Gündem Mükemmel viski bardağı ince belliymiş

Mükemmel viski bardağı ince belliymiş

09.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikan viski firmasının mükemmel viski bardağı adı altında ince belli bardağı çifti 25 dolardan satışa çıkarması sosyal medyayı karıştırdı

Mükemmel viski bardağı ince belliymiş

ABD merkezli Cardinal Spirits adlı alkollü içecek üreticisi firmanın ‘mükemmel viski bardağı’ başlığı altında ‘incebelli’ çay bardağını satışa çıkarması olay yarattı. Türk sosyal medya kullanıcıları tarafından binlerce eleştiri alan bardağın iki adedi set halinde 25 dolara satılıyor.

Bilimsel açıklama
Firma bardak hakkında, “Bu viski bardakları arkadaşımız David Hill tarafından keşfedildi. İskoçya’da uzun yıllar araştırma yappan Hill, bu kadehin iyi bir viskinin kokusunu ve tadını alabilmek için en iyisi olduğu sonucuna vardı” denildi. Firma sitesinde bardağın neden en iyi viski bardağı olduğu ayrıntılı açıkladı. Buna göre bardağa en fazla 50 mililitre viski koymak gerekiyor. Böylece viski bardağın dışarıya doğru kavis almaya başladığı noktanın altında kalıyor. Bu şekilde aroma ve içkinin alkolü bardağın içinde hapsoluyor. Bardağın belden itibaren genişleyen şekli sayesinde de buharlaşmakta olan alkol bardağın kenarlarından yükseliyor. Böylece aromayı veren maddeler bardağın merkezinde yoğunlaşarak daha yavaş şekilde yükseliyor. Alkol bu maddelere göre daha hafif olduğu için kenarlardan yukarı doğru çıkıyor. İnce belli bu bardakta, alışılan viski bardaklarının aksine, aroma içeren maddeler ve alkol birbirine karışmadan buharlaşıyor. Böylece viskinin kokusu da daha iyi alınıyor.

Türklerden tepki
‘Blasadh’ adlı bardağın çok kolay tutulabildiği belirten firma Türkiye’de bu kadar fazla tepki çekmesi üzerine, “Biz mükemmel viski bardağını yapmıyoruz. Arkadaşımız David bunu keşfetti ve biz de satıyoruz. Biz bardak değil viski üretiyoruz” açıklamasın yaptı. Sosyal medyada Türklerin yaptığı yorumlar ise güldürdü. Bir twitter kullanıcısı, “İnce belliyi yedirmeyiz” yazarken bir diğeri de, “Yüzyıllardır evlerinin salonlarında eski viski şişelerine çay koyarak sergileyen Türklere İskoçların tokat gibi cevabı” yorumu yaptı.

Haberin Devamı

80 yıldır hayatımızda

İnce belli çay bardağının ilk kez kim tarafından tasarlandığı konusunda net bir bilgi yok. Cam bardak, 1850’li yıllarda Avrupa’da başlayan Sanayi Devrimi sonrasında gelişen cam sanayi ile ortaya çıktı. Sapı, ayağı ve kulpu olan Avrupa formundaki çay bardaklarının bu yüzden maliyeti de yüksek oluyordu. Beykoz’da 1900’lu yıllarda kurulan cam fabrikasında ilk kez sapsız, ayaksız ve kulpsuz bugünkü ‘ince belli’ çay bardağı formuna yakın bir bardak üretildi. İncebelli bardağa Hoca Ali Rıza’nın Semaver adlı tablosunda da rastlamak mümkün Hoca Ali Rıza’nın vefat tarihinin 1930 yılını gösterdiği göz önüne alındığında, çay bardağının yaklaşık 80 yıldan fazladır hayatımızda var olduğunu görebiliriz.

Haberin Devamı

‘Ajda’ ismi Pekkan’dan

Küçük çay bardaklarını sevmeyen Ajda Pekkan, bir gün Paşabahçe’ye girer ve ‘bu çay bardaklarının daha büyüğü yok mudur?” der. Bunun üzerine Ajda Pekkan, Paşabahçe’ye ince belli ama biraz daha büyük çay bardağı üretmelerini ister ve 5 koli bardak üretilir. Ajda Pekkan’a gelen her misafir bu bardaklara Ajda bardağı der durur ve Paşabahçe de bu bardaklara Ajda bardağı adını koyar.