Gündem Paşalar bu cenazede buluştu

Paşalar bu cenazede buluştu

11.10.2010 - 16:16 | Son Güncellenme:

.

Paşalar bu cenazede buluştu

Paşalar bu cenazede buluştu
Kara Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un cenazesine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, kuvvet komutanları ve İstanbul'da görev yapan üst düzey subaylar tam kadro katıldıCenaze töreninde, Eski Genelkurmay Başkanları Necdet Üruğ, Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Yaşar Büyükanıt'ın yanısıra, Emekli Orgeneraller Hasan Iğsız, Necati Özgen ve Edip Başer de hazır bulundu.

Kalp yetmezliği sonucu 4 gün önce GATA'da yaşamını yitiren 84 yaşındaki Emekli Orgeneral Necdet Öztorun, İstanbul'da toprağa verildi. Öztorun'un Türk bayrağına sarılı tabutu Selimiye Camii'ne getirildi ve burada tabutun başında askerler tarafından saygı nöbeti tutuldu. Öztorun'un eşi Mefanet Öztorun da cami avlusunda taziyeleri kabul etti. Kara Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un cenazesine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kuvvet Komutanları ve İstanbul'da görev yapan üst düzey subaylar tam kadro katıldı. Cenaze töreninde, Eski Genelkurmay Başkanları Necdet Üruğ, Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Yaşar Büyükanıt'ın yanısıra, Emekli Orgeneraller Hasan Iğsız, Necati Özgen ve Edip Başer de hazır bulundu.

IĞSIZ - KOŞANER SOHBETİ 30 Ağustos'daki YAŞ'ta Karakuvvetleri Komutanı olması beklenirken 1. Ordu Komutanlığı'ndan emekliye sevk edilen Hasan Iğsız'ın cenaze töreni boyunca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in yanından ayrılmaması ve ikilinin sürekli sohbet etmesi dikkat çekti. Iğsız, gazetecilerin soru sormak istemesine izin vermeyerek, konuşmadı.

ÖZTORUN DA ERKEN EMEKLİ OLMUŞTU Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Üruğ ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Öztorun, 30 Ağustos 1987 tarihinde normal şartlarda aynı anda emekli olmak zorundaydılar. Teamüllere göre Orgeneral Necip Torumtay bu göreve getirilecekti. Üruğ, bir an önce yerini Öztorun'a bırakmak için haziran ayının ilk haftası emekli olmak istediğini bildirdi. Bakanlar Kurulu kararı olmadan ve askerî şûraya götürülmeden yapılan bu girişim üzerine dönemin Başbakanı Turgut Özal dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in de olurunu alarak iki generali de görevden almıştı.

ÜRUĞ KONUŞTU Bu tarihi olayın kahramanlarından Necdet Üruğ, cenaze törenine katılan arasında yer aldı. Haberciler Üruğ'a yaşanan bu olayı hatırlattı ve Öztorun'un kırgın olup olmadığını sordular. Öztorun'un dünyaya açık, görüşleri isabetli, çalışkan ve liberal bir komutan olduğunu söyleyen Üruğ, "Büyük bir Atatürkçüydü. Hiçbir kırgınlığı yoktu. Onlar hepsi geride kalmış şeyler. Özal'la arasında yaşananlar ikisinin arasında kalmıştır" şeklinde konuştu. Eski Dışişleri Bakanlarından İlter Türkmen de aynı soruya "O zaman alınan karar Cumhurbaşkanı ve Başbakanın birlikte aldığı bir karardır. Bu Öztorun'un değerinden birşey azaltmamıştır" şeklinde konuştu.

Emekli Orgenerel Necati Özgen ise, "TSK'nın kurallarına riayet etmek lazım. Bu sistemi mümkün olduğunca bozmayacaksınız" dedi. Özgen, son YAŞ'ta aynı olayın yaşandığını belirtti.

KOMUTANLAR ARKASINDAN YÜRÜDÜ Emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un naaşı öğle namazının ardından cenaze namazından sonra top arabasına konularak, 1.Ordu Komutanlığına götürüldü. Cenaze törenine katılanlar cenazesinin arkasından yürüdü. Öztorun'un cenazesi Karacaahmet mezarlığında toprağa verildi. Bu arada 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenazeye çelenk gönderdiği öğrenildi.