Gündem Mutluluk hapını enerji içeceğine gizlediler!

Mutluluk hapını enerji içeceğine gizlediler!

27.07.2012 - 10:50 | Son Güncellenme:

İlaç gibi sunulan bu ürünler market ve akaryakıt istasyonlarında satılıyor

Mutluluk hapını enerji içeceğine gizlediler

İnternetteki reklamlarında 'ilaç' gibi gösterilen ve cinsel gücü artırdığı iddia edilen ürünler, market ve akaryakıt istasyonlarında satılıyor. Hekimlere göre enerji içeceği gibi sunulan bu ürünler sağlığı olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Cinsel gücü artırdığını iddia eden içecekler, 'enerji içeceği' görüntüsü altında marketlerde satılmaya başladı. Sağlık Bakanlığı onayıyla eczanelerde satılması gereken bu ürünler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onay aldıklarını iddia ederek ürünleri raflara koydu. Bakanlık ise cinsel uyarıcı hiçbir ürüne izin vermediklerini dile getirdi.

Türkiye'de çok bilinen iki markayla enerji içeceği üreten Altanea Gıda şirketi, ürettiği iki ayrı enerji içeceğiyle aynı adı taşıyan cinsel isteği artırıcı ürünleri, kutulara '+18' ibaresi ekleyerek marketlere çıkardı. Erkekler için +18, kadınlar için de Pink Paradise (pembe cennet) olarak satılan ürünlerin içinde, ginseng özütü, kafein, turnera yaprağı ekstraktı gibi maddeler bulunuyor. Hekimler, üründen yüksek dozda alındığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek tüketicileri uyarıyor. Bu arada Tarım Bakanlığı 'izin vermeyiz' dese de içeceklerin satışı sürüyor.

Haberin Devamı

İLAÇ GİBİ SATILIYOR

Altanea Gıda, internet üzerinden yaptığı reklamla, içeceği ilaç gibi tanıtıyor. İçecek markasıyla arama yapıldığında çıkan ve yaşlı bir erkeğin cinsel gücünü artırdığı yönünde hazırlanan reklamın yanı sıra, sosyal medya da kullanılıyor. Markanın facebook'taki sayfasında yine logo ve sloganlarla içeceğin cinsel gücü artırdığı öne sürülüyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri, ölümcül zayıflama hapı 'Afrikan Mango' örneğini vererek bazen şirketlerin ürünlerin üzerine kendilerinden habersiz, Bakanlık logosunu koyduklarını ifade ediyor.

BAKANLIK ONAY VERMİYOR

Yılbaşından itibaren değişen mevzuatla artık Tarım Bakanlığı'nın üretilen ürünlere onay vermediğini ifade eden bir Bakanlık yetkilisi, şunları söyledi: "Bakanlık artık sadece standartları belirliyor. 'Şu ürüne onay veririm, buna vermem' demiyor. 4 bin 600 denetçi geziyor; standarda aykırı ürün bulursa cezasını veriyor. Bu ürünle ilgili bir sıkıntı olmuş mu bakmak lazım ama her halükarda cinsel uyarıcı olan gıda ürünlerinin satılması yasaktır."

YÜKSEK DOZDA SAĞLIĞA ZARARLI

Ürolog Prof. Dr. Talat Yurdakul, içeriği itibarıyla bu tür ürünlerin yüksek dozda kullanılması durumunda ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini belirtti. Özellikle yüksek tansiyona neden olabileceğini ifade eden Yurdakul, "Ginseng'in testesteronu artırdığı hayvanlarda gözlendi. Ancak bununla ilgili insanlar üzerinde yapılan bir araştırma yok. Bu ürünler tamamen ticari olarak piyasaya sürülüyor. Faydadan çok zarar getiriyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ebru Erdoğan / HT Gazete