Gündem Oruç tutarken baş dönmesine dikkat!

Oruç tutarken baş dönmesine dikkat!

16.05.2018 - 12:55 | Son Güncellenme:

Ramazan ayıyla beraber oruç da başlamış bulunmaktadır. Bu ibadeti gerçekleştirirken beslenme çok önemlidir. Oruç tutarken bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, mide ağrısı gibi... Bu belirtiler neden oluşur, nasıl önlenebilir ve ne yapılması gerekmektedir?

Oruç tutarken baş dönmesine dikkat

Baş dönmesi neden oluşur?

Haberin Devamı

Oruç ile beraber yemek yemeniz günde 2 öğüne iner. Bu süreç sıcakların da etkisi ile zorlu geçebilir, zira vücudunuz uzun bir süre susuz ve aç kalacaktır. Bu süreç özellikle periferik vertigosu, santral vertigosu ve anksiyetesi olan hastalar için baş dönmesi ile geçebilir. Uzun süre ayakta durma, sıvı kaybı ve açlık hastalarda uzun süreli baş dönmesine neden olabilir. Sıvı kaybı neticesinde tansiyon düşebilir.

Hipertansiyon hastalarında ise bu durum söz konusu olduğunda tansiyonları yükselebilir. Bu durumda ilaç kullanımı çok önemlidir. Sahur ve iftar vakitlerinde ilaçlarınızı almayı unutmayın. Bu tür bir rahatsızlık yaşanıyorsa mutlaka KBB muayenesi yapılması gerekmektedir.

Baş dönmesi için ne yapılmalıdır?

Haberin Devamı

Sıvı takviyesi bu rahatsızlığın yaşanmaması için büyük bir adımdır. İftarla sahur arasında bolca sıvı takviyesi yapılmalı ve meyve tüketilmelidir. Beslenmenize bu noktada çok dikkat etmelisiniz. Çok tuzlu gıdalardan uzak durmalısınız. Ve bu dönemde iftar menülerinizi ve sahur menülerinizi iyi ayarlamalısınız. Doyurucu ve midenizi rahatsız etmeyen gıdalardan menü oluşturmalısınız.

Baş dönmesine sebebiyet vermemek için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bunlardan biri hızlıca ayağa kalkmamaktır. Çünkü tüm gün sıvı almamanız vücut dengenizi bozabilir. Bu nedenle ani iniş çıkışlardan uzak durun, yüksek yerlerden aşağıya bakmamaya çalışın.

Kadınlarda tansiyon daha aşağı seviyelerde seyreder. Hipotansiyona sebep olabilir. Bu durumda tuzsuz beslenmemek gerekir. Fakat tuz miktarını da abartmamak gerekir. O nedenle yemeklerinizin tuz miktarına dikkat etmelisiniz.

Baş dönmesi yaşayan insanlar bu süreçte bazı egzersizler yapmalıdırlar. Uzanıp ayaklarınızı yukarı doğru kaldırın bu hareket tansiyonunuzu yerine getirecek. Şeker hastaları özellikle beslenmelerine özen göstermelidir.

Ramazan ayında oruç tutan insanlar, sahur ve iftarda yediklerine dikkat etmelidirler. Bu süreçte bolca sıvı alınmalı, mideyi rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır.