Gündem OSTİM patlamasına 26 yıl hapis istendi

OSTİM patlamasına 26 yıl hapis istendi

16.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

OSTİM’de şubatta 20 kişinin can verdiği patlamalarla ilgili soruşturmayı tamamlayan savcılar iddianamelerini mahkemeye gönderdi. İddianamede 9 kişi hakkında ‘bilinçli taksirle adam öldürmek’ suçlamasıyla 26 yıla kadar hapis cezası istendi

OSTİM patlamasına 26 yıl hapis istendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’yi yasa boğan, 3 Şubat 2011’de OSTİM’de peş peşe meydana gelen, 20 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan 2 patlamayla ilgili 9 kişi hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Mahkemeye gönderilen iddianamede, sanıkların, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak ve tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak” suçlarından 26 yıla kadar hapis cezaları talep edildi. OSTİM Sanayi Bölgesi’ndeki Mega Center İş Merkezi’nde faaliyet gösteren Özkanlar Grup’a ait sondaj ve hidrolik makinalar üreten fabrikanın kaynakhane bölümünde 3 Şubat günü saat 11.00 sıralarında patlama olmuştu. İtfaiye raporlarına göre oksijen tüplerinin patlaması sonucu meydana gelen olayda, Ali Yiğit, Nejdet Ali Tanışmak, Dursun Kavak, Satılmış Şimşek, Abdulkadir Kurt, Bayram Özkan, Abdullah Karakulak, Ahmet Özdemir ve Mükremin Atmaca hayatını kaybetmişti.

İkinci patlama
Bu patlamadan yaklaşık 8 saat sonra ise İvedik OSB’de Metsan isimli bir firmada ikinci patlama meydana gelmiş ve Cengiz Soyalp, Hüseyin Yıldız, Servet Yurttaş, Dilek Gürer, Aydın Çapraz, Aydemir Çapraz, Hazım Çavdar, Hüseyin Okçu, Deniz Demirbaş, Aytaç Akkaya ve Cihan Çifci isimli işçiler hayatlarını kaybetmişti. Her iki firmaya da oksijen tüplerini Ersoy Gaz isimli şirketin verdiği anlaşılmıştı.

Tüplere doğalgaz bastılar
Başlatılan soruşturma kapsamında Ersoy Gaz’ın sahibi Kasım Ersoy, Özkanlar Grup ve Metsan firması yetkililerinin de aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklanmıştı. Türkiye’yi yasa boğan patlamaların, 1911 yılı yapımı, oksijen yerine sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) basılan tüpler nedeniyle meydana geldiği ortaya çıkmıştı. Korkunç gerçeği, patlamaların yaşandığı firmalara tüpü satan Ersoy Gaz çalışanı C.M., savcılara ek ifade vererek, anlatmıştı.