Gündem Ödüllerde öne çıkan filmler Gezici’de

Ödüllerde öne çıkan filmler Gezici’de

30.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bu yıl 24. kez yollara düşecek Gezici Festival bugün Ankara’da başlıyor. Ankara’da 6 Aralık’a dek takip edilecek festival, 7-9 Aralık tarihlerinde Sinop’u, 10-13 Aralık’ta ise Kastamonu’yu ziyaret edecek

Ödüllerde öne çıkan filmler Gezici’de

Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival bugün başlıyor. Bu yıl 24. kez düzenlenecek Gezici Festival, 6 Aralık’a dek kalacağı ilk durağı Ankara’nın ardından 7-9 Aralık tarihleri arasında Sinop’u, 10-13 Aralık’ta ise Kastamonu’yu ziyaret edecek. Festival, ünlü yönetmenlerin ve eleştirmenlerin seçtiği yapımlardan, sinema tarihinin değeri sonradan anlaşılan başyapıtlarına, ödüllü kısa filmlerden deneysel belgesellere uzanan seçkisini izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Yılın öne çıkan ödüllü yerli yapımlarından ‘Anons’, ‘Arada’, ‘Ev Kadını’, ‘Kelebekler’, ‘Paranın Kokusu’ ve ‘Sibel’, Gezici Festival’le sinemaseverlerle buluşacak. Festival, her yıl yer verdiği bölümlerin yanında, bu yıl göçmen sorununu farklı boyutlarıyla ele alan, oldukça sert söylemlere sahip filmlerden oluşan Sığınma(sız) seçkisini de izleyici ile buluşturacak.

Haberin Devamı

Ödüllerde öne çıkan filmler Gezici’de
Avustralya’dan Kore’ye

Sığınma(sız) bölümünde göçmen sorununu farklı boyutlarıyla ele alan filmler bir araya geliyor. Sundance Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen ‘Babalar ve Oğullar’ (Of Fathers and Sons), tehlikenin yalnızca yurt olarak anılan topraklara değil, eve ve aileye de nasıl sızdığını konu ediniyor. Avusturya hükümetinin ülkeye yasadışı yollardan girmeye çalışan mültecileri engellemek amacıyla sınıra bir tel örgü çekmeyi planlamasını konu alan ‘Tel Örgü’ (Die bauliche Maßnahme), popülist politikaların saçma sonuçlarını göz önüne seren bir politik hiciv. Tribeca Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü kazanan ‘Aç Hayaletler Adası’ (Island of the Hungry Ghosts), Avustralya’nın ıssız bir adasında sığınmacıların gözaltında tutulduğu kampta çalışan bir psikoloğun, sığınmacıların ruhsal durumunun bozulmasını gözlemlemesi nedeniyle yaşadığı ikilemi anlatıyor. Türkiye sinemasının önemli filmlerinden Tunç Okan imzalı ‘Otobüs’ (1976) ise, Anadolu’dan kalkıp İsveç’e giden dokuz insanın dramını anlatırken kapitalist toplumun, uygarlık denen yutturmacanın kişileri ne derece bencilleştirerek birbirlerine yabancılaştırdığını, acımasız ve materyalist hale getirdiğini, ayrıca kır kökenli insanın teknoloji karşısındaki çaresizliğini naif bir gözle veren bir yapıt.

Haberin Devamı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yılın ses getiren filmleri Dünya Sineması bölümünde bir araya geliyor. Bu bölümde Lee Chang Dong’un yönettiği ‘Burning’den Pawel Pawlikowksi’nin ‘Cold War’una uzanan bir seçki izleyiciyle buluşacak. Festivalin, her yıl sinema dünyasından bir ismin seçtiği filmlerden oluşturduğu özel bölümünün bu yılki konuğu Mahmut Fazıl Coşkun. Görünmez Kentler başlıklı bölümde Coşkun’un sinema tarihinden seçtiği dört klasik var. Coşkun’un Calvino’dan ilhamla Görünmez Kentler başlığına sahip seçkisinde Aki Kaurismaki’nin ‘Eşarbına Sahip Çık,ı Tatyana’ (Pidä huivista kiinni, Tatjana), Robert Aldrich’in yönetip başrollerini Bette Davis ve Joan Crawford’ın paylaştığı klasiği ‘Bebek Jane’e Ne Oldu?’ (What Ever Happened to Baby Jane?) ve Wim Wenders imzalı ‘Alis Şehirlerde’ (Alice in den Städten) gösterilecek.

Haberin Devamı

Ödüllerde öne çıkan filmler Gezici’de

Ödüllerde öne çıkan filmler Gezici’de
Festival Pekün’e odaklanıyor

Gezici Festival’in, güncel sanat alanında işler üreten sanatçılar ile festival izleyicisini buluşturan bölümünün bu yılki konuğu Didem Pekün. Festivalde yönetmenin iki filmi gösterilecek. Ünlü sanatçı Tülay German’ın ‘Düşmemiş Bir Uçağın Kara Kutusu’ adlı otobiyografik kitabından yola çıkarak çekilen ‘Tülay German: Kor ve Ateş Yılları’ (2010), politik duruşu nedeniyle İstanbul’dan Paris’e göç etmek zorunda kalan German’ın arşiv görüntüleri, ses kayıtları, müzikleri ve fotoğraflarıyla örülen bir belgesel. Yönetmenin dünya prömiyerini bu yıl Berlin Film Festivali’nde yapan deneysel belgeseli ‘Araf’ ise Nayia adlı genç bir Boşnak kadının Srebrenitsa soykırımının yirmi ikinci yıl dönümünde ülkesine geri dönmesini anlatıyor.