Gündem Pandemi uyuşturucuyla mücadeleyi de vurdu

Pandemi uyuşturucuyla mücadeleyi de vurdu

12.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB), 2021 raporları, pandeminin uyuşturucu ile mücadeleyi de sekteye uğrattığını gösterirken, uyuşturucu ticaretinde sosyal medyadaki tehlikeye dikkat çekildi.

Pandemi uyuşturucuyla mücadeleyi de vurdu

MELTEM GÜNAY İSTANBUL - Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB), 2021 raporları, dünyayla aynı anda Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, 2015-2027 dönemleri Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi ve önceki Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy tarafından açıklandı. Raporlarda yeni teknolojilerin yasadışı finansal akışlar üzerindeki etkisine dikkat çekilirken, pandeminin uyuşturucuyla mücadele konusunda yeni zorluklara neden olduğu vurgulandı. Atasoy, açıklamasında, Kovid-19'la mücadelenin devam ettiğini belirtirken, "Hafifleme emaresi göstermeyen salgın, insanların çektiği büyük sıkıntıların daha da uzamasına, ulusal sağlık sistemlerinin üzerine büyük bir yük eklenmesine, ülkelerin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik sağladıkları ilerlemenin yavaşlamasına ve uyuşturucu kontrolü konusundaki uluslararası sözleşmelerin amaçlarına ulaşılmasının önüne yeni zorluklar çıkmasına neden olmaya devam etti" dedi.

Haberin Devamı

Teknoloji kolaylaştırdı

Küreselleşme güçlendikçe para ve sermaye hareketlerinin kolaylaştığının belirtildiği raporlarda, "Dijital para birimleri, mobil ödemeler ve e-cüzdan hizmetleri gibi yeni teknolojiler sayesinde uluslararası fon transferi daha kolay ve hızlı yapılabiliyor. Bununla birlikte, kullanıcıları ve süreçleri anonimleştiriyor ve yasadışı finansal akışlar için yeni yollar yaratıyor. Organize suç grupları, kara para aklamak ve kârlarını azami seviyeye çıkarmak için bu teknolojileri kullanıyor" uyarısında bulunuldu. Raporda yeni teknolojilerin suç faaliyetlerini tespit etmeye ve izlemeye çalışan yetkililer için yeni engeller ortaya çıkardığı kaydedilerek, "Finansal hizmetlerde ileri bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı arttıkça yasadışı finansal akış tehditleri de o oranda artıyor" denildi.