Gündem Nem yüzde 85 oldu nefesimiz kesildi!

Nem yüzde 85 oldu nefesimiz kesildi!

17.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye boğucu sıcaklarla kavrulurken, Antalya’da nem oranı yüzde 85’e çıktı, nem bulutları yüzünden uçaklar inemedi. Uzmanlar kalp hastaları, nefes darlığı çekenleri ve yaşlıları uyardı.

Nem yüzde 85 oldu nefesimiz kesildi

Yaz başından bu yana peş peşe gelen sıcak hava dalgalarıyla boğuşan Türkiye’nin önemli bir kesimi bir yandan hafta başında giriş yapan kavurucu sıcaklarla, diğer taraftan da boğucu nemle mücadele ediyor. Antalya’da yüzde 85’e ulaşan nem oranı ve kenti kaplayan nem bulutları nedeniyle dün sabah iniş yapamayan bazı uçaklar farklı şehirlere yönlendirildi. Uzmanlar da sıcak ve nemli havalara karşı kalp hastalarını, nefes darlığı çeken hastaları ve yaşlıları uyarıyor.

Haberin Devamı

30 DERECEYİ GEÇTİ

Geçen hafta hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyrettiği Antalya’da son günlerde sıcaklıkla birlikte nem de arttı. Sıcaklığın 30 dereceyi aştığı kentte nem oranı da yüzde 85’e kadar yükseldi. Yüksek nem nedeniyle oluşan bulutlar kenti kapladı.

Görüş mesafesinin düştüğü, Beydağları’nın bile görünmez hale geldiği kentin kuşbakışı gözüktüğü yüksek yerlerden denizin görülmediği gözlendi. Hava trafiğini de aksatan nem yüzünden bazı uçaklar rötar yaparken, iniş yapamayan uçaklar ise farklı illerdeki havalimanlarına yönlendirildi. Antalya dışında yüksek nemle mücadele eden illerin başında ise İstanbul geliyor. Sıcaklığın 30 derece civarında ölçüldüğü kentte nem oranı yüzde 69’larda seyrederken, İzmir’de yüzde 51, Adana’da yüzde 62, Samsun’da yüzde 65, Trabzon’da yüzde 67, Artvin’de yüzde 62, Çanakkale’de yüzde 53 olarak ölçüldü. Sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı  Ankara (nem oranı yüzde 10), Diyarbakır (nem oranı yüzde 5) ve Gaziantep (nem oranı yüzde 8) gibi illerde nem oranı düşük seyrediyor.

Haberin Devamı

Nem yüzde 85 oldu nefesimiz kesildi

DENİZ BUHARLAŞTI!

Sinop’un Türkeli ilçe sahilinde dün öğle saatlerinde ‘upwelling’ denilen olay yaşandı. Dipteki soğuk deniz suyu bir anda yüzeye çıkarak buharlaştı. Bu sırada ortaya çıkan ilginç görüntüler, cep telefonu kameralarıyla kaydedildi.

‘KALBE VE BÖBREKLERE EKSTRA YÜK BİNDİRİR’

Uzmanlar, yurt genelinde sıcak hava dalgasının pazar gününe kadar devam edeceğini söylerken, vatandaşları 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Bülent Mutlu da kalp hastaları için uyarılarda bulundu. Mutlu, Milliyet’e şunları söyledi:

“Kalbi nem oranıyla birlikte sıcaklık etkiliyor. İki kritik oran var. Örneğin sıcaklık 36 derece, nem yüzde 60 ise bu bizim için büyük tehlikedir.

Bu oranların yaşandığı günlerde çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle kalp hastalıkları olan ve yaşlıların çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü nem arttığında ısıyı en fazla kalp hastaları hissediyor. Bu kurallara uyulmaması halinde yaşlıları ve kalp hastalarını ciddi tehlikeler bekliyor. Nemin yükselmesiyle vücut ısısı artıyor bu da terleme bozukluğuna ve vücuttaki elektrolitlerin bozulmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Sıcak hava, vücut sıcaklığını normal seviyelerde tutmak için daha fazla çalışması gerektiği anlamına da gelir ve bu da kalbinize, akciğerlerinize, böbreklerinize ekstra yük bindirir. Bu da kalp rahatsızlığınız varsa daha fazla risk altında olabileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle serin ve sulu kalmak önemli.” -HABER MERKEZİ

‘AFETİ YAŞIYORUZ’

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi önceki gün 49.5 dereceyle ülkenin en sıcak yeri oldu. Kentin 4 bin 500 nüfuslu ilçesinin Belediye Başkanı Hüseyin Çam, rekor sıcaklığa rağmen büyük bir olumsuzluk yaşanmadığını söyledi. Yaşanılanın bir afet olduğunu ifade eden Çam, “Sıcaklık ölçer tabelamız güneşin altında 58 dereceyi gösteriyordu. Aldığımız nefes içimizi yakar hale geldi” diye konuştu.

İlçede kahvehane işleten Halis Atalan (63) da “Cehennem sıcağı gibi. Vantilatör yüzümüze vurunca biraz nefes alabiliyoruz. 1995’ten beri Sarıcakaya’dayım, böyle sıcak görmedim” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Aşırı hava sıcaklıklarının yaşamı etkilediği Osmaniye’de ise dışarı çıkmak zorunda kalanlar, şemsiye kullanırken, refüjlerdeki ve bahçelerdeki süs bitkilerinin yaprakları kurudu.