Gündem Poşu Davası’nda 11 yıl 3 ay hapis

Poşu Davası’nda 11 yıl 3 ay hapis

12.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda ‘Poşu Davası’ olarak bilinen yargılamada, bir markete molotoflu saldırıya katılmakla suçlanan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, toplam 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı

Poşu Davası’nda 11 yıl 3 ay hapis

Kağıthane’de 20 Şubat 2010’da bir markete düzenlenen molotoflu saldırıya katıldığı iddiasıyla durakta otobüs beklerken gözaltına alınıp gizli tanık ifadesiyle tutuklanan Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün (24) yargılandığı davada dün karar çıktı. Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde “silahlı terör örgütüne üye olmak, korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme, görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 25 ay tutuklu kaldıktan sonra geçen celse tahliye edilen Kırmızıgül’e toplam 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca, “Adli emanette kayıtlı 1 adet puşi tabir edilen bez parçasının suçta kullanıldığı anlaşıldığından TCK 54 maddesi gereği müsaderesine” karar verdi.

İddianamede böyle anlatıldı
Kamuoyunda “Poşu Davası” olarak bilinen davanın iddianamesinde, süreç şöyle anlatılmıştı:
“Cihan Kırmızgül’ün PKK terör örgütü adına eylem yapmak amacıyla 20 Şubat 2010 saat 21.45 sıralarında Kağıthane Etibank Caddesi üzerinde toplanan grup içerisinde yer aldığı, toplananların yüzlerini poşu ile kapattıkları, ellerinde molotofkokteylleri olduğu halde Kürtçe sloganlar attıkları, Etibank Caddesi No: 52’de bulunan bir marketin camlarına 2-3 molotofkokteyli, daha sonra kaldırımın üzerine ve yola molotofkokteyli atıldığı ve gösteri yapanların üçerli ve dörderli gruplar halinde Beyoğlu ve Kağıthane’ye doğru kaçmaya başladıkları, market ve Etibank Caddesi’ne molotofkokteyli atan 170 santim boylarında, yüzü poşu ile kapalı, kahverenkli kapüşonlu kazak, yanlardan cepli siyah kanvas pantalon olan ve kahverenkli botlu şüpheli canlı takip neticesinde Cihan Kırmızıgül’ün yakalandığı, şüphelinin polis tarafından takibi sırasında dur ihtarına ve uyarı amaçlı havaya ateş açılmasına uymayıp kaçtığı, su hendeğine düşmesi üzerine polisin yakaladığı, bu esnada da direnip polisin silahını almaya çalıştığı...”
Kırmızıgül’ün avukatı Sait Tanrıverdi ise itiraz ederek, polis tutanağında Kırmızıgül’ün üzerinde çıkan poşu dışında başka delil gösterilemediğini söylemişti. Kırmızıgül’ün molotof kokteyli attığını söyleyen bir gizli tanık daha sonra bu ifadesini değiştirerek Kırmızıgül’ün olay yerinde olmadığını, onu daha önce hiç görmediğini belirtmişti.

Genişletme istemine ret
14 Eylül 2011’de görülen 5. duruşmada savcı Mustafa Çavuşoğlu, gizli tanığın beyanlarının çelişkili olduğunu belirterek, tahliye ve beraat istemiş, ancak mahkeme suç şüphesinin devam ettiğini belirterek talebi reddetmişti.
16 Kasım 2011’deki duruşmada ise savcı Çavuşoğlu’nun yerine görev alan savcı Hikmet Usta, Kırmızıgül’ün “terör örgütünü üyeliği, mala zarar verme ve patlayıcı madde bulundurma” gibi suçlardan 15 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istemişti.
Avukat Sait Tanrıverdi’nin dava kapsamında yapılan incelemenin genişletilmesini istediiği bir sonraki duruşmada ise mahkeme bu talebi reddederek, Kırmızıgül’ün “kaçma şüphesi, kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterinin devam etmesi, delilleri karartma ihtimalinin bulunması” nedenleriyle tutukluluğunun devamına karar vermişti. Ancak mahkeme heyeti, 23 Mart’ta Kırmızıgül’ün tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar vermişti.

Ceza gerekçesi olan suçlamalar
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen, karar duruşmasında Kırmızıgül “örgüt çağrısı doğrultusunda yasadışı gösteriye katılmak, molotofkokteyli atmak ve örgüte yardımcı olmak” suçlarından 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı. Ayrıca, “patlayıcı madde bulundurmak” suçundan da 4 yıl 2 ay hapis ve 100 TL adli para cezası, olay tarihinde bir mağazaya taş ve molotofkokteyli atarak zarar verdiği gerekçesiyle ise 10 ay hapis cezası verildi.

Haberin Devamı

Yakınları ve arkadaşları tepkili: Temyiz edeceğiz
Toplam 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Cihan Kırmızıgül’ün Galatasaray Üniversitesi’nden hocaları, arkadaşları ve ailesi karara tepki gösterdi.
Grup adına açıklama yapan Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi Mehmet Karlı, “Bizimle dalga geçiyorlar. Bu işin peşini bırakacağımız zannedildi. Biz mücadeleyi bırakmadık, buradayız. O dosyada Cihan’ı suçlayacak bir delil bile yok. 22 yaşında genç bir çocuğun hayatıyla oynuyorlar” dedi. Baba Vahap Kırmızıgül de “Kararı beklemiyorduk, temyiz edeceğiz. Adalete güvenmek istiyorum” diye konuştu.


Yargıtay kararı onarsa 6 yıl 1 ay daha yatacak
Cihan Kırmızıgül hakkında 19 ile 61.5 yıl arasında hapis cezası istendi. Yargılama 1.5 yıl sürdü. Karar duruşmasında savcısı Hikmet Usta mütalaasını verdi ve 15 yıl ile 45 yıl arasında hapis istedi. Dün yapılan duruşmada Kırmızıgül, 3 ayrı suçtan toplam 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yapılan indirimlerden sonra ceza 11 yıl 3 aya düştü. İnfaz Kanunu’na göre cezasının 4’te 3’ü kadar; yani 8 yıl 3 ay hapis yatması gereken Kırmızıgül’ün 25 ay tutuklu kaldığı süre bu cezadan düşülecek. Eğer Yargıtay bu kararı onarsa Kırmızıgül, 6 yıl 1 ay daha cezaevinde kalacak.