Gündem Bir anda bastıran kış Türkiye'yi vurdu: Ölümcül hava!

Bir anda bastıran kış Türkiye'yi vurdu: Ölümcül hava!

21.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Zonguldak’ta fırtına nedeniyle batan geminin 12 mürettebatından birinin cansız bedenine ulaşıldı, 11 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Batman’da dört, Zonguldak’ta üç, Diyarbakır’da bir kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti. Diyarbakır’da bir kişi de yıldırım çarpması sonucu öldü.

HABER MERKEZİ - Zonguldak’ta şiddetli fırtınada batan “Kafkametler” adlı geminin karaya oturmamak için açığa giderken mendireğe çarptığı ve iletişimin de bu sırada koptuğu belirlendi. Bölgeye giden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir kişinin cansız bedenine ulaşıldığını kayıp 11 mürettebatı arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Cesedi bulunan kişinin aşçı Metin Usta olduğu belirtildi. 

Haberin Devamı

Ereğli Limanı’nda bulunan iki gemi önceki gün fırtına sırasında halatları kopunca sürüklendi. Kamerun bayraklı, Rus bir şirkete ait MV PALLADA adlı gemi kıyıya yakın bölgede parçalanarak bölünürken, mürettebat kıyıdan atılan halatlarla kurtarıldı. “Kafkametler” adlı Türk bandıralı gemi ise, liman içinde sürüklenmemesi için açığa hareket ettirildi. Mendireğe çarpan gemi ile irtibat koptu. Battığı belirlenen kuru yük gemisinin 12 Türk´ten oluşan mürettebatından birinin cansız bedenine ulaşılırken, 11 mürettebata ulaşmak için çalışmalar yürütüldü.

ÇAPA TUTUNAMADI

Bakan Yerlikaya dün Zonguldak’a giderek çalışmaları koordine etti. Yerlikaya batan geminin, dalga boyunun 8-9 metreyi bulunduğu Ereğli Limanı’ndan olumsuz koşullar nedeniyle İzmir’e gitmek üzere ayrıldığını ve mendireğe çarptığını söyledi. Yerlikaya “12 Türk mürettebattan birinin cansız bedenine ulaşıldı. 797 arkadaşımız arama kurtarma faaliyetlerinde çalışıyor” dedi. Yerlikaya “Çapanın tutunamaması ve geminin dolayısıyla kontrolü kaybetmesinden sonra askeri mendireğin uç tarafındaki kısma çarpıyor ve parçalanıyor. Bu görüntü var bizde” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da “Acil uyarı verildi ama maalesef o şartlar altında müdahale etmemiz mümkün değildi” dedi.

Bir anda bastıran kış Türkiyeyi vurdu: Ölümcül hava

GEMİNİN SON GÖRÜNTÜLERİ

Batan Kafkametler gemisinin, son görüntüleri ortaya çıktı. Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, geminin denizde sürüklendiği görülüyor. Görüntüleri Bakan Yerlikaya paylaştı.

‘DAYANIKLI DEĞİL, AÇILMAMALIYDI’

EREN KOCA Haber Merkezi - Zonguldak’taki iki geminin kaza nedenlerini uzmanlar Milliyet’e değerlendirdi.

Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Başkanı Zafer Akbulut, “Dirayetli bir gemi kaptanın personelini düşünmesi, bu havada açılmaması gerekirdi. Güvenli bir koya, emniyetli bir yere demirlemesi gerekirdi. Kaptanın hatası büyük, planlama hatası var. Ticari baskıdan dolayı karadan ayrılmış olabilirler” dedi. Akbulut bu gemilerin fırtınalı havalara dayanıklı olmadığını belirterek “Özellikle ‘Pallada’ isimli gemi nehir gemisidir, kısa menzillidir. Durgun sularda çalışırlar. Limandan çıkmaması gerekiyordu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaptan-Deniz Emniyet Derneği Başkanı Cahit İstikbal ise şunları söyledi: “Kafkametler gemisinin ağır yükü var, çok şiddetli fırtınalarda ve 88 metre uzunluğundaki bir geminin denizde tutunması mümkün değil. İç limanda barınması gerekiyordu. Pallada’da benzer hatalar var. Karadeniz’de kolay barınak yeri yok. Bu gemilerin aralık-mayıs gibi açık denize, Karadeniz’e çıkmalarına izin verilmiyor.”

İSİM LİSTESİ

Kafkametler’in mürettebat listesi şu şekilde:

Kaptan Cemal Turan, 2. Kaptan Hıfzı Tarhan, Telsiz Zabiti Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2. Makinist Göksel Özel, Güverte Ustası Tamer Özer, usta gemiciler İsmail Kaptan ile Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar, Usta Makinist Cüneyt Aygen, Yağcı Ömer Hebip, Aşçı Metin Usta.

Bir anda bastıran kış Türkiyeyi vurdu: Ölümcül hava

SEL SULARI CAN ALDI

Sel nedeniyle sekiz, yıldırım çarpması sonucu bir kişi öldü.

■ Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde sel sularına kapılan araçtan camı kırarak çıkan İlyas Coşkun, jandarma ekiplerince kurtarıldı. Coşkun’un ağabeyi Selahattin Coşkun ile kayınvalidesi Dursun Esen ve akrabası Murat Tosun’un derede cansız bedenlerine ulaşıldı.

Haberin Devamı

Batman’da Lalihan Güner (54) ile beş torunu evin duvarını yıkan sel sularına kapıldı. Çocuklardan ikisi kurtarıldı. Lalihan Güner ile Asenat (1), İsrafil (5) ve Birgül Güner (8) kardeşlerin cansız bedenlerine ulaşıldı.

■ Diyarbakır’ın Hani ilçesinde zihinsel engelli ayakkabı boyacısı Behçet Avcı (45), taşan dereye kapılarak hayatını kaybetti.

■ Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde de Çoban Miktat Altınbaş (48) yıldırım isabet etmesi sonucu öldü.

KAR, YAĞMUR, FIRTINA...

■ Bolu Yedigöller Milli Parkı’na kar yağışı nedeniyle mahsur kalan 26 kampçı beş saatlik çalışmayla kurtarıldı.

■ Bursa’nın Karacabey ilçesinde dalgaların boyu üç metreyi aşarken bazı sitelerin bahçeleri deniz suyu ile doldu.

■ Bartın Irmağı’nın su seviyesi beş metre kadar yükselince 10 köyle bağlantı sağlayan köprü kapatıldı.

■ Sinop’ta fırtına ağaçları yıktı. Kentte okullar dün tatil edildi.

Haberin Devamı

■ Çankırı’nın Çerkeş ilçesine bağlı Örenli köyünde caminin çatısı uçtu.

Konteynerleri su bastı

■ 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta ağır hasarlı bir evin çatısı uçtu. Uçan çatı park halindeki araçlarda hasara neden oldu. Hatay, Malatya, Adıyaman ve Gaziantep’teki konteyner kentlerde de bazı konteynerleri su bastı.

■ Van’ın Başkale ilçesinde yedi mahalle yolu ulaşıma kapandı.