Gündem ‘Para cezası orantılı’

‘Para cezası orantılı’

05.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne neden olan polis memuruna verilen para cezasının orantılı olduğuna, davada yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edilmediğine karar verdi.

‘Para cezası orantılı’

AYM "suç vasfının ve bu vasıflandırmaya bağlı olarak verilen mahkûmiyet kararının elde edilen tüm bulguların kapsamlı, nesnel ve tarafsız bir analizine dayalı olmadığının ve 14 ay süreyle tutuklu yargılanan sanık hakkında hükmedilen adli para cezasının meydana gelen netice ile orantılı olmadığının değerlendirilmesi"nin mümkün olmadığını bildirdi. Bu nedenlerle AYM yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edilmediğine oy çokluğu ile karar verdi. AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın da aralarında bulunduğu 6 üye karşı oy verdi.

Haberin Devamı

Sarısülük, Ankara’da Gezi eylemleri sırasında 1 Haziran 2013’te polis tarafından vurulmuştu. Sanık polis Ahmet Şahbaz’a ‘olası kasıtla öldürme.2 suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verilmişti. Karar Yargıtay tarafından bozulmuş ve ikinci yargılamada sanığın ‘meşru müdafaada sınırın taksirle aşılması suretiyle öldürme’ suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmişti. Hapis cezası adli para cezasına çevrilmişti.