Gündem Ölümün kıyısında hüzünlü bekleyiş

Ölümün kıyısında hüzünlü bekleyiş

23.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ekmek parası için çıkılan seferler... Evden, aileden ayrı kalınan aylar ve bir fırtınayla alabora olan hayatlar... Zonguldak’ta batan geminin kayıp 11 mürettebatını arama çalışmaları dördüncü gününde de sürdü.

Ölümün kıyısında hüzünlü bekleyiş

Ereğli’de rotaları ölümün kıyısına çıkan denizcilerin gözü yaşlı aileleri, canlarının bir parçasını yutan dalgalara bakarak, yakınlarının mavi karanlığın içinden çıkmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Batan geminin kaptanı Cemil Turan’ın ömrünün 30 yılı denizlerde geçmişti. Üç ay önce eşini kaybeden, annesi de bitkisel hayatta olan Turan, acılarını içine gömüp sefere çıkmıştı. Ailesi dışında memleketi Kastamonu’nun Doğanyurt ilçesinde hemşehrileri de ondan bir haber bekliyor. Turan’ın çocukluk arkadaşı olan Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Turan’ın çok sevilen biri olduğunu, ailenin yaşadığı kayıplarla zor günler geçirdiğini ifade ediyor: “3 ay önce hanımını kaybetti. Acılar üzerine acı. Annesi de bitkisel hayat durumunda.”

Zor bekleyiş

Gemi mürettebatından Satılmış Uslu’nun komşusu Ramazan Uyanık da yıllarca aynı şirkette çalıştığı arkadaşını bekliyor. Uyanık, usta bir gemici olduğunu ifade ettiği Uslu’yu sevgiyle anlatıyor: “Ağır başlı, saygılı, sevgi bilen bir arkadaşımız. Şok içerisindeyiz, çok üzgünüz.”

Haberin Devamı

Geminin Üçüncü Kaptanı Berke Çamurtaş’ın babası Güngör Çamurtaş da kurtarma çalışmalarını izleyenler arasında: “Çalışmalar bence yetersiz. Gemi 15 metre derinlikte, karaya 20 metre uzaklıkta. Neden ulaşılamıyor? 70 metre derinlikte değil ki. Fosforlarla aydınlatma yapıp yol açılacakmış. Bu kadar zor mu bu işler? Çocuklarımızı istiyoruz.”

Mürettebattan Ömer Hebip’in aynı adı taşıyan babası “Dört gündür perişanız” derken, annesi Emine Hebip de “Ben ölü ya da diri oğlumu istiyorum” diyor. Ailesine fırtına sırasında mesaj atarak helallik isteyen Mustafa Nacar’ın annesi Gülay Nacar da çok üzgün: “Bize yardım etsinler. Çok çaresiziz, umutsuzuz. Çıkarın yavrularımızı.”

‘Çalışmalar sürüyor’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma SAK, Kıyı Emniyet, AFAD, jandarma ve polis ekiplerinin arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Aramalara; 2 uçak, 1 helikopter, 6 bot, 5 drone, 177 arama kurtarma personeli ve 42 dalgıcımız katılıyor” bilgisini verdi.

Afet bölgesi

Yerlikaya sel ve heyelandan büyük zarar gören Ereğli’nin Genel Hayatı Etkili Afet Bölgesi ilan edildiğini de açıkladı.