Gündem Perşembe ve cuma için 40° uyarısı

Perşembe ve cuma için 40° uyarısı

01.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yarın itibarıyla yeni bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Uzmanlar, birçok bölgede sıcaklığın yine 40 derecenin üzerine çıkacağı uyarısında bulunurken, yağışların azalması ve buharlaşmaya bağlı kuraklık riskine de dikkat çekildi.

Perşembe ve cuma için 40° uyarısı

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen sıcaklık konusunda perşembe ve cuma günü için uyarıda bulunarak şunları söyledi: “Hava çarşamba ısınmaya başlıyor. Perşembeden itibaren aşırı sıcaklar tekrar gelecek. Perşembe-cuma İstanbul’u da etkileyecek. İç kesimler, Trakya, İç Anadolu, Ege daha çok etkilenecek. Bugüne göre 4-5 derece artacak. Marmara, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu’da sıcaklıklar 40 dereceyi zorlayacak. İstanbul ve Ankara, perşembe - cuma 35-36 dereceyi görecek. Yağış hasreti devam ediyor.”

Haberin Devamı

‘Turuncu alarm verilmesi lazım’

İçme suyu barajlarındaki buharlaşmaya bağlı su kaybına dikkat çeken Prof. Dr. Şen uyardı: “Büyükçekmece Gölü kapanmış vaziyette. Buradan artık su da alınmaz. Tarım bile yapılabilir bu bölgede. Yüzde 18 doluluk oranı var ama o da yaşayan canlılar için can suyu olarak görülür. Sığ gölde buharlaşma çok fazla olur. Burası bir de çok rüzgâr aldığı için buharlaşma artar. İstanbul’daki barajlarda yüzde 37 doluluk var. Yağışa, hava sıcaklığına ve doluluk oranına baktığımız zaman turuncu alarm verilmesi gerekir. Durum çok ciddi. Turuncu alarm verilmezse kırmızı alarma vakit kalmaz. Önümüzdeki günlerde de yağış görünmüyor. Türkiye’yi su sıkıntısı bekliyor.”