Gündem O da AİHM’lik oldu

O da AİHM’lik oldu

12.02.2011 - 02:33 | Son Güncellenme:

Yolsuzluktan mahkûm olup hapis yatan ve tüm rütbeleri alınan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Erdil’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı davada dosya işleme konuldu ve Türkiye’nin savunması istendi

O da AİHM’lik oldu

Görevini kötüye kullandığı ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 2006’da Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından yargılanıp ceza alan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuruda önemli bir aşamaya gelindi. Hapis cezasına çarptırılan ilk kuvvet komutanı olan Erdil’in 2007’de yaptığı başvurudaki ihlal iddialarının ciddi olduğuna kanaat getiren AİHM, dosyayı işleme koyarak Türkiye’den savunma talep etti.

‘İhlal var’ tezi işlendi
Erdil, AİHM’e yaptığı başvurusunda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiği tezini işledi.
Sivil kimliğine rağmen hakkındaki suçlamalar nedeniyle askeri mahkeme tarafından yargılanmasının ilgili kanunlara aykırı olduğunu savunan Erdil’in yaptığı başvuruda doğal hakim ilkesinin ihlal edildiği, askeri savcının mal edinme suçlamasıyla ilgili olarak karar vermekte askeri mahkemenin yetkisiz olduğu ve yargılamanın sivil mahkemede yapılması gerektiği halde yargılamanın askeri mahkemede yapıldığı gibi unsurlar öne çıkarılıyor.

‘Adil yargılanmadım’ iddiası
İşlenen tezler arasında askeri mahkemede yapılan yargılamanın AİHM’nin adil yargılanmayla ilgili içtihatıyla uyumlu olmadığı da yer alıyor. “İtibarının iadesi” de Erdil açısından önemli noktalardan birini oluşturuyor.
Dosyası Strasbourg’a giden ilk kuvvet komutanı olmasıyla da dikkat çeken Erdil’in başvurusunu ele alan AİHM, yaptığı değerlendirme sonucunda Erdil’in şikayetini incelemeye karar verdi. Bu çerçevede Türkiye’den Erdil’in adil yargılanıp yargılanmadığına ve mülkiyet hakkının ihlal edilip edilmediğine dair soruları yanıtlaması istendi. Türkiye, Erdil’in başvurusuyla ilgili savunmasını 20 Mayıs’a kadar AİHM’e iletecek.

1 milyon 250 bin liralık daireler
Erdil, İstanbul’daki bir sitede kızı ve eşi adına kayıtlı 1 milyon 250 bin dolar değerindeki iki dairesinin “kanuna ve genel ahlaka uygun edinilmiş gelirlerle alınmadığı” gerekçesiyle 2006’da, hakkındaki altı iddiadan ikisini yerinde bulan Genelkurmay Askeri Mahkmesi tarafından yargılanıp 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Bir yıldan fazla ceza aldığı için Erdil’in Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilişiğinin kesilmesine de karar verilmişti.
Erdil’i AİHM’de, Türkiye aleyhine açılan ve geçen kasım ayı sonunda duruşması yapılan yaklaşık 170 milyar dolarlık davada Uzan Ailesi’nin avukatlarından olan Oktay Uğural savunuyor.

Haberin Devamı

ORAMİRALDİ ER OLDU
Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, Erdil, eşi Füsun ve kızı Deniz Halide Erdil’i Alkent Sitesi’ndeki iki evi haksız biçimde edinmek, başta olmak üzere çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlükle suçladı. 2 yıl 6 ay hapse mahkûm edilen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil, tarihe yolsuzluktan hüküm giyerek cezaevine giren ilk kuvvet komutanı olarak geçti. Erdil, 1 yıl cezaevinde yatarken, rütbelerini de kaybetti ve “er” statüsüne geçirildi. Karar üzerine Erdil’in komutanlık kılıcı, silahı ve askeri hüviyeti geri alındı. Erdil’in cezası TSK’yla ilişiğinin kesilmesi nedeniyle sivil cezaevinde infaz edildi. Erdil, 3 Temmuz 2007’de girdiği Saray Cezaevi’nde 1 yıl kalan Erdil, 3 Temmuz 2008’de tahliye edildi.
ANKARA Milliyet