Gündem ‘Osman Öcalan, 5 PKK yöneticisini öldürttü’

‘Osman Öcalan, 5 PKK yöneticisini öldürttü’

03.12.2008 - 15:02 | Son Güncellenme:

.

‘Osman Öcalan, 5 PKK yöneticisini öldürttü’

EMNİYET Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı raporunda, Osman Öcalan’ın adamlarından birinin öldürülmesi üzerine, Musul'da yönetici konumundaki 5 PKK'lı teröristi, 2006 yılında misilleme amaçlı öldürttüğü yer aldı. PKK'lı teröristler, bu 5 elemanlarının Türk istihbarat elemanları tarafından öldürüldüğünü öne sürmüştü.
Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, görülmekte olan bir davada, terör örgütü PKK’dan ayrılan Osman Öcalan'ın 2005 yılında oluşturduğu Yurtsever Demokrat Parti örgütüyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın rapor istedi. Gönderilen raporda, PKK’nın 27 Ekim- 6 Kasım 2003’te 9’uncu kongresini yaptığı ve bu kongrede isim ve yönetici değişikliğine gidilmesi üzerine örgüt içinde fikir ayrılıklarının başladığı belirtildi. Örgütün ‘gelenekçiler’ ve ‘reformcular’ olarak ikiye bölündüğünün vurgulandığı raporda, reformcuları temsil eden Osman Öcalan, Halil Ataç, Nizamettin Taş, Hıdır Yalçın, Hıdır Sarıkaya, Selahattin Gün, Süleyman Kaydu ve aracına bomba konularak öldürülen ‘Kani Yılmaz’ kod adlı Faysal Dunlayıcı’nın da aralarında bulunduğu 40 kişinin öncülüğünde, 9 Ağustos 2005 günü Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinin Dokan şehrinde birinci kongresini yaptığı kaydedildi.

Haberin Devamı

TALABANİ HİMAYESİNDE

Raporda, 40 yöneticinin Dokan şehrindeki hakim bir tepeye kurulmuş 30 prefabrik yapıya taşındığı, daha sonra güvenlik nedeniyle Celal Talabani yönetimindeki KYB’nin kendilerine tahsis ettiği Dokan'ın Köysancak İlçesi’ne nakledildikleri, peşmerge olarak ikamet etmelerine izin verildiği ve her türlü ihtiyaçlarının da yine KYB tarafından sağlandığı bildirildi.
İstihbarat çalışmaları sonucu Osman Öcalan’ın Kuzey Irak’taki yerel gazetelerde ‘Ali Habur’ takma adıyla yazı yazdığı belirtilen raporda, Osman Öcalan tarafından KYB Siyasi Bürosu’na gönderilen mektupta, Irak’ın kuzeyinde kurulacak bir federal Kürt hükümetine yönelik iç ve dış tehdit unsurlarının bulunduğuna işaret ederek iç tehdidin PKK, dış tehdidin ise Türkiye Cumhuriyeti olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

MUSUL’DA MİSİLLEME

Osman Öcalan ve Nizammetin Taş ile birlikte örgütten ayrılanların büyük bölümünün tekrar örgüte döndükleri kaydedilen raporda şöyle denildi:
“Osman Öcalan, ağabeyi Abdullah Öcalan ve PKK çizgisinde bir siyaseti benimsemiş, buna karşı Nizamettin Taş ise Kürt sorununun federal sistem çerçevesinde çözümünü savunmuştur. Ancak ayrılanların büyük bölümünün Osman Öcalan’dan yana tavır alması eski PKK görüşünün bu oluşum içinde de devam ettiği izlenimini oluşturmuştur. Bu nedenle PKK, oluşumu tasfiye etmek amacıyla Türkiye kordinatörü Hikmet Fidan’ı Diyarbakır’da öldürmüştür. Yine Kuzey Irak’ın Erbil kenti yakınlarında daha önce örgüt içinde üst düzeyde görev alan İran uyruklu ‘Sipan’ kod adlı Şapur Badoşiv aracının önü kesilerek kurşuna dizilip öldürülmüştür. Buna misilleme olarak Musul yakınlarındaki Şengal bölgesinde PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan yapılanmanın (Demokratik Birlik Partisi) ‘Şilan Kobani’ kod adlı Meysa Baki, Himmet Toprak, Nebo Ali, Hacı Cumali ve Zekeriya İbrahim’i araçla hareket halindeyken silahlı saldırı sonucu öldürülmüştür.”
Raporda, 5 PKK’lı yöneticinin misilleme amacıyla öldürmesiyle ilgili ‘Alişer’ kod adlı Nihat Turan’ın istihbarat birimlerinin teknik takibi sonucu telefon görüşmesi yaparken bu olayı anlattığı kaydedildi. Nihat Turan telefon görüşmesinde, “Ilımlı açıklamaların hepsi politika ve yalan. Esasen bu infaz kararını alan Osman Öcalan ve beraberindekilerdir. Toplantı sonrası misilleme kararı alarak bu olayı gerçekleştirdiler” dediği belirtilen raporda, bunların öldürüldüğü tarihte Osman Öcalan’ın oluşumdan ayrılmadığı ve yönetiminde yer aldığı dipnot olarak yer aldı.
Raporda, bu oluşumun esas olarak PKK’dan ayrılan bir hizip kolu olduğu, ancak bunların geçmişte çok sayıda kanlı eylemi yöneten teröristler olduğu da belirtildi.