Gündem Parklarda ve yeşil alanlardaki tehlike

Parklarda ve yeşil alanlardaki tehlike

09.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında belediyelerin mevcut uygulamalarını belirlemek için hazırlanan “Türkiye’deki Belediyelerde Zararlı Mücadelesi Durum Analizi Raporu”, kentlerde pestisit ve biyosidal ürünlerin en çok yeşil alanlar, mesire-piknik alanları, kanalizasyon, çocuk parkları, okullar ve sosyal tesisler olduğunu ortaya koydu.

Parklarda ve yeşil alanlardaki tehlike

Türkiye’nin farklı bölgelerinden 47 belediye ile gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, belediyelerin sadece yüzde 28'i çocuk parkları, spor alanları, okullar veya hastaneler gibi hassas grupların kullandığı alanlarda zararlı canlılar ile mücadelede zehirsiz alternatifleri tercih ediyor. Araştırmaya katılan belediyelerin yüzde 52’si ise hassas gruplar için alternatif/zehirsiz bir yöntem kullanmıyor.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarına göre en çok mücadele edilen sinek türleri kara sinek, sivrisinek ve yakarca; haşere türleri kene, pire, bit, karınca, hamam böceği ve güve; tarımsal zararlılar yaprak biti, kırmızı örümcek ve akarlar, meyve sineği ve mantarlar. En çok biyosidal ürün kullanıldığı belirtilen alanlard ise halka açık yeşil alanlar, mesire-piknik alanları, kanalizasyon, sokaklar, su kanalı-gölet, çöplükler, çocuk parkları ve okullar öne çıkıyor.