Gündem Öldüren kürtaja 8'er yıl 4'er ay hapis cezası

Öldüren kürtaja 8'er yıl 4'er ay hapis cezası

27.09.2011 - 14:23 | Son Güncellenme:

.

Öldüren kürtaja 8er yıl 4er ay hapis cezası

İZMİR’in Bornova İlçesi’nde 3 aylık hamile Vatan Yılmaz’a kürtaj yapıp ölümüne neden oldukları öne sürülen 2 doktor ve 1 hemşire, 8’er yıl 4’er ay hapis cezası verildi.

Haberin Devamı

Evli ve 3 çocuk annesi ev kadını 43 yaşındaki Vatan Yılmaz, 8 yıl önce 4’üncü çocuğuna hamile kalınca, maddi durumları kötü olduğu için bebeğini aldırmaya karar verdi. Karanını eşi 51 yaşındaki Veli Yılmaz’dan saklayan Vatan Yılmaz, Doğanlar semtindeki Dr. Muharrem İdiz’in işletmecisi olduğu özel bir polikliniğe gitti. 3 aylık hamile kadın, iddiaya göre, İdiz ile kürtaj için 160 liraya anlaştı. Vatan Yılmaz’a poliklinikte, Kırgızistan uyruklu Dr. Busalima Duyseeva tarafından kürtaj yapıldı. Evine dönen Yılmaz fenalaştı. Eşrefpaşa Belediye, ardından İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Vatan Yılmaz, kurtarılamadı.

Veli Yılmaz, eşinin ölümünün şüpheli olduğunu belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopside, Vatan Yılmaz’ın rahminde delik tespit edildi. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, iki doktor ve hemşire Hüsne Gökgürler hakkında dava açtı.

Haberin Devamı

19’AR YIL HAPİS İSTENDİ

Kırgızistan uyruklu kadın doğum doktoru Busalima Duyseeva, poliklinik sahibi Dr. Muharrem İdiz ve hemşire Hüsne Gökgürler hakkında Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ’Çoçuk düşürmek, kastın aşılması sonucu ölüme neden olmak’ suçlarından 19’ar yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların tutuksuz olarak yargılanmasına karar verildi.

Doktor Duyseeva, suçlamaları kabul etmeyerek savunmasında şunları söyledi:

"Ege Üniversitesi’nde uzmanlık eğitimimi aldım. Halen herhangi bir yerde çalışmıyorum. Doktor İldiz’nin çocukları ile benim çocuklarım aynı okulda okuyor. Olay günü ziyaretine gittim. Odada birlikte otururken, hemşire geldi. Bir bayanın kanama geçirdiğini söyledi. Yardım amacıyla içeri gittim. Rahim içine girmişti. Sadece parçayı aldım. Bebeği kendisinin düşürmek istediğini söyledi. Kürtaj yapmadım. Doktor olmam nedeniyle acil müdahale gerektiği için bunu yaptım. Hastaya tamamen insani duygularla yardımcı olmaya çalıştım. Herhangi bir ücret de almadım. Gece rahatsızlanınca tekrar polikliniğe gelmişler. Muharrem İdiz, arayıp gelmemi istedi. Ben de kontrol edip durumu ağır olduğu için hastaneye gitmelerini söyledim."

Haberin Devamı

Doktor Muharrem İdiz ve hemşire Gökgürler de aynı yönde ifade verip, Vatan Yılmaz’ın, karnındaki bebeğini evde kendisinin düşürmeye çalıştığını ve kanamalı olarak polikliniklerine gelince müdahale edip tam teşekküllü hastaneye gönderdiklerini belirterek suçlamaları kabul etmedi.

Yapılan son duruşmada eski savunmalarını tekrarlayan iki doktor ile hemşire, yasal süre aşılmış olmasına rağmen kürtaj yapmaktan 1 yıl 8’er ay, ölümüne neden olmak suçundan da 6 yıl 8’er ay toplam 8 yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza alan sanıkların avukatı kararın temyizi için Yargıtay’a başvuracaklarını söyledi.

"3 ÇOCUĞUMLA ORTADA KALDIM"

Üç çocuğuyla ortada kaldığını belirten işçi Veli Yılmaz, eşinin kürtaj nedeniyle öldüğünü öne sürerek, şöyle konuştu:

"Eşimin sağlık problemi yoktu. Maddi durumumuz kötü olduğu için bir dördüncü çocuğa bakmanın zor olacağını düşünüyordu. Ben evde yokken poliklinikte kürtaj yaptırmış. Eve geldiğinde perişandı. Fenalaşınca tekrar polikliniğe götürdük. Safra kesesinde iltihap olduğunu rahatsızlığından bundan kaynaklandığını söylediler. Hastaneye götürüldüğünü eşimde iç kanama başladı. Kürtajda kullanılan malzemelerden enfeksiyon kapmış. Eşimin ölümüne neden oldular."

Haberin Devamı

"KÜRTAJ YAPMA YETKİLERİ YOK"

Kırgızistanlı doktorun ve polikliniğin bu tür ameliyatları yapmaya yetkisi olmadığını savunan Veli Yılmaz, "Poliklinik sadece genel pratisyenlik ve diş hekimliği hizmeti verebilmek için izin almış. Yasa gereği gebeliğin 10’ncu haftasından sonra kürtaj yapılması yasak. Eşim ise 12 haftalık hamileydi. Buna rağmen kürtajı yapmışlar. Çocuklarım annesiz kaldı. Benim eşim geri gelmeyecek ama başkaları da ölmesin" dedi.

100 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Acılı eş Veli Yılmaz, avukatı aracılığıyla poliklinik sahipleri Muharrem İdiz ve Veli Özyürek ile ameliyatı yapan Kırgızistan uyruklu Dr. Busalima Duyseeva, İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kendisi ve çocukları Vedat, Sedat ve Samet Yılmaz adına 100 bin liralık maddi ve manevi tazminat istemiyle dava açtı. Açılan tazminat davası henüz sonuçlanmadı.