Gündem Obeziteye kıskaç

Obeziteye kıskaç

20.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Tekin, 2018 sonu itibarıyla 17 bine ulaşmasını bekledikleri obezite ameliyatlarına sınırlama getireceklerini açıkladı.

Obeziteye kıskaç

TBMM’de Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu, “obezite ameliyatları”nı kıskaca almak için harekete geçti. Komisyona bilgi veren Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, 2018 sonu itibarıyla 17 bine ulaşmasını bekledikleri obezite ameliyatlarına sınırlama getireceklerini açıkladı. TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır’ın başkanlığını yaptığı “Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu”nda konuşan Prof. Dr. Tekin, acı tabloyu ve neler yapılacağını şöyle özetledi:

Haberin Devamı

3.4 MİLYON ÖLÜM: Dünyada her yıl 3.4 milyon insan fazla kilodan hayatını kaybetmekte. Obezite 1975’ten beri üç kat arttı. 2016’da 18 yaş ve üzeri 1.9 milyardan fazla kişi fazla kilolu, içinde 650 milyon yetişkin obez var. Obez çocuk sayısı dünyada 42 milyona ulaştı. 0-4 yaş grubunda fazla kilolu ve obez çocuk sayısı 1990’da 32 milyonken, 2013’te 42 milyon, yüzde 6.3 artmış. 2016’da 5 yaş altı çocukların 41 milyonu fazla kilolu.

TÜRKİYE ŞİŞMANA YAKIN: Dünya ve OECD verilerine bakarsak, Türkiye ne çok az ne çok fazla sınıfta ama şişman tarafa yakın.

YÖNETMELİKLE SINIRLANACAK: Obezite cerrahisinin sınırlandırılması için yeni yönetmelik çalışması var. Kimlerin ameliyat yapacağı, hangi merkezlerde yapılacağı şeklinde olacak. Hastalar 6 aylık ve yıllık takibe alınacak. Kamu, üniversite, özel hastane hepsini bağlayıcı nitelikte.

Haberin Devamı

67 OBEZİTE OKULU: 37 obezite merkezi açıldı, 30’u daha açılacak, 67’ye ulaşacak. Obez hastalarımızı obezite okullarına yönlendireceğiz. Cerrahi olabilmesi için obezite merkezlerinin başarısız olması lazım, onu da koyacağız mutlaka. Amacımız, cerrahiye ihtiyaç kalmadan, beslenme alışkanlığını ve yaşam şartlarını değiştirerek hastaları zayıflatmak.

2018’DE 17 BİN AMELİYAT: Ülkemizde obezite cerrahi sayısı her yıl artıyor. 2015’te 5 bin, 2016’da 10 bin, 2017’de 14 bin, 2018 Ekim itibarıyla 12 bin ama 17 bin civarında bekleniyor yıl sonu itibarıyla. 3.5 - 4 yılda 42 bin obezite cerrahisi yapılmış.

YOUTUBE’TAN İZLEYİP AMELİYAT YAPIYORLAR: Canlı şahit oldum, televizyon izler gibi YouTube’dan 3-5 defa, 10 defa, 20 defa ameliyat izleyip yapan arkadaşlarımız var. Yapacak bunu, kafasına koymuş.

AMELİYAT EĞİTİMİ: Obezite merkezinin çok fazla yapıldığı yerlerde kursiyer doktorlar ücretsiz eğitim alacak. Belli sayıda ameliyat görecekler. Gerekirse hayvan laboratuvarlarına gönderilecekler. Nisan ayında bunu başlatıyoruz.

Bilincin artması için kılavuz

Komisyonda, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdür Vekili ve Sağlık İletişim Daire Başkanı Mutlu Kaya ise, farkındalık oluşturulması ve toplumsal bilincin artırılması için çalışma yapıldığını belirterek, “Medyadaki obetize haberlerinin doğru alımlanması ve doğru yönetilmesi adına bir ‘Obezite Medya Kılavuzu’ hazırlığımız var, bakanlığımız adına genel müdürlüğümüzce yürütülen. Obezite haberlerinin alımlanması araştırmasının sonucunda bu medya kılavuzunu oluşturacağız” dedi.