GündemODTÜ’lü Zafer otizmli çocuklara umut oldu

ODTÜ’lü Zafer otizmli çocuklara umut oldu

03.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Otizmli kardeşi için uygulama geliştiren ODTÜ’lü Zafer çığır açtı. “Otsimo” ile otizmli çocuklar eksik kalan eğitimlerine tablet ve akıllı telefonlar aracılığıyla evde devam ediyor.

ODTÜ’lü Zafer otizmli çocuklara umut oldu

Türkiye’de 0-18 yaş arası 352 bin otizmli çocuk, toplamda ise 1 milyon özel eğitim ihtiyacı olan çocuk bulunuyor. Erken çocukluk ve okul öncesi dönemde özel eğitim gereksinimi olan çocukların en az 30 saat eğitime tabi tutulması öneriliyor. Buna rağmen Türkiye’deki 352 bin otizmli çocuğun sadece yüzde 5’i (21 bin çocuk) okul öncesi dönemde eğitim alabiliyor. Otizmli bireylerin eğitim sorununa çare bulmak için kolları sıvayanlardan biri, kardeşi otizmli olan ODTÜ’lü Zafer Eliaçık. Eliaçık, geliştirdiği akıllı telefon ve tablet uygulamasıyla otizmli bireylerin ve ailelerin hayatında çığır açıyor.

Haberin Devamı

“Otsimo” adı verilen uygulama sayesinde otizmli çocuklar eksik kalan eğitimlerine tablet ve akıllı telefonlar aracılığıyla evde devam edebiliyor. Türkçe ve İngilizce uygulamada onlarca eğitsel oyun var. Oyunlar çocukların temel kavramları öğrenmesini ve iletişim becerilerini geliştirmelerini sağlıyor. ABD’deki ‘Autism Parenting Magazine’ tarafından 2017’nin en iyi özel eğitim uygulaması seçilen Otsimo’nun yaratıcısı Eliaçık (24) anlattı:

‘Kardeşim için’

“Otizmli çocukların yüzde ellisi, hayatlarının uzun bir döneminde; yüzde otuzu, hayatları boyunca hiç konuşamıyor. Otizmli çocuğa sahip bir Türk ailesi, asgari ücretin iki katından fazla parayı eğitime harcıyor. 5 yıl önce, ilk akıllı telefonumu aldığımda, otizmli kardeşimin akıllı cihazlara ilgisini fark ettim. O zamanlar konuşamayan, okuma yazma bilmeyen kardeşim, akıllı telefonu kullanabiliyor, Youtube’da istediği şarkıyı açıp, fotoğraflar üzerinden benimle iletişim kurabiliyordu. O an, kardeşimi tablet bilgisayarla eğitmeyi amaçladım. Bir mobil oyun şirketinde bilgisayar mühendisi olarak çalışırken istifa edip ODTÜ’den arkadaşım Sercan’la OTSIMO’yu yarattık. Benim için en önemlisi, kardeşimin hayatında bir şeyleri değiştirebilmek. Onunla beraber eğitim materyallerini tasarladım, deneyimledim, öğrendim. Otsimo, otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar, ailelerine ise yapay zekâya dayalı kontrol imkânı sunan mobil bir platform.”

Haberin Devamı

91 ülke kullanıyor

Otsimo’daki oyunları uzmanlarla geliştirdiklerini anlatan Eliaçık, “Türkiye’de 18 bin çocuk sisteme kayıtlı. Çocukların nelerde zorlandığını anlayıp, onlar için yapay zeka ile beraber otomatik öneriler çıkartıyoruz. Türkçe ve İngilizce destekli eğitim başta Türkiye, Amerika, Kanada ve İngiltere olmak üzere toplam 91 ülkede 25 bin aile tarafından kullanılıyor” dedi.

‘Tek bir harfi öğretmek haz’

Zafer Eliaçık, “1.5 yaşındayken kardeşime otizm tanısı kondu. Aile olarak 6 ayımızı otizmi anlamakla geçirmiştik. Otizmli bir çocukla yaşamak, sadece kardeş olduğunda değil, evlat olduğunda da çok zor bir süreç. Tek kelime konuşma duymak, tek bir harfi öğretmenin hazzını alabildiğiniz ve birbirinize çok daha sıkı bağlandığınız bir serüven. Ben hayatımdaki çoğu şeyi kardeşime borçluyum” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler