Gündem Öykü Arin'in annesi Milliyet aracılığıyla çağrıda bulundu: Öykü’nün yaşama şansını artırın

Öykü Arin'in annesi Milliyet aracılığıyla çağrıda bulundu: Öykü’nün yaşama şansını artırın

23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İlik naklinde zamanın giderek daraldığını vurgulayan anne Eylem Yazıcı, “Daha fazla destek istiyoruz. Çünkü çok zamanımız yok” dedi. Yazıcı, Öykü için hassasiyet gösteren Kızılay’a da teşekkür ederek bağışçıların mobil araçlara daha kolay ulaşabilmeleri için daha fazla destek istedi

Öykü Arinin annesi Milliyet aracılığıyla çağrıda bulundu: Öykü’nün yaşama şansını artırın

Türkiye 3.5 yaşındaki Öykü Arin’i kasım ayında konulan Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisiyle tanıdı. Löseminin nadir görülen türüyle mücadele eden bu küçük bedenin hayata yeniden tutunması uygun bir donörden alınacak yüzde 100 uyumlu ilik nakline bağlı. İki ay içerisinde gerçekleşmesi gereken nakil için zaman giderek daralıyor. Öykü Arin’in tedavisi için İzmir’den Antalya’ya taşınan aile, şimdi şubat ayında başlayacak 3’üncü kemoterapi tedavisini bekliyor. Antalya’da dün güneşli havayı fırsat bilerek parka çıkan küçük Öykü, Milliyet objektiflerine gülümsedi. Kızının hastalığıyla ilgili gösterdiği hassasiyet nedeniyle Milliyet’e teşekkür eden anne Eylem Yazıcı, sürdürülen kampanya ile ilgili olarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Nakil şart'

“Yurt içindeki kampanyaları yurt dışındaki kampanyalara göre daha fazla önemsiyoruz. Öykü’nün şubat başında 3’üncü kemoterapi tedavisi başlayacak. Öykü’nün hastalığı tipik lösemi hastalığı olmadığı için tedavisi de tipik değil. Tipik lösemi hastalarından daha farklı oluyor. Bu tedavi 25 gün sürecek. Ardından doktoru ilik nakli olmasını istiyor. Eğer uygun donör bulunamazsa ‘hapla’ dedikleri anne ya da babadan yarı uyumlu nakil yapacaklar. Bizden alınan nakilde yüzde 100 uyumlu olmayacağı için çok fazla risk taşıyor. Ama mutlaka nakil olmak zorunda. Kendi iliğiyle şu an için hayatını sürdürmesi mümkün değil. Kampanyalarla ne kadar kişiye ulaşırsak Öykü’nün şansı o kadar çok artar. Türkiye’de 3 milyon donör olması gerekiyor. Şu an için donör sayısı 400 bin civarında. Bu sayı çok yüksek bir sayı değil. Dolayısıyla bizim şansımızı artırmak için çok sayıda insana ulaşmamız gerekiyor. Bunun için zamanımız giderek daralıyor. İnsanların bu konuda duyarlı olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Öykü Arinin annesi Milliyet aracılığıyla çağrıda bulundu: Öykü’nün yaşama şansını artırın

Konuyu manşete taşıyan Milliyet’e teşekkür eden Eylem Yazıcı, “Öykü’nün kendi iliğiyle şu an için hayatını sürdürmesi mümkün değil. Nakil olması şart” dedi.

‘Kısa film hazırlandı’

Öykü için kısa film hazırladık. Senaryosunu ben yazdım, Hüseyin Kara yönetti. Çok da etkili oldu. Şu an televizyonlarda ICE Organizasyon’un yaptığı bütün tiyatro gösterimlerinden önce gösteriliyor. Zorlu’da gösterilmesi ihtimali var. Yani tiyatro izleyicisi çok duyarlıdır diye düşünüyoruz. Tiyatro öncesi her kısa filmi izleyen kişi bir donör adayıdır.”

Anne Yazıcı, Öykü için hassasiyet gösteren Kızılay’ın mobil bağış araçlarının şehir merkezlerinde daha yaygın kullanılmasının bağışçılar için kolaylık olacağını belirtti. Yazıcı, “Şehir merkezlerinde alınmadığı zaman insanlar çok uzak bir noktaya gitmek istemeyebilir. Kızılay personelinden bu konuda daha fazla destek istiyoruz. Mobil araçlara ulaşmakta sıkıntı çektiği için donör olmaktan vazgeçen biri, kızımın genetik ikizi olabilir. Çok zamanımız yok” dedi.

‘Ulaşamadığımız şehirler var’

Haberin Devamı

Öykü’nün yaşama tutunma şansının bulunacak donörle ilgili olduğunu ifade eden anne Yazıcı, ulaşamadıkları şehirlerde de STK’ların, belediyelerin Kızılay’la işbirliği yapmasını isteyerek şöyle devam etti: “Uygun donör arayışı için kampanya devam ediyor. Kampanyaların büyümesi bizim için çok önemli. Ulaşamadığımız şehirler var; Çankırı, Kilis, Afyon, Nevşehir, Isparta, Kahramanmaraş, Osmaniye, Erzurum, Kars, Siirt ve Hakkâri. Bu illerdeki meslek odaları, kamu kurumları, belediyeler Kızılay ile kampanya başlatmalı. Bizimle iletişime geçmek isteyenler ‘Öykü Arin’e Umut Ol’ sayfalarından bize ulaşabilir. Sosyal medya adreslerinden de bize yazabilirler.”