Gündem Örgütün maşası hastalar

Örgütün maşası hastalar

03.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’daki saldırıyı gerçekleştiren DHKP-C’li Şanlı gibi örgütün son eylemlerinde ölümcül hasta olan kişileri kullanması dikkat çekti. Uzmanlar, bu kişilerin ‘ölümlerine anlam katmak için intihar bombacısı olmayı’ kolay kabul edebileceklerini söylüyor

Örgütün maşası hastalar

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne saldırı düzenleyen DHKP-C’li Ecevit Şanlı’nın hayati tehlike arz eden Wernicke-Korsakoff sendromuna sahip olduğunun ortaya çıkması ile birlikte örgütün son dönemde düzenlediği diğer eylemlerinde de ölümcül hastalığa sahip kişileri seçmesi dikkat çekti. Uzmanlar “ölümcül bir hastalığa sahip kişilerin, ölümüne bir anlam katabilmek için intihar bombacısı olmayı daha kolay kabul edebileceklerini” söylüyorlar. Milliyet’e konuşan uzmanların görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

Doç. Dr. Burhanettin Kaya (Türkiye Psikiyatri Derneği):
“İntiharların türleri vardır. Bu tür eylemlerde bulunan kişiler, ‘altruistic’ insanlar, yani kendini feda eden insanlar olarak tanımlanıyor. Birçok tarihsel örnekleri var ama özellikle son 20-30 yılda siyasi bazı eylemlerde bu tür intiharlara sıkça rastlıyoruz.
Yaşam süresi sınırlı olan, bir süre sonra öleceğini bilen, kendi yaşamının artık inandığı dava çerçevesinde çok da önemli olmadığına inananlar bu tür eylemleri bir yüceltme olarak yapabiliyorlar.
Bu birçok farklı siyasi görüşlerde, farklı toplumlarda, farklı kültürlerde de görülen bir durum. Kendi ideallari bağlamında ‘Ölümüm bir işe yarasın’ gibi düşünebiliyorlar. Ama bu kişilerin ortak psikolojik sorunları var mı derseniz bu konuda kesin bir şey söyleyemeyiz.”

Haberin Devamı

Gökhan Oral (Adli Tıp Uzmanı):
“Bu kişinin hastalığının ne boyutta olduğunu bilmiyoruz. Çünkü bu rahatsızlıkta temel olarak geri dönüş olmadığına inanılsa da belli oranda geri dönülebiliniyor. Eğer tüm bunlar doğruysa, bu kişinin Wernicke-Korsakoff rahatsızlığı olduğunu var sayarsak, bu tür kişilerin bazı eylemlerde daha önce de karşımıza çıktığını gördük. Ümitsiz bir hastalığın son döneminde olmak insanın mizacında önemli farklılıklar yaratabilir. Başka bir psikiyatrik bozukluk varsa bunu yapabilir.”

Pınar İlkkaracan (Psikoterapist):
“Wernicke-Korsakoff hastalarında hafıza sorunları oluyor kişi düşünemiyor. Benim tahminim böyle bir eylemde bulunuyorsa bu kişi iyileşmiş. Çünkü bu sendroma sahip kişiler realite ile ilişkiyi kaybediyorlar. Ama ölümcül hastalığa sahip kişilerde böyle bir eğilim olur. Ümitsizlik, çok derin bir değersizlik duygusu, ‘hiçbir değerim yok’ gibi, zevk almama gibi, bunlara bakınca böyle bir insanın böyle bir eylem yapması olası... Kişi ölümüme bir anlam kattım, diye düşünüyor.”

Sinem Demirel (Uzman Psikolog):
“Ölümcül hastalığa sahip insanları, umutsuzluk ve çaresizlik duygularını kullanarak anlamlı bir şey yaptıklarını ikna etmeleri kolay oluyor. Bir örgüt bir üst amaç için daha anlamlı geliyor ve böyle hareket ediyorlar. Yaşamlarının bir anlamı olduğunu düşünüyorlar.”

Haberin Devamı

Eylem yapan hasta üyeler
- Gaziosmanpaşa’da 11 Aralık 2012’de polis Mücahit Daştan’ı şehit eden N.A. meme kanseriydi.
- Bahçelievler’de 9 Aralık 2012’de polis merkezine saldırı düzenleyen kadın terörist Nabiha Aracı kanserdi.
- 12 Haziran 2012’de İstinye Polis Merkezi’ne düzenlenen saldırıda öldürülen Erdal Dalkılıç’ın kanser hastasıydı.
- 2012 Eylül ayında Sultangazi 75. Yıl Polis Merkezi’nde kendini patlatan İbrahim Çuhadar kanserdi.