Gündem Pimi çekilmiş askeri eğitim görmedim

Pimi çekilmiş askeri eğitim görmedim

17.10.2009 - 01:48 | Son Güncellenme:

Elazığ’da, cezalandırma amacıyla pimi çekilmiş el bombasını Onbaşı İbrahim Öztürk’ün eline verip, bombanını patlaması sonucu Öztürk ile birlikte dört askerin şehit olmasına neden olduğu gerekçesiyle tutuklanan Teğmen Mehmet Tümer’in üçüncü duruşmasında, mahkemeye getirilen içi boş el bombasıyla “piminin çekilip yerine takılması” konusunda tatbikat yapıldı

Pimi çekilmiş askeri eğitim görmedim

Elazığ 8’inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ndeki duruşmada patlayıcı madde imha ve eğitim uzmanı iki bilirkişi dinlendi.
Patlayıcı madde imha uzmanı Astsubay Başçavuş Murat Tütüncü, müdahil avukat Özgür Murat Büyük’ün bir sorusunu, “Pimi çekilmiş bombaya pim tekrar takılmaz. Bomba atılır” yanıtını verirken, içi boş bombayla yaparak gösterdi.
Bilirkişi olarak dinlenen eğitim uzmanı Merkez Komutanı Piyade Albay Erhan Alişar, mahkeme heyetinin “Fırsat eğitimi var mıdır?” sorusuna, “Vardır. Eğitimde görülen eksikliklerin giderilmesi için, programa bağlı olmaksızın yapılan eğitim çeşididir” dedi.
Alişar, mahkeme başkanının “El bombası pimi çekildikten sonra birinin eline verilerek fırsat eğitimi yapılır mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bir eğitimci gözüyle baktığımda, uyuma söz konusu ise, personelin uyku ve istirahat saatlerini yeniden düzenleyebilir, sözlü ikazlarda bulunabilir. Görev dönüşü cezai işlemleri bir üst makamlara bildirebilir. Fırsat eğitimi nezaretçi nezaretinde yapılır. Eğitimin emniyet basamağı alınmadığı takdirde, o eğitim sonlandırılır.”

Bomba diyaloğu
Duruşmada, madahil avukatı Özgür Murat Büyük, Tümer’in avukatı Şahin ile Alişar arasında şu diyalog gerçekleşti:
Büyük: Pimi çekilmiş bomba ile eğitim yaptınız mı?
Alişar: El bombasının pimini çekerek herhangi bir askere verildiğine şahit olmadım.
Büyük: Pimi çekilmiş bir el bombası bir askere verilip, “Mevziine git, ben gelip takacağım” demek bir eğitim midir?
Alişar: Sıradışı, eğitim tanımını zorlayan bir uygulamadır.
Tümer’in Harp Okulu’ndan bir yıl önce mezun olmuş, 56 günlük bir teğmen olduğunu belirten Şahin, “Sorumluluk zincirine baktığınız zaman kabak 56 günlük teğmenin başına patlıyor. Tanık askerlerin bir çoğunun ruh hali bozuk. Şehit yakınları bize karşı hasımane davranıyor olabilir. Bizim içimiz yanıyor, bu iş bir facia” dedi. Teğmen Tümer, “Benim içim de kan ağlıyor. Vicdan azabı çekiyorum” diye konuştu. Duruşma 11 Kasım’a ertelendi.