Gündem Oyna Kazan ipucu sorusu: Künefe nerede yenir? 26 Şubat Oyna Kazan ipucu

Oyna Kazan ipucu sorusu: Künefe nerede yenir? 26 Şubat Oyna Kazan ipucu

26.02.2019 - 10:58 | Son Güncellenme:

Oyna Kazan ipucu sorusu belli oldu. Hafta içi her gün gerçekleştirilen canlı bilgi yarışmaları ile yarışmacılara para ödülü kazandıran Oyna Kazan'da günün ilk yarışmasında ipucu sorusu olarak Künefe nerede yenir sorusu soruldu. Peki Künefe hangi ilimize ait bir tatlıdır?

Oyna Kazan ipucu sorusu: Künefe nerede yenir 26 Şubat Oyna Kazan ipucu

Künefe nerede yenir sorusu Oyna Kazan 26 Şubat ilk yarılmasında ipucu sorusu olarak yarışmacılara soruldu. Hafta içi her gün 13:00'da ve 21:00'da gerçekleştirilen yarışmalar ile para ödülü kazandıran Oyna Kazan canlı bilgi yarışmasında bir kişi kalana kadar soru sorulmaya devam ediliyor. İlk 1000 kişi arasında kalan yarışmacılar para kazanmaya başlıyor.

Haberin Devamı

OYNA KAZAN İPUCU SORUSU: Künefe nerede yenir?

CEVAP: HATAY

Künefe, tatlı, şeker esaslı şurupla ıslatılmış peynirli hamur işleri ile yapılan geleneksel bir Filistin tatlısı

Künefenin birden fazla çeşidi olmasına rağmen genel yapılış yöntemi aynıdır. İki katman kadayıf arasına tuzsuz bir cins peynir koyularak hafifçe pişirilir ve üzerine çok koyulaşmamış şeker şurubu katılır.

Yapılışındaki değişikler başlıca kadayıfın ve peynirin türünden kaynaklanır. Tel kadayıf kullanılabildıği gibi, irmikle toklaştırılmış kadayıf da kullanılabilir. Peynir olarak Hatay peyniri, lor peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır. Bu tür peynirlerin hem elde etmesi hem de yıkayıp taze tutması zor olabileceği için kolaylaştırılmış ev tariflerinde dil peynirine de rastlanır.

Haberin Devamı

Sunum

Mersin künefesinden farklı olarak, Hatay künefesi istenilen porsiyon sayısına göre çeşitli büyüklüklerdeki özel tepsilerde kısık ateş üzerinde döndürülerek pişirilir. Daha sonra maharetli bir şekilde ters çevrilerek diğer tarafının da aynı şekilde pişmesi sağlanır. Ateşten alındıktan sonra üzerine şerbeti ve fıstığı eklenip sıcak olarak servis yapılır.

Künefe sıcak ya da ılık olarak servis edilir. Bu sıcaklığın geldiği ortamlar ise değişiklik gösterir. Örneğin Mersin'de yapılan künefe büyük tepside pişirilir ve servis için ateşinin üzerinde dönen bir mekanizma bulunan börekçi ocaklarına alınır. Servis zamanında dikdörtgen şekilde kesilip tabaklara alınır. Bu tür künefenin sıcaklığı piştikten sonra sıcak tutulmasından gelir, sıcaktan çok ılığa yakındır. Başka bir hazırlama yöntemi ise kadayıfı ve peyniri önceden küçük yassı sahanlara hazırlayıp, servis zamanında pişirmektir. Bu tür yapılan künefeler önceden az pişirilip şurubu dökülmüş olabilir, veya tümden pişmemiş olarak tutulabilir. Sipariş geldiğinde fırına sürülen çoktan porsiyonlanmış künefe kabıyla beraber servis edilir. Bu tür künefenin sıcaklığı yeni pişmesinden dolayıdır.

Pişmiş künefenin üstüne dövülmüş Antep fıstığı, ceviz veya fındık gibi yemişler veya kuru hindistan cevizi serpilebilir. Bu garniler arasında en çok kullanılanı Antep fıstığıdır.

Haberin Devamı

Serviste neredeyse her zaman bir bardak su da künefeyle verilir. Su tatlıdaki yüksek şekerin yakıcılığını alır, sıcak havalarda yenilen künefenin verdiği harareti alır.