Gündem ODTÜ gece uyumadı!

ODTÜ gece uyumadı!

27.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ODTÜ’lü öğrenciler, üniversite rektörlüklerinin ve öğretim üyelerinin ayrışmasına kadar uzanan gelişmeleri protesto etmek için önceki sabaha kadar amfide eylem yaptılar

ODTÜ gece uyumadı

Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sırasında polisle çatışan ODTÜ’lü öğrenciler, üniversite rektörlüklerinin ve öğretim üyelerinin ayrışmasına kadar uzanan gelişmeleri protesto etmek için önceki gün sabah saatlerinde başlattıkları “kampusu terk etmeme” eylemine gece boyunca U3 amfisinde düzenledikleri etkinliklerle devam etti. Amfide sabahlayan öğrenciler, gece boyunca ODTÜ’de 68 kuşağını anımsatan eylemlerinde, devrimci şarkılar dinledi, hep bir ağızdan Enternasyonal Marşı’nı söyledi. Kendi aralarında sık sık olayları ve sonrasındaki gelişmeleri tartışan öğrenciler, Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları ve üniversitelerden gelen kınama mesajlarının ardından, eyleme ya da eylemin ardından yapılan boykota katılan öğretim elemanlarına yönelik bir tasfiye girişiminden endişe ediyor. ODTÜ Rektörü Prof. Ahmet Acar’ın ise YÖK’ün ODTÜ’de çıkan olaylarla ilgili soruşturma başlatmasına ilişkin olarak yakın çevresine, “Korkumuz yok. Endişe de etmiyoruz. Bedeli neyse ödemeye hazırım ama üniversitemin ve öğrencilerimin arkasındayım” dediği öğrenildi..

Bizim çocuklarımız
Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Ali Gökmen gelişmeleri Milliyet’e değerlendirdi. Gökmen, öğretim elemanlarının öğrencilerle sık sık biraraya geldiğini, onları dinlediğini ve birlikte öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlediklerini ifade ederek, “ODTÜ’nün son yaşanan olaylar ile birlikte Türkiye için üniversitenin özerkliği, özgür düşüncenin ifade edilmesi açısından iyi bir model oluşturduğunu düşünüyoruz” dedi. Gökmen, şunları söyledi:
“Başbakan ve YÖK’ün açıklamalarını talihsizlik olarak görüyorum. ODTÜ’de hiçbirimiz şiddettin taraftarı değiliz. Biz düşüncelerin özgürce ifade edilebilmesi taraftarıyız. Soruşturulacaksa, ifademizi veririz. Kimse endişe etmesin. O çocuklar bizim çocuklarımız. Umarım burada yaşananlar, gelecekte özgür düşünen, özerk yapılı üniversitelerin oluşmasına katkı sağlar.”

Haberin Devamı

‘Demokratik tepki böyle gösterilmez’
- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ODTÜ mezunu olduğunu hatırlatarak, ”Molotofkokteyli ile taşla sopayla demokratik tepki olmaz. Demokratik tepkinin usulü yöntemi vardır” dedi.
- Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ODTÜ’deki olayları bir açıklamayla kınadı.
- Gaziantep’te öğretim yapılan Gaziantep, Zirve ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi rektörleri, ODTÜ’deki öğrenci olaylarının tasvip edilmediğini bildirdi.
- Kayseri Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reşit Özkanca, “Öğrenciler demokratik haklarını şiddetle aramamalılar” dedi.
- Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, “ODTÜ’deki molotofkokteyli, taş ve sopaların kullanıldığı protesto eylemlerini kınıyoruz” dedi.
- Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye’nin uzay bilimleri ve teknolojileri alanındaki tarihi başarısının ODTÜ yerleşkesindeki bir grubun şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışıldığını bildirdi.
- Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, olayların, öğrencilerin ve bilim insanlarının fikir ürettiği ve dile getirdiği, düşüncelerini akademik özgürlük çerçevesinde paylaşabildiği eğitim kurumlarına yakışmadığına belirtildi.
- Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilgi Organizasyon ve Sosyal Sorumluluk Kulübü üyesi bir grup öğrencileri, kampüs girişinde ODTÜ’deki olayları protesto etti.
- Iğdır Üniversitesi Senatosu’ndan yapılan açıklamada, üniversitelerin toplumun her kesimine ve her düşünceye açık, farklılıkların bir zenginlik haline getirilip, sorunların demokratik olgunluk içerisinde beraber ve özgürce çözüldüğü öncü kurumlar olması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Devrim Stadı krizi
Bugün Devrim Stadı’nda yapılması planlanan etkinlik için rektörlük ile öğrenciler arasında izin konusunda “son dakika krizi” yaşandığı ortaya çıktı. Rektörlüğün baskı altında olduğunu söyleyen öğrenciler, Devrim Stadı’ndaki etkinlik için izin almaya çalıştıklarını, ancak her koşulda etkinliği statta yapacaklarını kaydetti. Ancak ODTÜ’lü bazı öğretim üyeleri, bugünkü etkinliğin ODTÜ Mezunları Derneği’ne bağlı Vişnelik Tesisleri’nde yapılabileceğinin de sinyallerini verdi. Etkinliğin Devrim Stadı’nda gerçekleştirilmesine karar verilmesi halinde öğrenciler saat 12.30’da hazırlık binası önünde buluşacak ve buradan stada yürüyecek. Saat 13.00’te stada yazılacak, “ODTÜ ayakta” yazısı için her bir öğrenci etten duvar olacak. Konserlerin ardından etkinliğe “Ülkemizden” oyununda seslendirilen, “Tayyip Blues” şarkısındaki, “İşportacısın Tayyip” sözleri nedeniyle Başbakan Erdoğan ile davalık olan Beyoğlu Kumpanya tiyatro grubu ve tiyatrocu Gülsen Tuncer de yer alacak. Pek çok sanatçı da destek mesajları ile ODTÜ’nün yanında olacak.