Gündem ‘Nasırlı elleriniz ülke için kutsaldır’

‘Nasırlı elleriniz ülke için kutsaldır’

01.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de düzenlenen ‘1. Yerel Tohum Buluşması’nda yerel tohumun önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, çiftçilere de seslendi, ‘Alın teriniz bu ülke için kutsal bir değerdir’ dedi

‘Nasırlı elleriniz ülke için kutsaldır’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde İzmir Kemalpaşa Park Orman’da ilk kez düzenlenen ‘1. Yerel Tohum Buluşması’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, tohumu kontrol eden ülkelerin gıdayı da kontrol edeceğine dikkati çekerek, “Yerel tohum geleceğimizin teminatıdır. Türkiye’nin büyük potansiyelini doğru planlarsak tarım konusunda kendi kendine yeten bir ülke haline gelebiliriz. Gelecek nesillere ambarları dolu, tohumu bozulmamış bir Türkiye bırakabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Konuşmasında ‘Milli Tarım Projesi’nin önemini vurgulayan Emine Erdoğan, emperyalist güçlerin insanlığın en temel kaynaklarını tekellerine aldığını, diğer toplumları kendilerine bağımlı hale getirdiğini belirterek şunları söyledi:

‘Adaletsizlikler var’

“Tüm dünyada tarımsal faaliyetler doğallıktan uzaklaşmakta hemen her şey sunileşmektedir. Tarımsal çeşitlilik her yerde kaybolmaktadır. Doğal ve temiz gıda arayışı had safhadadır. Gıda konusu ne yazık ki küresel kapitalizmin elinde bir silaha dönüşmüştür. Emperyalist güçler insanlığın en temel kaynaklarını tekellerine alarak diğer toplumları kendilerine bağımlı hale getirmektedir. Dünyada nüfusun çoğaldığını tarımsal verimliliğin ancak kimyasallarla mümkün hale geldiğini söylüyorlar. Oysa dünyada gıda kıtlığından çok gıdaya erişimde adaletsizlikler vardır.”

Haberin Devamı

Dünyada 200 milyon hektarın üzerinde tarım alanının uluslararası şirketlerce kiralanıp satın alındığına dikkati çeken Erdoğan, büyük devletlerin Afrika’da toprak kiralayıp tarım yaptığını, elde ettikleri ürünleri ülkelerine götürürken geride kalan insanların açlıkla savaştığını anlattı ve “Vicdanların buna bir ‘dur’ demesi lazım” ifadesini kullandı.

‘Toprağı bilinçli ekin’

GDO’lu ürünlerin ve tarım ilaçlarının nesilleri zehirlediğine dikkat çeken Erdoğan, bu nedenle ata tohumlarının gen bankalarında saklanmasının büyük önem arz ettiğini ancak sadece bu önlemin tek başına yeterli olmayacağını ifade ederek, yerli üretimi yangınlaştırmak için tohumların doğal ortamında, mevsiminde düzenli olarak her yıl canlı ekimler yapılarak yaşatılması gereğini vurguladı. Çiftçilere seslenen Erdoğan, “Toprağa attığınız her tohumda nice ağaçlar, meyveler gizli. Nasırlı elleriniz, alın teriniz bu ülke için kutsal bir değerdir. Toprağı bilinçle eker sürersek geleceğimizi sağlam temellere oturtmuş oluruz” dedi.

‘Bugün tarihe geçecek’

Yerel tohum buluşmalarının yüzyıllar sonra büyük meyveler vereceğini vurgulayan Erdoğan, “Bugün tarihe Milli Tarım Dirilişi olarak geçecektir” dedi. Aşık Veysel’in “benim sadık yarim kara topraktır” sözlerini hatırlatan ve toprağın şifasına işaret eden Erdoğan, Yerel Tohum Projesi’nin başarılı olmasını diledi.

Konuşmanın ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Emine Erdoğan’a tohumlarla bezeli bir sandık hediye etti. Erdoğan ve Bakan Çelik konuşmaların ardından alanda sergilenen yöresel ürünleri inceleyip, buradaki görevlilerle sohbet etti.