Gündem Pilota ve hostese bağımlılık takibi

Pilota ve hostese bağımlılık takibi

14.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Havacılık personeli için alkol ve uyuşturucu madde talimatıyla, bu maddelerin kullanılmaması konusunda tedbirler genişletildi.

Pilota ve hostese bağımlılık takibi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) talimatına göre, alkol ve madde bağımlılığı tanılarını almış, kontrole tabi havacılık personeli, lisanslarına ait imtiyazlarını ve ilgili yetkilerini kullanamayacak. Bağımlı personel, taburcu olduktan sonra ilk yıl içinde üç ay aralıklarla, ikinci yılda dört ay aralıklarla, üçüncü yıl içinde altı ay aralıkla değerlendirilecek ve rapor aldıktan sonra görevine dönebilecek.

Haberin Devamı

Düzenli kontrol

Düzenleme, sivil havacılıkta görev yapan uçuş ekibi, kabin ekibi, hava trafik kontrolörü, hava aracı teknisyeni, uçuş harekât uzmanı ve bunların adaylarını kapsıyor. Talimata göre, denetçi personel tarafından, rastgele alkol veya madde tarama testleri denetimin bir parçası olarak veya kullanımı konusunda makul şüphe durumunda; hava trafik kontrolörü, hava aracı teknisyeni ve uçuş harekât uzmanlarına görevi süresince, uçuş ekibi ve kabin ekibine uçuş görev süresi öncesi, uçuş görev süresince veya uçuş görev süresi sonundan itibaren en geç 1 saat içinde, psikoaktif madde ve limit dışı alkol kullanımı tespitine yönelik kontroller gerçekleştirilecek. Personele bu kapsamda idrar testi, kan testi, nefes testi, saç testi, tırnak analizi ve tükürük testi yapılabilecek.

Haberin Devamı

Uçuş görev süresi öncesi, uçuş görev süresi boyunca ve uçuş görev süresi sonu itibarı ile personelin en geç 1 saat içinde ölçülen alkol düzeyi 0.2 promilin üstünde olamayacak. Alkol ve madde bağımlılığı tanılarını almış personel, tedaviye gönderilecek.