Gündem Nuri Ergin'e müebbet

Nuri Ergin'e müebbet

09.12.2010 - 14:58 | Son Güncellenme:

Uşak E Tipi Cezaevinde 2000 yılında hükümlü Nizamettin Dal’ın işkence edilerek öldürüldüğü iddiasıyla açılan davaya ilişkin bozma kararının ardından, Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de aralarında bulunduğu 22 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı.

Nuri Ergine müebbet

Yargıtay Birinci Ceza Dairesinin bozma kararının ardından, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmeye başlayan davanın duruşmasına, tutuklu yargılanan sanıklardan Nusret Yıldız, başka suçtan tutuklu Osman Gümüşçü, tutuksuz sanıklar Bülent Sergül ve Cüneyt Özker ile avukatları katıldı.

Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatını istedi.

Nuri ve Vedat Ergin’in avukatı Ergün Bademci de Nuri Ergin’in bunun dışındaki birçok olay hakkında hiçbir delil yokken suçunu ikrar ettiğini dile getirdi.

Bademci, müvekkilinin bu suçlara ilişkin davalar kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığını anlatarak, şöyle devam etti.

"Davaya konu bu olayda ise olaya karışmadığını beyan etmiştir. Olayı sıcağı sıcağına değerlendiren ve karar veren Uşak Ağır Ceza Mahkemesi müvekkilim Nuri hakkında beraat kararı vermiştir. Cumhuriyet savcısının temyizi üzerine, ’Nuri olmaksızın bu olay yapılamaz’ düşüncesi hakim olmuş ve bu amaçla yapılan temyiz sonucu karar müvekkilim aleyhine bozulmuştur. Müvekkilimin öncelikle beraatını, ceza verilecek ise diğer sanıklara verilen ceza kadar ceza verilmesini ve hakkaniyetin bu şekilde sağlanmasını istiyorum."

NURİ ERGİN’E MÜEBBET


Mahkeme heyeti, "Nuri Ergin’in azmettirmesiyle sanıklar Vedat Ergin, Hüseyin Cambaz, Ercüment Ekin, Özen Özçelik, Kadri Kalemli, Ceylan Gürbüz ve Ercan Arıcan’ın, kaldıkları cezaevinde, iştirak halinde maktul Nizamettin Dal’ı eziyet ederek kasten öldürdükleri, Nusret Yıldız’ın da bilerek ve isteyerek bu eyleme yardım ettiğini" belirterek, sanıkları önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Nuri Ergin yönünden, yargılama sürecindeki davranışlarını indirim sebebi sayan mahkeme, Ergin hakkında, aleyhe temyiz bulunduğu gerekçesiyle müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, öldürme eyleminden sorumlu tutulan diğer sanıklar hakkında da indirim uygulayarak Vedat Ergin’in 20 yıl 10 ay, Hüseyin Cambaz, Ercüment Ekin, Kadri Kalemli ve Ercan Arıcan’ın 20 yıl, Özen Özçelik’in 20 yıl 6 ay, Ceylan Gürbüz’ün 20 yıl 3 ay 11 gün hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

Nusret Yıldız hakkında, eyleminin yardım niteliğinde olmasını gözönüne alan ve ilgili indirim maddelerini uygulayan mahkeme, sanığa 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Cüneyt Özker, Kemal Tekiner, Mehmet Oktay Altuntaş, Bilal Yılmaz, Deniz Mahmut Günver, Bülent Sergün, Osman Gümüşçü ve Mehmet Övet’in beraatlarına karar verdi.

Sanıklar Fahrettin Akgün, Yüksel Bulut, Adem Kondur, Ramazan Oruç ve Engin Keser’in ise uzun zaman aranmalarına rağmen savunmaları alınamadığından haklarından karar verilemediğini belirten mahkeme, bu sanıklar hakkındaki dosyayı tefrik etti.

Mahkeme, verilen ceza miktarı ve tutuklulukta kalınan süreyi göz önünde bulundurarak, Özen Özçelik ve Nusret Yıldız’ın tahliyesini kararlaştırdı.

CEZAEVİNDEKİ OLAYLAR

Uşak E Tipi Cezaevinde 2000 yılında 6 kişinin ölümü, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan bir ay önce, hükümlü Nizamettin Dal, işkence edilerek öldürülmüştü.

Kamuoyunda "Karagümrük Çetesi" olarak ifade edilen organize suç örgütünün elebaşı konumunda olduğu öne sürülen Vedat ve Nuri Ergin kardeşlerin aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında dava açılmıştı.

Uşak Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Nuri Ergin’in beraatına, Vedat Ergin ile olaya karıştığı öne sürülen 11 sanığın 20 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Nuri Ergin, duruşmadaki ifadesinde, Nizamettin Dal’ın mahkumlara "cinsel pislik" yaptığını, linç edilerek öldürüldüğünü, kendisinin olayla ilgisi bulunmadığını ileri sürmüştü.