Gündem Pilotlara kritik iletişim uyarısı

Pilotlara kritik iletişim uyarısı

22.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Pilotlara ve trafik kontrolörlerinin iletişim sorunlarıyla ilgili önemli bir uyarı geldi. Edinilen bilgiye göre, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), bir yazı yazarak hava trafik kontrolörleri ile pilotların standart prosedürlere uymasının önemine dikkati çekti. SHGM’nin hazırladığı bültende, hava trafik kontrolörleri ile pilotlar arasındaki talimatların açık ve net olmasının hava aracı operasyonlarının emniyetine ve hızına yardımcı olduğuna dikkat çekildi.

Pilotlara kritik  iletişim uyarısı

Standart dışı prosedürler veya freyzyoloji (hava trafik kontrolörleri ile pilotlar arasında kullanılan dil) kullanımının yanlış anlaşılmalara yol açabildiği belirtilen yazıda, “Dünyada bu yanlış anlamaların ölümcül kazalara, AIRPROX (hava araçlarının tehlikeli yakınlaşması) olaylarına ve diğer emniyet ile ilgili olaylara doğrudan katkıda bulunduğuna dair pek çok örnek vardır” denildi. Yazıda, herhangi bir iletiden şüphelenildiği anda veya beklenen read-back alınmadığında kontrol edilmesi istendi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili verilen örnekte, “A” hava aracının taksi talebini müteakip kurallara uygun olarak kavşak kalkış noktasında beklemeye başladığı belirtildi. “B” hava aracının da bu sırada kalkışını gerçekleştirebilmek için pist başına doğru taksi yaparak ve hava trafik kontrolörünün talimatını beklediği belirtilen örnekte, “Ancak, hava trafik kontrolörü ve A hava aracı pilotunun çağrı adını tam kullanmayıp yalnızca numerik kısımlarını okumaları ve birbirini takip eden freyzlerde çağrı adı kullanmamalarından kaynaklı olarak A hava aracının B hava aracına verilen kalkış talimatını kendisine verilmiş gibi algılayarak kalkış yapmak için piste girmesine neden olmuştur” denildi.