Gündem Penguenler aslında sıcak hava seviyor

Penguenler aslında sıcak hava seviyor

25.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin’de yapılan araştırmalar, penguen nüfusunda sanıldığı gibi sıcak dönemlerde değil, soğuk dönemlerde artış olduğunu ortaya koydu

Penguenler aslında sıcak hava seviyor

Çin’in Hefei kentinde bulunan Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, Antarktika’da bulunan Ross Denizi’ndeki penguen nüfusu 1490 ile 1670 yılları arasındaki “Küçük Buz Çağı” olarak adlandırılan dönemde belirgin bir yükseliş gösterdi. Daha önceki araştırmalarla zıtlık taşıyan bulgular uzmanları şaşırttı. Zira, iklim değişikliklerinin penguen nüfusu üzerinde paralel bir etkisi bulunmadığı belirlendi. Bu sayede, iklim değişikliklerinin ekolojik sistem üzerinde etkilerinin beklentilerden farklı olabileceği öngörülüyor.

Farklı adaptasyonlar
Araştırma, canlıların, hava değerlerindeki değişimlere farklı adaptasyon süreçleri geçirdiğini göstermesi bakımından da önem taşıyor. Uzmanlara göre, araştırma sonuçlarında görülen değişiklik penguenlerin farklı enlemlerde iklim değişikliklerine farklı tepkiler vermesinden kaynaklanıyor. Üniversite’den çevrebilimciler Liguang Sun ve Zhouqing Xie, “Ekolojik sistemlerin iklim değişikliklerine nasıl uyum sağladığı çok önemli. Araştırmamız bu ilişkinin sebeplerinin bulunmasının kolay olmadığını gösteriyor” dedi.