun en iyi yol olduğunu söylemiyorum. Her iki şekilde de işe yarayabileceğini düşünüyorum. Müzik okulu veya sadece özel dersler. Bu aslında öğrenciye bağlı. Öğrenci öğrenmek isterse bir yolunu bulur.

Haberin Devamı

Azerbaycan’da önemli bir caz geleneği bulunuyor. Şu anda toplumun bu müziğe ilgisi hangi seviyede?

Bakü’de gerçekleştirilen 2 farklı caz festivalimiz var. Bakü Caz Festivali ve Bakü Yaz Caz Günleri. Bu durum müzisyenler ve izleyiciler için harika bir durum. Dünyaca ünlü caz müzisyenlerinin yanı sıra yerel gruplar da bu festivaller sayesinde sahneye çıkıyor.

Çalışmalarınızda Azerbaycan’ın o çok sevilen geleneksel ezgileriyle caz melodilerini harmanlıyorsunuz. Ortaya nasıl bir armoni çıkıyor?

Azerbaycan halk müziği duyduğum ilk müzikti. Muğamı (Azerbaycan halk müziği) çok seviyordum ki bu müziğin içinde doğaçlamalar da var. Muğam sanatçısı Hacıbaba Huseynov’u ilk dinlediğimde beni derinden etkilemişti. Caz besteleri yapmaya başlamadan önce de çok sayıda caz müzisyenin besteleriyle tanışma fırsatım olmuştu. Böylece adım adım daha fazla öğrenmeye başlamıştı. Bu bir nevi yeni kapılar açmak ya da yeni yerler, yeni dünyalar keşfetmek gibi bir şey. Bu süreci gerçekten çok sevmiştim. Geleneksel müziği farklı türlerle harmanlamak çok güzel bir deneyim. Bu süreçte de doğal olarak birçok yeni melodi ortaya çıktı.

Muğamın farklı türlerle harmanı

Vitrin buluşmalarının son etkinliği bu akşam

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Vitrin Türkiye Güncel Müzik Buluşması 3-6 Temmuz’da İstanbul Caz Festivali kapsamında müzikseverlerle buluşuyor. Vitrin buluşmalarının bu akşamki son konseri ise Tolgahan Çoğulu&Sinan Ayyıldız ve Töz konseri. Festival açılışında konuşan vitrin buluşmalarının sponsoru SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, “Biz bu topraklar için kalıcı değerler üretmek istiyoruz. Azerbaycan ve Türkiye arasında süren kardeşlik ilişkisini sadece ekonomiye değil sosyal ve kültürel alana da taşıyoruz. Bu kez müziğin yaratacağı ortak duygular ile bir araya geleceğiz. Kültürel etkinliklere verdiğimiz destek şimdiye kadar olduğu gibi aynı şekilde sürecek” dedi. İstanbul Caz Festivali’nde her yıl Azerbaycan’dan gelen bir müzisyenin konserine de destek olduklarını da anımsatan LeCompte, “Elchin Shirinov, basçı Panagiotis Andreou ve davulcu Engin Günaydın unutulmaz müzik ziyafeti sunacak” diye ekledi.

Yazarlar