Gündem Patriotlar devrede

Patriotlar devrede

30.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye yönetiminin Türkiye’ye olası bir hava müdahalesi durumunda, Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta NATO’ya bağlı olarak görev yapan Patriot üsleri, anında devreye girecek...

Patriotlar devrede

Suriye’de Esad rejimine yönelik askeri müdahaleye yönelik tartışmalar sürerken ve yeni bir tezkerenin ya da bir NATO kararının gerekip gerekmediği tartışmaları da devam ediyor. Ancak, yeni bir tezkereye ihtiyaç duymadan Şam rejiminden yönelebilecek hava saldırılarına karşı geçtiğimiz yıl Türkiye’ye konuşlanan Patriot üsleri, olası tehditlere karşı anında devreye girebilecekmiş gibi çalışmalarını sürdürüyor.
Patriot’ların Türkiye’ye yönelebilecek bir hava saldırısında devreye girmesi için bir tezkere ya da Ankara’dan verilecek bir talimata gerek duyulmuyor. Patriot’lar yönelecek füze tehditlerini anında imha edebilmek amacıyla ateşlenmeye hazır durumda Türkiye’nin güneyindeki 3 kentte bekliyor.

3 kentte bin 200 NATO görevlisi
Hollandalıların kontrolündeki Adana, ABD’lilerin kontrolündeki Gaziantep ve Almanların kontrolündeki Kahramanmaraş’ta konuşlanan Patriot üsleri de olası bir müdahalede önem taşıyan üsler arasında yer alıyor. Her üç kentteki ikişer olmak üzere toplam 6 patriot bataryası konuşlandırılmış durumda bulunuyor. Patriot bataryalarının işletimi için gönderen ülkelerin her birinden ortalama 400 kadar olmak üzere toplam bin 200 civarında müttefik personeli Türkiye topraklarında görev yapıyor. Ayırca, Patriot sistemlerinin NATO muhabere ve bilgi sistemleriyle entegrasyonunu sağlamak üzere, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Danimarka ve ABD’den 10’ar askeri personel, NATO Karargâh personeli sıfatıyla Türkiye’de çalışmayı sürdürüyor. Böylece 7 ülkeden toplam bin 250 personel Türkiye’ye yönelecek bir tehditi bertaraf etmek amacıyla görev yapıyor. Komutası SACEUR’de olan Patriot’ların komuta kontrolünden sorumlu olan ve bünyesinde bu amaçla bir Balistik Füze Savunması Harekat Merkezi barındıran Ramstein’daki NATO Hava Komutanlığı’nda Türkiye tuğgeneral seviyesinde temsil ediliyor. Türkiye’yi Ramstein’da Tuğgeneral Hakan Evrim temsil ediyor.