Gündem Özgecan Usta'nın ölümünde yeni rapor: 2,3 saniyede yere düştü

Özgecan Usta'nın ölümünde yeni rapor: 2,3 saniyede yere düştü

23.02.2024 - 12:22 | Son Güncellenme:

Zonguldak'ta 3 yıl önce Ayşe Özgecan Usta'nın (28) terastan ayrılan ölümüyle ilgili sevgilisi Bartu Can Akkışla'nın (36), 'taksirle ölüme neden olma ve kişiyi hürriyetten bırakma' suçlarından Tutuksuz yargılandığı davada bilirkişi raporu ortaya çıktı

Özgecan Ustanın ölümünde yeni rapor: 2,3 saniyede yere düştü

Olay, 5 Şubat 2021'de İncivez Mahallesi Binbaşı Tahsin Sokak'ta meydana geldi. Ayşe Özgecan Usta, Ankara'dan Zonguldak'ta yaşayan sevgilisi Bartu Can Akkışla'nın yanına geldi. İddiaya göre, Usta'nın kısa süre içinde evlenme niyetine Akkışla olumsuz cevap vereceği tartışması çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Usta, Akkışla'ya 'Kendimi atacağım' diyerek terasa yöneldi, korkuluklara çıkıp aşağı sarktı. Akkışla, Usta'nın yolunda ilerlemeye çalıştı ancak başarılı olamadı. 8'inci kattaki dairenin görünümünden düşen Usta, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Gözaltına alındıktan sonra ev hapsiyle serbest bırakılan Bartu Can Akkışla hakkında intiharı engelleyebileceği ancak engellemediği için 'Taksirle ölüme neden olması' ve kapıyı kilitleyerek Ayşe Özgecan Usta'nın mevcut olması engel olduğu için 'kişiyi hürriyetten yoksun bırakma' suçlamasıyla toplam 11 yıla kadar hapisle dava açıldı. Akkışla'nın ev hapsi, daha sonra ayda 1 kez karakola gidip imza atmasını tamamlayan adli kontrol şartına iptal edildi.

Haberin Devamı

ÖZGECAN'IN DÜŞÜŞÜ AYRINTILI İNCELENDİ

Zonguldak 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin talep üzerine Yüksek Fizik Mühendisi, Psikiyatri Uzmanı, Adli Tıpı ve Olay Yeri İnceleme Uzmanı'ndan oluşan 4 kişilik bilirkişi heyetince bir rapor hazırlandı. 38 sayfalık bilirkişi raporunda, deneyim ve olay gününde günlük hastane raporlarının yanı sıra Usta'ya ait geçmiş psikiyatrik muayene notları da yer aldı. Ayrıca raporda, Usta'nın korkuluklardan sarktığı ve Akkışla'nın onu barındırdığı esnada gruplara uygulanan güç nedeniyle uzun süre tutulamayacağı belirtildi.

Özgecan Ustanın ölümünde yeni rapor: 2,3 saniyede yere düştü

PSİKİYATRİK DEĞERLENDİRME YAPILDI

Bilirkişi raporunun Özgecan Usta'nın psikiyatrik izolasyonunun değerlendirildiği, 2 kez saklanabilir ve 1 kez Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tanısı konarak tedavi tedavisine değinilse de “Dava dosyasındaki bilgiler ele geçirilen kişinin olay tarihindeki ruh sağlığı durumu kesin olarak ulaşılamamıştır. Psikiyatri ilacı kullanana herhangi bir gösterge bulunmuyor” ifadeleri yer aldı. Kanında 1.73 promil alkol tespit edilen Usta'nın olay günü mevcut psikiyatrik durumu hakkında kesin bilgilerin sağlanamadığı ancak olası risk faktörlerinin değerlendirildiği raporda, “Ölen kişinin yüksek alkol durumu ve psikiyatrik geçmişi; intihar riski potansiyeli olarak artan faktörler olarak kabul edilebilir" denildi. Ancak psikiyatrik değerlendirmelerin diğer sonuçlarla desteklenmedikçe tam olarak aydınlatılmasında tek başına yeterli olmaması ifade edildi.

Haberin Devamı

'SEVGİLİSİNİN YUKARI ÇEKEMEYECEĞİ DEĞERLENDİRİLDİ

Raporun sonuç bölümünde Usta'nın 26,12 metre yüksekten hızla 81,36 kilometre hızla 2,3 saniyede yere düştüğü ifade edilirken, Usta'nın kanında tespit edilen 1.73 promil alkol iyonlarının oksijen akış hızı ile risk değerlendirmesi ciddi şekilde bozmuş olabileceğin değerlendirildiği belirtildi. Usta'nın kendisini tutan sanığın kollarına 637 Newton kuvveti uygulandığı, 40 saniye ile 1 dakika arasında tutulabileceği belirtilen raporda, "Uyguladığı kuvveti azaltacak ve yukarı tırmanmasını sağlayacak ayaklarını koyabilecek bir balkonun dışarıda kalmaması, alkolün beden gücü tam anlamıyla kullanılamaması ve ağırlığını bırakması" nedeniyle Bartu Can Akkışla'nın bu ağırlığı yukarı çekilemeyeceği değerlendirilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Özgecan Ustanın ölümünde yeni rapor: 2,3 saniyede yere düştü