Gündem Piri Reis derslere başlıyor

Piri Reis derslere başlıyor

28.07.2009 - 00:17 | Son Güncellenme:

‘İş garantili üniversite’ olarak tanıtılan Denizcilik Vakfı ve Odası’nca kurulan üniversite bu yıl MYO’ya öğrenci alacak

Piri Reis derslere başlıyor

Türkiye’nin ilk ve tek denizcilik üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi, 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında öğrencilere kapılarını açıyor. Türkiye Denizcilik Eğitim Vakfı bünyesinde ve Deniz Ticaret Odası’na (DTO) bağlı 7500 üyenin katkılarıyla kurulan Piri Reis Üniversitesi’nin kampusu tam olarak tamamlanmadığından bu yıl sadece Denizcilik Meslek Yüksekokulu’na öğrenci alacak. İlk etapta vakfa ait Tuzla’daki tesislerde eğitime başlayacak olan üniversite, mezunlarına da iş garantisi sunuyor.
Üniversitenin ekim ayında eğitime başlayacak olması dolayısıyla Sarayburnu’ndaki Ankara gemisinde bir basın toplantısı düzenleyen Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Osman Kamil Sağ, bu yıl kampusun tamamlanamamasından dolayı ilk etapta 174 öğrenci alacaklarını söyledi.

İngilizce eğitim verilecek
Okulun yıllık ücretinin KDV hariç 16 bin TL olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Sağ, “174 öğrenciden 35’ine yüzde 100, 14’üne de yüzde 50 burs vereceğiz. Geriye kalan 125 öğrenci ise, ilk 3 tercihlerinde Piri Reis Üniversitesi’ni yazmaları durumunda yüzde 20 ile 40 arasında bir indirimden yararlanacaklar” dedi.
Türkiye’de denizi seven ve uzun yıllar denizde kalmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu dile getiren Prof. Sağ, üniversitenin eğitim dilinin İngilizce olacağını ve 1’i hazırlık olmak üzere eğitim süresinin 5 yıl olacağını sözlerine ekledi.

Mezunlar hemen işe başlayacak
Sağ şöyle devam etti: “Piri Reis Üniversitesi öğrencileri, 5 kıtadan eğitim iş birliğinde bulunan toplam 51 denizcilik üniversitesinin altyapı imkânlarından ve eğitici kadrosundan da eğitimleri boyunca istifade edecek.
Üniversitede, deniz ve liman işletme, yatçılık ve yat işletmeciliği, sigortacılık, taşımacılık, bilgisayar programcılığı, otomasyon ve kontrol, lojistik, brokerlik, gemi inşaatı ve gemi makineleri, güverte, gemi makineleri işletme bölümlerini içerecek 2 yıllık meslek yüksekokulu ve sürekli eğitim merkezinin eğitimlerinin başlatılması da planlandı.
Tüm Türkiye’ye denizci kökenli öğretim üyesi yetiştirmek için bir AB uluslararası proje çalışmasını da başlatmış bulunuyoruz.”
Deniz Ticaret Odası Başkanvekili Halim Mete ise, mezun olanların sektör bünyesinde yaklaşık 3 bin dolarla işe başlayacaklarını daha sonraki yıllarda ise bu ücretin 8 ile 10 bin dolar arası bir rakama ulaşacağını kaydetti.