Gündem OYAK’a Danıştay operasyonu

OYAK’a Danıştay operasyonu

04.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danıştay’daki saldırı anı, öncesi ve sonrasına ilişkin güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği iddiaları doğrultusunda başlatılan soruşturmada Ankara’da 8 kişi, İstanbul’da 1 kişi gözaltına alındı

OYAK’a Danıştay operasyonu

Danıştay 2. Daire’ye yönelik saldırının 6. yıldönümü yaklaşırken, İstanbul Başsavcıvekilliği, saldırının gerçekleştirildiği ilk günden bu yana tartışma konusu olan güvenlik kamerası kayıtları konusunda harekete geçti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, TÜBİTAK’tan gelen ve güvenlik kameralarındaki harddisklerin bir bölümünün “geri döndürülemez şekilde silindiği” yönündeki raporu esas alarak suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma başlatan Başsavcıvekilliği, İstanbul Emniyeti ve uzman bilirkişilerden de rapor istedi. Bu raporlarda da TÜBİTAK’a paralel ifadelerin yer alması üzerine, güvenlik kameraları ile ilgili yazışmalardan çalışanların isimlerini saptayarak teknik takibe alan savcılık dün düğmeye bastı.

19 adreste arama
Savcılığın talimatı doğrultusunda Ankara Balgat’taki OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Şirketi’nin (SGS) de aralarında bulunduğu 19 ayrı adreste aramalar yapıldı. Saldırının olduğu dönemde silindiği iddia edilen kamera kayıtları, Danıştay’ın arızalı olduğu iddiasıyla değiştirilen kamera sistemine ilişkin bilgi ve belgelerle OYAK’ın görüntü arşivi arandı.
Çok sayıda bilgisayar ve harddiskten de imaj (kopya) alındı. O dönemde OYAK SGS Genel Müdürü olan Orhan Çoban, Genel Müdür Yardımcısı Tarık Yılmazel, teknisyen Yavuz Selim Kavaklıoğlu, Barış Demirtaş, Serkan Akyıldız, Metin Almalı ve Murat Kaplan ile Danıştay’da bilgi işlem sorumlusu Celalettin Yüksekkaya gözaltına alındı.

Ulusoy’un evi arandı
İstanbul’a götürülen 8 kişinin “Ergenekon üyeliği” ile suçlandığı bildirildi. Savcılık talimatıyla OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ile işadamları Eyüp Sabri Çarmıklı ve Halil Osman İrmiş’in ev ve işyerlerinde de arama yapıldı.
Ulusoy, Çarmıklı ve İrmiş için gözaltı kararı bulunmadığı öğrenilirken, bu 3 isme ait adreslerde yapılan aramalarda elde edilen veriler savcılığa gönderildi.
Aramaların “özel hayatın gizliliğinin ihlali” gerekçesiyle yapıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

OYAK’a Danıştay operasyonu

OYAK SGS’de yapılan aramada görüntü arşivinde inceleme yapıldı. Çok sayıda bilgisayar ve hard diskin imajları alındı. Genel Müdür Coşkun Ulusoy’un İstanbul Etiler’deki evi de arandı. (sağda)

2006
Danıştay’a 17 Mayıs 2006’da avukat Alparslan’ın düzenlediği saldırıda Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti

Alparslan Arslan otoparktaki kamera tarafından böyle görüntülenmişti.

1 gün önce hard disk bozuldu
Danıştay’ın 8 kamera ve bir harddiskten oluşan güvenlik sistemi 2005’te kuruldu. OYAK Güvenlik, taktığı yeni hard diskin arıza yapması nedeniyle saldırıdan 1 gün önce 16 Mayıs 2006’da harddiski yeniden söktü ve servise götürdü. Bugüne kadar tamiratları Danıştay’da yapan OYAK, bu kez harddiski servise götürmeyi tercih etti. Danıştay 2. Daire’ye saldırı da 17 Mayıs 2006 sabahı gerçekleşti. OYAK Güvenlik ise aynı gün 14.45’te harddiski yeniden kurdu.

Haberin Devamı

Üvey kardeş mi?
Ulusoy ile Çoban, daha önce kamuoyunun gündemine sıkça gelmişti. Cezaevinde ölen MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu’nun üvey kardeşi olduğu iddia edilen Ulusoy ile eski MİT’çi olduğu öne sürülen Çoban’ın isimlerine, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür dikkat çekmişti. OdaTV iddianamesinde de bu isimlerin aralarında yaptıkları bazı telefon görüşmelerinin kayıtları yer almıştı.

41 görüntü eksik
Görüntülere ilişkin TÜBİTAK raporunda, saldırıdan iki gün önce toplam 6 kameranın hiçbir kaydının bulunmadığı, saldırıdan bir gün önce de 4 kameranın kaydına ulaşılamadığı belirtildi. Raporda, kamera kayıtlarına otomatik isim veren sistemin kurulmuş olması nedeniyle, kayıtlarla tarihlerin eşleşmediği ifade edildi. Raporda, kritik noktaları gösteren kamera kayıtlarından oluşan 5 dosyanın silindiği, OYAK’ın da 41 görüntü kaydını teslim etmediği ifade edildi.

İŞTE OYAK ŞİRKETLERİ
Oyak bünyesinde ‘sanayi’, ‘hizmet’ ve ‘finans’ grubunda faaliyet gösteren şirketler yer alıyor. Sanayi Grubu içinde; Ataer Holding, Adana Çimento, Mardin Çimento, Bolu, Ünye, Aslan ve Birçim Çimento’nun yanı sıra Oyak Kağıt Ambalaj, Ayas Enerji, Oyak Renault, İksen, Oyak Enerji, Tukaş, Hektaş ve Tam Gıda yer alıyor. Mais, Omsan, Oytaş, Oyak Savunma ve Güvenlik Sistemleri, Oyak Teknoloji, Oyak İnşaat, Oyak Pazarlama, Eti Pazarlama ve Oyak Girişim ‘Hizmet’ grubunda faaliyet gösteririrken, Oyak Anker Bank, Oyak Yatırım ve Orfin Finans da ‘Finans’ bölümünde bulunuyor.