Gündem ‘ÖSYM soru ve cevapları açıklamakla yükümlüdür’

‘ÖSYM soru ve cevapları açıklamakla yükümlüdür’

06.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danıştay, üniversiteye giriş sınavında sorulacak soruların sadece yüzde 20’sinin yayımlanmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu...

‘ÖSYM soru ve cevapları açıklamakla yükümlüdür’

Danıştay, 2014’teki üniversiteye giriş sınavında sorulacak soruların sadece yüzde 20’sinin yayımlanmasına ilişkin ÖSYM Yönetim Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. “Katılımcıların girdiği sınavlarda yaptıkları, yapamadıkları soruların yanlışlarını, doğrularını, eksiklerini bilmek istemelerinin en doğal hakları olduğu” vurgulanan kararda, ÖSYM’nin “şeffaflık ve açıklık ilkesi gereğince soru ve cevapları tamamıyla açıklamakla yükümlü olduğu hususunda kuşku bulunmadığı” kaydedildi. Kararda, ÖSYM kararının, hak arama özgürlüğü, adil yargılanma ve mahkemeye başvuru hakkına aykırı olduğundan yürütmesinin durdurulduğu ifade edildi.
Ankara Barosu, 2014 YGS’de sorulacak soruların yüzde 20’sinin yayımlanmasına ilişkin ÖSYM Yönetim Kurulu’nun 12 Mart 2014 gün ve 7 sayılı kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması ile Bilgi Edinme Kanunu’ndaki “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır” cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğundan iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması için dava açtı. Davaya bakan Danıştay 8. Daire, Bilgi Edinme Kanunu hükmünün Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi talebini, dava konusu uyumazlıkla ilgisi olmadığından reddetti. Daire, dava konusu ÖSYM Yönetim Kurulu kararını ise, hak arama özgürlüğü, adil yargılanma ve mahkemeye başvuru hakkına aykırı bularak, oyçokluğuyla yürütmesini durdurdu.