Gündem Perseid meteor yağmuru heyecanı! Binlerce kişi toplandı

Perseid meteor yağmuru heyecanı! Binlerce kişi toplandı

13.08.2023 - 01:00 | Son Güncellenme:

Karacabey'de binlerce kişi yılın en etkileyici perseid meteor yağmurunu izlemek için bir araya geldi. Kayseri ve Antalya'da da binlerce kişi perseid meteor yağmurunu izlemek için akın etti.

Yeniköy Mahallesi'nde Karacabey Belediyesi ev sahipliğinde binlerce kişi perseid meteor yağmuru için bir araya geldi. Vatandaşlar sabah saatlerinde alana çadır ve karavanları ile gelerek bu görsel şöleni beklemeye başladı. Ayrıca, gökyüzünün daha iyi izlenmesi için de UEDAŞ ekipleri şehrin bazı noktalarında karartma yaptı. Gökyüzünde meteor beklenirken, vatandaşlar Starlink uydularına da tanıklık etti.

Haberin Devamı

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, etkinliğin dördüncü yılı olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin birçok yerinde bu doğa olayı gözlemlense de Karacabey'e gerçekten ilgi çok büyük. Biz bile buraya gelirken zorlandık. Gerçekten bir izdiham var. Bizler bu tür etkinlikleri artarak devam ettirmek istiyoruz" dedi.

Perseid meteor yağmuru heyecanı Binlerce kişi toplandı

14 yıldır gökyüzü bilimi ile ilgilenen amatör astrolog Gizem Çoban, “Bugün burada persied meteor yağmuru için toplandık. İnsanlar çok heyecanlı ve coşkulu bir kalabalık var. Bu kadar kalabalık beklemiyordum. Karacabey'e ben de ilk kez geldim. Meteorlar aslında bir kuyruklu yıldızın eteğinden dökülen taşlar olarak anlatıyoruz. Yıldızlar aslında kaymıyor. Her yıl aynı tarihlerde olan meteor yağmurunu izleyeceğiz. 28 Temmuz'dan başlıyor, ağustos ayının sonuna kadar devam ediyor. Sadece 12-13 Ağustos tarihlerinde en çok görüldüğü dönemlerdir. O yüzden bu akşam güzel bir etkinlik planlandı. Bu gün ay yüzde 14 doluluğunda. Güzel bir akşam geçireceklerini inanıyorum. Bulutlar oldukça azaldı. Rüzgar var ama bu bizim gökyüzünü seyretmenize engel değil. O yüzden ay çok dolu olsaydı, ya da dolunay olsaydı kesinlikle gözlem yapamazdık. Gözlem için elverişli bir akşam yaşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Doğa fotoğrafçı Alper Tüydeş de, Karacabey'de bu etkinliğin dördüncüsünün düzenlendiğini dile getirerek, “Bu dört yıldır devam eden etkinlik her yıl katlanarak devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanından gözlemciler buraya geliyor. Çok değerli konuklarla, Karacabey Belediyesi ev sahipliğinde, UEDAŞ'ın da burada karanlık bir ortam yaptık. Bu karanlık ortamda en son rakam 6 bin üzerindeydi. 6 binden fazla gökyüzü meraklısı burada bir aradayız. Burada ilginç konuklar ve konularla gelenleri bilgilendireceğiz. Bir süre de sonrada ışıklar tamamen sönecek ve gökyüzü izlenecek. Atmosfere giden meteorları hep beraber gözlemleyeceğiz” diye konuştu. Meteor beklerken Starlink uydularının da sürpriz olduğunu ifade eden Tüydeş, binlerce insanın bu ana tanıklık ettiğinin altını çizdi.

Vatandaşlar da burada olmaktan mutlu olduklarını ve bu güzel doğa olayına tanıklık etmek için olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Perseid meteor yağmuru heyecanı Binlerce kişi toplandı

Erciyes'te 2 bin 650 metre yükseklikte meteor yağmuru

Kayseri'de gökyüzü tutkunları, meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmurunu Erciyes Dağı'nın 2 bin 650 metre yüksekliğinde izledi.

Kayseri Bilim Merkezi ile Erciyes A.Ş. tarafından Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapıda düzenlenen etkinlikte, gökyüzü tutkunları bir araya geldi. Işık kirliliğinden uzakta gökyüzünü gözlemleyen katılımcılar, teleferiklerle Erciyes'in 2 bin 650 metre yüksekliğine çıktı. Vatandaşlar yanlarında getirdikleri minderlere yatarak, Perseid meteor yağmurunu izledi. Kayseri Bilim Merkezi'ndeki yetkililer, alana kurdukları ekranda vatandaşlara samanyolu, gezegen ve yıldızlar hakkında bilgiler verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman, "Muhteşem bir yaz akşamındayız. Gördüğünüz gibi montlarla duruyoruz. Çünkü Erciyes Hacılar Kapıda 2 bin 650 metre rakımdayız. Bugün burada binlerce Kayserili ve şehir dışından gelenler Perseid meteor yağmurunu izlemeye geldiler. Perseid meteor yağmurunu da artık geleneksel hale getirdik. Erciyes A.Ş.'miz ve bilim merkezimizle beraber burada her sene organizasyon yapıyoruz ve insanları davet ediyoruz. Her sene olduğu gibi bugün yine binlerce insan geldi sağ olsunlar. Hala gelmeye çalışıyorlar. Aşağıda araç kuyrukları oluştu. Her sene temmuz ayında Perseid yağmuru başlıyor ve 9-14 Ağustos arasında pik yapıyor. Bugün ayın 12'si ve pik yaptığı günlerden biri. Gökyüzü bugün çok güzel ve açık. Saatte 60 ila 100 adet meteor görebileceğiz" dedi.

Haberin Devamı

'DANİELA MATA DA BUGÜN BİZİMLE BERABER'

Etkinlikte birçok faaliyetin gerçekleştiğini aktaran Elcuman, "Burada bilim merkezinden uzmanlarımız var. Onlar yalnız perseid yağmurunu anlatmıyorlar aynı zamanda astronomi ile ilgili bilgiler veriyorlar. Gençler çok heyecanlı ve çok meraklılar. Yalnızca Perseid yağmurunu değil takım yıldızlarını hatta gökyüzünden bazen geçen uluslararası uzay istasyonu ve çeşitli uyduları da gösteriyorlar. Çeşitli yarışmalar yapıyoruz. Onlara ödüller veriyoruz. Dünyanın en popüler astronomi dergilerinden biri olan Astronomy Magazine yazarı Daniela Mata da bugün bizimle beraber. Geçen seneki faaliyetlerimizi görmüş. Amerika'da da bir arkadaşımız görüntüleri gösterince heyecanlanmışlar. Bunu kendi sayfalarına taşımak istemişler. Bugün burada o da gözlemde beraberiz. Sağ olsun oda ortamı çok beğendi. İnşallah burayı, Amerika'ya gittiği zaman o dergide yazacak" ifadelerini kullandı. Furkan KAVUKLU - DHA

Haberin Devamı

Perseid meteor yağmuru heyecanı Binlerce kişi toplandı

Antalya'da ‘Perseid meteor yağmuru' heyecanı

Gökyüzü tutkunları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen ‘Perseid meteor yağmurunu’ izleyebilmek için Antalya’nın 2 bin rakımlı Saklıkent bölgesine akın etti. Yollarda uzun kuyruklar oluşurken, aralıklarla gökyüzünden geçen meteorlar vatandaşları heyecanlandırdı.

TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri bu sene 10-13 Ağustos tarihleri arasında, etkinliklere yıllardır ev sahipliği yapan Antalya Saklıkent’te düzenleniyor. Perseid meteor yağmurunun en yoğun olacağı günlerden 12-13 Ağustos’ta ise Antalya’nın 2 bin rakımlı Saklıkent bölgesindeki Gökyüzü Gözlem Etkinliğine akın etti. Yoğunluktan dolayı yollarda araç kuyrukları oluştu. Bazı bölgelerden tur otobüsleriyle gökyüzü tutkunları bölgeye geldi. Havanın soğuk oluşundan dolayı bazı vatandaşlar ateş yakarken, bazıları da çadır kurarak gökyüzündeki meteor geçişlerini izledi. Perseid meteor yağmuru Antalya’da yoğun olmasa da aralıklara farklı noktalardan geçişler görüldü.

Şehir merkezinden ailesiyle birlikte şenliğe gelen Turgay Kuçak, “Yaklaşık 2 saat öncesinden geldik. Zaman ilerledikçe burası kalabalıklaşmaya başladı. İnsanlar eğlenmeye gelmiş. Hava da soğuk, açıkçası Antalyalı olarak soğuğu özlemişiz. Gökyüzü çok kalabalık. İlk defa böyle bir şeye şahit olacağım” diye konuştu.

Kuçak’ın oğlu Rüzgar da çok heyecanlı olduğunu belirterek “İlk defa böyle bir şey göreceğim. Çok merak ediyordum ve gördüm” dedi.

Perseid meteor yağmuru heyecanı Binlerce kişi toplandı

Gökyüzü tutkunları Kapadokya’ya akın etti

Gökyüzü tutkunları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen ‘Perseid meteor yağmurunu’ izleyebilmek için Kapadokya’ya akın etti. Yollarda uzun kuyruklar oluşurken, aralıklarla gökyüzünden geçen meteorlar vatandaşları heyecanlandırdı.

Perseid meteor yağmurunun en yoğun olacağı günlerden 12-13 Ağustos’ta vatandaşlar Kapadokya bölgesinin seyir tepelerine akın etti. Yoğunluktan dolayı yollarda araç kuyrukları oluştu. Kapadokya bölgesini gezmeye gelen yerli turistler de Kapadokya bölgesinde bulunan çeşitli vadilere çadır kurarak gökyüzündeki meteor geçişlerini izledi.

Yalova’dan Kapadokya bölgesine tatil için gelen Ahmet Gönülalan yaptığı açıklamada “Bu günde Kapadokya bölgesini gezmeye ve Festivalleri izlemeye gelmiştik. Aynı zamanda bu gün meteor yağmurları da var. Meteor yağmurlarını seyretmek için Kapadokya bölgesine çadırımızı da kurduk. Gece meteor yağmurlarını, sabah da gün doğumunda balonların görsel şölenini izleyeceğiz. Bildiğiniz gibi Kapadokya bölgesinde balonlar var. Balonlar nasıl yeryüzünün şenlikleri ise, meteor yağmurları da gökyüzünün şenlikleri” şeklinde konuştu.

Yeryüzü ve gökyüzü şölenlerine şahitlik etmek için Kayseri’den Kapadokya bölgesine gelen İbrahim ve Tuğba Yüce çifti de yaptıkları açıklamada “Bu günkü festival için Kapadokya bölgesine geldik. Gecede bu meteor yağmurlarını izlemek istiyoruz. Çadırımıza yatarak gök yüzündeki görsel şöleni izlemek istiyoruz. Sabahın erken saatlerin de ise Kapadokya’nın görsel şöleni olan balonları izleyeceğiz” şeklinde konuştular.

Perseid meteor yağmuru heyecanı Binlerce kişi toplandı

 Gökyüzü tutkunları 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde buluştu

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde perseid meteor yağmuru, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle seyredildi. Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’de gökyüzü olaylarının, gezegenlerin ve galaksilerin en iyi izlendiği noktalardan birisi olmasından ötürü çevre illerden ve yurt dışından vatandaşlar akın etti.

Perseid meteor yağmuru heyecanı Binlerce kişi toplandı