Gündem Nöbette şehit oldular

Nöbette şehit oldular

10.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nöbet değişimi sırasında 3 asker şehit oldu. Olayın Piyade Er Aslan’ın cinnet getirmesi sonucu ateş açarak arkadaşlarını ve daha sonra da kendini öldürmesiyle gerçekleştiği bildirildi.

Nöbette şehit oldular

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, Suriye sınırındaki Boztepe Karakolu’nda görev yapan Piyade Er Umut Aslan, nöbet değişimi sırasında cinnet getirip er arkadaşları Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’i tüfeğiyle şehit ettikten sonra intihar etti. Askerlerin önce Suriye tarafından açılan ateşle şehit edildikleri belirtilirken, olayla ilgili yapılan incelemenin ardından mermilerin Aslan’ın tüfeğinden çıktığı belirlendi.
İddiaya göre, kendisine ayrıldığını bildiren kız arkadaşıyla tartıştıktan sonra cinnet getiren Aslan, nöbet kulübesinde arkadaşları Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’e ateş açtı. Aslan, daha sonra namluyu çenesine dayadıktan sonra intihar etti. Üç asker de olay yerinde can verdi. Aslan’ın Malatya, Yıldız’ın Kastamonu, Yel’in de Kütahya nüfusuna kayıtlı olduğu bildirildi.
‘Terör hadisesi değil’
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, askerlerin Suriye yönünden gelen mermirlerle şehit düşmüş olabileceği yönündeki ilk açıklamasının ardından olayın netleşmesi üzerine valilikte düzenlediği basın toplantısında, olayın terör saldırısı olmadığını söyledi.
Küçük, “Bu hadise dün geceden beridir tetkik ve tahkik ediliyor. Hem Ceylanpınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, hem de askeri savcılık tarafından ulaştığımız deliler, hepsi bu yönde bize açıklama getiriyor. Dün gece olduğu için tedbiren biz arazide arama tarama faaliyeti yürüttük” dedi.
Terhisine 158 gün kalmıştı
TSK’dan sabah yapılan açıklamada da olayın bir erin cinnet getirmesi sonucu iki arkadaşını şehit etmesi şeklinde cereyan ettiği belirtilerek, savcılığın olayı inceleyeceği bildirildi. Askeri yetkililer Ramazan Yel’in ölüm haberini Kütahya’nın Hamidiye mahallesi Börümcek sokakta oturan anne Hatice Yel ve baba Yaşar Yel’e bildirdi. Ağabey Mürsel Yel, kardeşinin terhisine 158 gün kala acı haberi aldıklarını söyledi. Şehidin annesi Hatice Yel, “Ben seni nasıl kara toprağa vereceğim. Ben sana doyamadım” diyerek gözyaşı döktü ve ağıt yaktı. Ramazan Yel ile birlikte üç çocuğu bulunan baba Yaşar Yel’in de oldukça üzgün olduğu görüldü. Yel’in cenazesinin bugün öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği öğrenildi.
‘Şehit olmayı istiyordu’
Piyade Onbaşı Kadir Yıldız’ın, Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde yaşayan babası Mustafa Yıldız ise Kaymakam Ahmet Narinoğlu ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Sadık Eroğlu’ndan acı haberi duyunca fenalaşıp hastaneye kaldırıldı. Amca Nevzat Yıldız, yaptığı açıklamada, sekiz aylık asker olan Kadir’le birlikte PVC plastik doğrama işi yaptıklarını belirtti. Yıldız, “Kadir tecilini bozdurdu, askere gitmek istedi. Şehit olmak istediğini söylüyordu. Dün telefonda konuştuk, izne gelecekti ama nasip olmadı” şeklinde konuştu. Diğer amcası Çiçek Yıldız ise Kadir’in sakin ve özverili bir çocuk olduğunu vurguladı. “Askere gönüllü olarak gitti. Askerliğinin bitmesine üç ay 10 gün kalmıştı” diyen Yıldız, “Bir hafta önce telefonda görüştük, izne geleceğini söylemişti. Dün gece şehit olduğu haberini televizyondan öğrendik” ifadesini kullandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kaldırıldığı hastanede Yıldız’ın babasına taziye ziyaretinde bulunarak başsağlığı mesajlarını iletti. Işık, hastane bahçesinde bir süre baba Yıldız ve yakınlarıyla sohbet etti. Taziye ziyaretine Bakan Işık’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Karadeniz, Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek de katıldı.

Haberin Devamı

Genelkurmay: Psikolojik sorunu yok

Genelkurmay kaynakları iki arkadaşını şehit eden er Umut Aslan’ın psikolojik sorunları olduğu yönünde bir kayda rastlanmadığını, kız arkadaşı tarafından terk edildiğini bildiren SMS mesajını alması üzerine cinnet getirdiği bilgisini verdi. Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre Aslan’ın sınır hattında görev yapan erlere yönelik yapılan psikolojik testlerinde herhangi bir soruna rastlanmadı. Psikolojik bozukluk kaydı (PBK) tutulmayan Aslan, sınır hattı hassas bir bölge olduğu için üçlü şekilde nöbet tutuyordu. Bu sırada kız arkadaşından terk edildiğine dair mesaj alan Aslan, krize girdi ve silahına sarıldı. 41 No’lu nöbet kulübesinde yaşanan olayda Aslan önce yanında bulunan ve kendisini engellemeye çalışan arkadaşlarından birini şehit etti. Aslan’ın yaraladığı diğer arkadaşı da nöbet kulübesinden aşağıya düştü ve boynu kırılarak şehit oldu. Daha sonra nöbet kulübesinden uzaklaşan Aslan, tüfeğini kendisine doğrultarak canına kıydı (HABER MERKEZİ)

Haberin Devamı

Bir cinnet hali olduğu aşikâr

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Varşova’da kaldığı otelden ayrılmadan önce gazetecilerin sorusu üzerine açıklamalarda bulundu. Olayın ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan hemen bilgi aldığını belirten Davutoğlu, konuyu gece boyunca takip ettiklerini söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’la da görüştüğünü, onlardan bilgi aldığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Eldeki bütün bulgular bu askerlerimizden birinin yaptığı bir telefon görüşmesi sonrasında veya bir mesajlaşma sonrasında yaşadığı psikolojik bir gerilim sebebiyle ortaya çıkan bir tablo. Yani herhangi bir saldırı, terör ya da sınır ötesi bir saldırı şu anki verilere göre söz konusu değil. Bir cinnet hali olduğu aşikar. Her ne surette olursa olsun görev esnasında hayatını kaybeden her askerimiz şehittir.”

‘Kız arkadaşı yoktu’

Aslan’ın Ümraniye Altınşehir Mahallesi Ceylan sokaktaki evine ateş düştü. Baba Musa Aslan, yakınları ve komşuları tarafından teselli edildi. Haberi duyunca yıkıldıklarını söyleyen amca Bülent Aslan, “İçimiz yanıyor. Sabah haber gelince şok oldum. Yıkıldık. Olayla ilgili olarak birisi şöyle olmuş, birisi böyle olmuş diyor. Zamanı gelsin her şey belli olsun o zaman görüşürüz” dedi. Amca Aslan, yeğeni Umut’u ve son yaptığı görüşmeyi de şöyle anlattı:
“Herhangi bir sıkıntısı yoktu. Neşeli bir çocuktu. Kız arkadaşı yoktu. Sigaradan başka bir kötü alışkanlığı yoktu. Hayat dolu gencecik bir çocuktu. Kendisiyle hayallerimiz vardı. Ailenin tek erkek çocuğuydu. Yeri bende başkaydı. En son pazar akşamı konuştuk. Maddi sıkıntısı olup olmadığını sordum. Yok dedi. Telefonda soğuk olduğunu söyledi. İçlik gönderdik. Amca cips gönder dedi. Arkadaşının annesi göndermiş siz de gönderin dedi. Cipsi çok seviyordu. Kargoyla gönderdik. Hatta cipsin içinde telefon da gönderdik. Fotoğraf çeken telefon gönderme yasak dedi. Sadece sesini duymak istedik.”

Haberin Devamı

1 asker ve korucu şehit

Adana’da 1 asker intihar etti, Adıyaman’da ise köylüler ile korucular arasında çıkan kavgada 1 korucu öldü. Adana’da Jandarma Uzman Çavuş 22 yaşındaki Murat Cığşar, beylik tabancasıyla başına ateş ederek yaşamına son verdi. Van’da görev yapan ve 7 ay önce memleketi Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Gökçe Cığşar ile evlenen Murat Cığşar, birliğinden izin alıp dün Adana’na geldi. Arkadaşının yanına giden Murat Cığşar, eşi Gökçe ile sorunlar yaşadığını anlattı. Bu yüzden bunalıma giren Cığşar, uyumak için geçtiği odada başına beylik tabancasıyla ateş etti.
Adıyaman’da Yeşilyayla köyü sakinleri ile köy korucuları arasında çıkan silahlı kavgada, korucu Hüseyin Şahin öldü, Abdurrahman Kalkan ise yaralandı.