Gündem Nâzım 117 yaşında

Nâzım 117 yaşında

10.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Nâzım Hikmet 117. doğum günü olan 15 Ocak’ta çeşitli etkinliklerle anılacak. Boğaziçi Üniversitesi’nde Nâzım Hikmet’le Karşılaşmalar’ başlıklı panelde şairin mücadelesi ve dostlarıyla ilişkileri ele alınacak. Büyük şairin doğum günü Bursa’da da bir sergiyle kutlanacak...

Nâzım 117 yaşında

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, Nâzım Hikmet’i 117’inci yaşında anmak, şairin edebiyat ve sanat dünyasındaki ilişkilerini aktarmak üzere ‘Nâzım Hikmet’le Karşılaşmalar’ başlıklı bir panel düzenliyor. Panelde Nâzım Hikmet’in edebi ilişkileri, uluslararası edebiyat ve sanat çevrelerindeki yeri sanatseverlerle paylaşılacak.

Haberin Devamı

Herkes davetli

15 Ocak Salı günü saat 14.00’te Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Büyük Toplantı Salonu’nda başlayacak ve iki oturum halinde gerçekleştirilecek olan panelde, edebiyat dünyasında adını duyurmaya başladığı ilk zamanlardan itibaren sert polemikleriyle, geçmiş kuşaklara karşı giriştiği ‘putları kırma’ mücadelesiyle, hapishane koşullarında bile yürüttüğü edebi dostluklarıyla geniş bir etki alanı yaratmayı başarmış olan Nâzım Hikmet’in Orhan Kemal, Kemal Tahir, Aleksandr Fadeyev, Necip Fazıl, Memet Fuat ve Vsevolod Meyerhold’la ilişkileri, uluslararası edebiyat ve sanat çevrelerinde oynadığı rol tartışılacak.

Herkesin katılımına açık olan panelin moderatörlüğünü Murat Gülsoy ve Zeynep Uysal üstlenecekler. Nâzım Hikmet’in edebiyat ve sanat dünyasındaki ilişkilerinin de tartışılacağı panel, Pelin Aslan Ayar’ın ‘Orhan Kemal’in Nâzım’ı: Üstadım’ sunumu ile başlayacak. Fatih Altuğ Kemal Tahir ve Nâzım Hikmet’in ‘Arkadaşlık Siyaseti’ ve Esra Dicle’nin ‘Sık Sık Fadeyev’in Ölümünü Düşünüyorum / Aleksandr Fadeyev ve Nâzım Hikmet Dostluğunun Söyledikleri’ sunumları ile ilk oturum tamamlanacak.

Haberin Devamı

Nâzım 117 yaşında
Nâzım 117 yaşında
İkinci oturumda ise katılımcılar, Deniz Aktan Küçük’ün ‘Nâzım Hikmet - Necip Fazıl ‘Husumet’ini Tevfik Fikret-Mehmet Akif Polemiğiyle Okumak’, Yalçın Armağan’ın ‘Babaya Bağ Bağışlamak: Memet Fuat’ın Nâzım Hikmet’e Yoldaşlığı’ ve Veysel Öztürk’ün ‘Bir Usta Bir Çırak: Nâzım Hikmet ve Meyerhold’ sunumlarını takip edebilecek.

‘Ellerinin izinde’

Bursa’daki Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Merkezi de Nâzım’ın 117. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 15 Ocak’ta Nâzım Hikmet Kültürevi’nde ‘Nâzım Hikmett’in Ellerinin İzinde’ adlı bir sergi düzenleyecek. Sergi, Nâzım Hikmet’in sağlığında 40’a yakın dilde yayımlanmış, Brezilya’dan Japonya’ya, Sovyetler Birliği’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne, dünyanın çeşitli ülkelerinden bir araya getirilmiş kitaplarıyla M. Melih Güneş’in kendi arşivindeki belgeleri ve koleksiyon değeri taşıyan nesneleri içeriyor.

Sergideki, M. Melih Güneş’in şairin Moskova’daki evinden, 55 yıldır korunan çalışma odasından getirdiği kitapları ayrı bir öneme sahip. Çünkü bu kitaplar Nâzım Hikmet’in memleketine, geri gitmemek üzere öncelikli olarak getirildi. Bir anlamda, memleketine dönmekte olan Nâzım Hikmet kültür mirasının da ilk parçaları, belki de edebi değerleri nedeniyle en önemli parçaları. Çünkü bu kitaplar içinde Nâzım Hikmet’in bilinmeyen, Türkiye’deki külliyatında bulunmayan eserleri de yer alıyor.