Gündem 'PKK'nın en iddialı gördüğü yerde en iddialı 'teröriçe'si etkisizleştirildi, artık tamamıyla kaybettiler'

'PKK'nın en iddialı gördüğü yerde en iddialı 'teröriçe'si etkisizleştirildi, artık tamamıyla kaybettiler'

11.03.2023 - 19:20 | Son Güncellenme:

Türkiye'deki en üst düzey teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar bu operasyonun önemini milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Terör örgütüne yönelik operasyonlara hız kesmeden devam edilirken Eren Abluka Sonbahar Kış-26 Şehit J.Uzm.Çvş İslam Çubuk (Bestler Dereler) 2023-1 Operasyonu kapsamında da flaş bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

Bu operasyonda Türkiye'deki en üst düzey terörist olan Kırmızı Kategoride aranan sözde Botan Saha Sorumlusu Leyla Amed kod adlı Hamiyet Yalçınkaya'nın etkisiz hale getirildiği bildirildi.

BAKANLIK DETAYLARI PAYLAŞTI

İçişleri Bakanlığı da operasyona ilişkin detayları paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; Şırnak İli, Merkez İlçesi, Bestler Dereler Bölgesinde Şırnak J.Bölge K.lığı koordinesinde Çakırsöğüt J.Komd.Tug.K.lığı ve Şırnak İl J.K.lığına ait unsurlarca 07 Mart 2023 tarihinde başlayan ve halen devam eden Eren Abluka Sonbahar Kış-26 Şehit J.Uzm.Çvş İslam Çubuk (Bestler Dereler) 2023-1 Operasyonu kapsamında, 22 Ocak tarihinde Şırnak Besta Giresinumu Bölgesinde toplam 7 terörist etkisiz hale getirilmişti.

Haberin Devamı

Çatışma bölgesinde yapılan arama tarama faaliyetinde etkisiz hale getirlen teröristlerden birinin, yurt içindeki en üst düzey terörist olan Kırmızı Kategoride aranan sözde Botan Saha Sorumlusu Leyla Amed kod adlı Hamiyet Yalçınkaya olduğu belirlendi.

BAKAN SOYLU: TERÖRİST SARI TORBADA

'Durmak yok' başlığıyla açıklama yapan Bakan Soylu, Türkiye'de en üst düzey teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Soylu açıklamasının devamında şunları söyledi; Eren Abluka Bestler Dereler Operasyonu'nda Türkiye’deki en üst düzey terörist olan; Sözde Botan Saha Sorumlusu Kırmızı Kategorideki Leyla Amed kod adlı Hamiyet Yalçınkaya sarı torbada. Kahraman Jandarma'mıza tebrikler

OPERASYONUN ÖNEMİ

Bu operasyonla PKK'da nasıl çözülmeler olur? Bestler Dereler bölgesinin stratejik önemi nedir? Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Türkiye'deki en üst düzey teröristin etkisiz hale getirilmesiyle ilgili milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Ağar'ın açıklamaları şöyle;

"PKK'NIN EN İDDİALI 'TERÖRİÇE'Sİ, SEMBOL BİR İSİM ETKİSİZLEŞTİRİLDİ'"

Sözde 'Botan' diye tanımladıkları yer terörün kendisini en güçlü, en iddialı gördüğü yer. Aslında bizim Bestler Dereler diye tanımlamış olduğumuz yerin terörle mücadele tarihinde de son derece önemli bir yeri var. Biz şöyle bir cümle kurardık; Terör “Dereler’de başladı, Dereler’de biter” diye temel bir yaklaşımımız vardı. Şimdi sözde 'Botan' eyalet sorumlusu PKK'nın kendini en güçlü ve en iddialı gördüğü yerde en iddialı 'teröriçe'si diyebiliriz ki onlar için son derece sembol bir isim... Tabiri caizse bir terör tanrıçası... Böyle bir figür bir kere etkisizleştirildi.

Haberin Devamı

"ÖRGÜTÜN İNANCINI, GÜVENİNİ SARSAN BİR ETKİ ODAKLI HAREKAT BU"

Bu açıdan bakıldığı zaman örgütün moralini, motivasyonunu, inancını, güvenini sarsan bir etki odaklı harekat bu. Bu açıdan son derece önemli. Öteki tarafıyla Bestler Dereler hala tutunmaya çalıştığı, hala bir şekilde terörist barındırmaya çalıştığı en önemli yerlerden bir tanesi. Çünkü onlar için sembol bir yer. Bestler Dereler'de önemli bir teröristin bu şekilde etkisizleştirilmesi bizim açımızdan da son derece önemli bir moral değer. Yani örgüt üzerinde koymuş olduğumuz inisiyatifler açısından.

"ARTIK TAMAMIYLA KAYBETTİLER"

Batı’da Domuz Dağı-Kırmızı Tepe, Doğu’da Gırireşti Tepe, Kuzey’de Gavur Tepe, Güney’de Eksik Dağ-Yün Tepe, Merkezde Mehmet Yusuf ve Giresimunu Dağı... Terörün her zaman bu dağlarda yuvalanmak için onların aradıkları fırsatı sundu. Ama artık tamamıyla kaybettiler ve en nihayetinde terörist sayıları Şırnak genelinde bile çok aza düşmüşken (Cudi, Gabar, Bestler Dereler) bunun öldürülmesi açıkçası teröre vurulan en önemli darbelerden bir tanesi oluşturdu.

Haberin Devamı

PKKnın en iddialı gördüğü yerde en iddialı teröriçesi etkisizleştirildi, artık tamamıyla kaybettiler

LEYLA AMED KOD ADLI TERÖRİST HAKKINDA

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; Kırmızı Kategoride yer alan ve ölü ele geçirilen Leyla Amed kod adlı Hamiyet Yalçınkaya isimli teröristin,

- 1993-1996 yılları arasında yurt içinde Şırnak bölgesinde sözde Botan Eyaletinde,
- 1996-2003 yılları arasında Irak kuzeyindeki kamplarda,
- 2003-2006 yılları arasında tekrar sözde Botan Eyalitene gelerek Gabar Dağı bölgesinde,
- 2006-2012 yılları arasında Irak kuzeyindeki örgüt kamplarında,
- 2012-2014 yılları arasında sözde “Devrimci Halk Savaşı” hareketi kapsamında Irak kuzeyindeki Medya Savunma Karagahında sorumlu düzeyde,
- 2014-2016 yılları arasında PAJK (Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi) hareketi içerisinde,
- 2016-2018 yılları arasında Irak kuzeyinde örgütün kuzey karargahında faaliyet yürüttüğü belirlenmiştir.
Leyla Amed (K) Hamiyet Yalçınkaya isimli BTÖ mensubu, 2018 yılından itibaren Türkiye’ye geçerek, 2017 yılında etkisiz hale getirilen sözde Botan Saha 3’lü yürütmede YJA-STAR sorumlusu olarak görevli Delal Amed (K) Hülya EROĞLU isimli BTÖ mensubunun yerine geçtiği, 08 Nisan 2021 tarihinde, sözde Botan Sevk İdare Komutanı olarak faaliyet yürüten Özgür Gabar (K) Fırat Şişman’ın operasyon esnasında yaralı olarak ele geçirilmesinin ardından ise sözde Botan Sevk İdare Komutanı olarak görevlendirilmiştir.

Haberin Devamı

Leyla Amed (K) Hamiyet Yalçınkaya isimli BTÖ mensubunun, örgütte kaldığı süre içerisinde birçok eylemin talimatını verdiği ve birçoğuna bizzat katıldığı, bu kapsamda;

- 1993-1996 yılları arasında Diyarbakır kırsalında birçok silahlı eylemde yer aldığının yakalanan ve teslim olan BTÖ mensuplarının vermiş olduğu ifadelerden anlaşıldığı,

- Sözde Garzan Eyaletinde (Bitlis bölgesi) faaliyet yürüten kadın örgüt mensuplarına eylem talimatı verdiği,

- Özgür Gabar (K) Fırat Şişman isimli BTÖ mensubunun mülakatında “19 Haziran 2012 tarihinde Hakkari/Yüksekova Yeşiltaş bölgesinde güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen (9) şehit ve (19) yaralının olduğu saldırı eyleminde yer aldığını kendisi bana anlatmıştır.” şeklinde beyanda bulunduğu,

- 2018-2023 yılları arasında (12) Jandarma personeli, (10) Kara Kuvvetleri personeli, (14) Güvenlik Korucusu, (3) Emniyet personeli ve (10) Sivil vatandaş olmak üzere toplam (49) kişinin şehit edilmesi eylemlerinin sorumlusu olduğu,

- Ayrıca 2018 yılından itibaren sözde Botan Sevk idare Komutanlığında sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğünden dolayı; Şırnak, Siirt ve Van illeri ile Mardin ili Dargeçit ilçesindeki BTÖ mensuplarınca gerçekleştirilen birçok eylemin planlayıcısı ve karar vericisi olduğu belirlenmiştir.

BAKANLIK, OPERASYON GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; "'kırmızı' kategoride yer alan ve ölü ele geçirilen 'Leyla Amed' kod adlı Hamiyet Yalçınkaya isimli teröristin, 1993-1996 yılları arasında yurt içinde Şırnak bölgesinde sözde Botan eyaletinde, 1996-2003 yılları arasında Irak kuzeyindeki kamplarda, 2003-2006 yılları arasında tekrar sözde Botan eyaletine giderek Gabar Dağı bölgesinde, 2006-2012 yılları arasında Irak kuzeyindeki örgüt kamplarında, 2012-2014 yılları arasında sözde 'Devrimci Halk Savaşı' hareketi kapsamında Irak kuzeyindeki Medya Savunma Karargahında sorumlu düzeyde, 2014-2016 yılları arasında PAJK (Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi) hareketi içerisinde, 2016-2018 yılları arasında Irak kuzeyinde örgütün kuzey karargahında faaliyet yürüttüğü belirlendi.

Terörist Hamiyet Yalçınkaya, 2018 yılından itibaren Türkiye’ye geçerek, 2017 yılında etkisiz hale getirilen sözde Botan Saha 3’lü yürütmede YJA-STAR sorumlusu olarak görevli 'Delal Amed' kod adlı Hülya Eroğlu isimli bölücü terör örgütü (BTÖ) mensubunun yerine geçtiği, 8 Nisan 2021 tarihinde, sözde Botan Sevk İdare Komutanı olarak faaliyet yürüten 'Özgür Gabar' kod adlı Fırat Şişman’ın operasyon esnasında yaralı olarak ele geçirilmesinin ardından ise sözde Botan Sevk İdare Komutanı olarak görevlendirildi.

Terörist Hamiyet Yalçınkaya'nın, örgütte kaldığı süre içerisinde birçok eylemin talimatını verdiği ve birçoğuna bizzat katıldığı, bu kapsamda; 1993-1996 yılları arasında Diyarbakır kırsalında birçok silahlı eylemde yer aldığının yakalanan ve teslim olan BTÖ mensuplarının vermiş olduğu ifadelerden anlaşıldığı; sözde Garzan eyaletinde (Bitlis bölgesi) faaliyet yürüten kadın örgüt mensuplarına eylem talimatı verdiği, 'Özgür Gabar' kod adlı Fırat Şişman isimli BTÖ mensubunun mülakatında;'19 Haziran 2012 tarihinde Hakkari/Yüksekova Yeşiltaş bölgesinde güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen 9 şehit ve 19 yaralının olduğu saldırı eyleminde yer aldığını kendisi bana anlatmıştır' şeklinde beyanda bulunduğu, 2018-2023 yılları arasında 12 jandarma personeli, 10 kara kuvvetleri personeli, 14 güvenlik korucusu, 3 emniyet personeli ve 10 sivil vatandaş olmak üzere toplam 49 kişinin şehit edilmesi eylemlerinin sorumlusu olduğu, ayrıca 2018 yılından itibaren sözde Botan Sevk idare Komutanlığında sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğünden dolayı; Şırnak, Siirt ve Van illeri ile Mardin ili Dargeçit ilçesindeki BTÖ mensuplarınca gerçekleştirilen birçok eylemin planlayıcısı ve karar vericisi olduğu belirlendi" denildi.