Gündem Poyrazköy’de buruk sevinç

Poyrazköy’de buruk sevinç

03.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

84 sanığın yargılandığı “Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davasında mahkeme tüm sanıklar için beraat kararı verdi. 5 yıl süren dava sonunda buruk sevinç yaşayan sanıklar soruşturma ve yargılama sürecinde yaşamını yitiren Yarbay Ali Tatar, SAT Komandosu Sadettin Doğan ve Türkan Saylan’ı hatırlattı

Poyrazköy’de buruk sevinç

“Kafes eylem planı”, “Amirallere suikast”, “Gölcük’te ele geçirilen belgeler” ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştiği, 83 tutuksuz sanığın yargılandığı “Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davasında sanıkların tümüne beraat kararı verildi. Somali’de silahlı saldırıda hayatını kaybeden SAT komandosu Sadettin Doğan hakkındaki dava ise düştü. Anadolu Adalet Sarayı’ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nc görülen davanın dünkü duruşmasına 70 sanık, aileleri ve avukatları katıldı.

Haberin Devamı

Duruşmada söz alan ÇYDD avukatı Hüseyin Karataş, “Bu sahtecilikleri yapanlara herkes lanet ediyor ama ben bir yerde teşekkür ediyorum. Hukuka aykırı bir delili dosyaya koydular. Türkan Saylan’ın avukatı Hüseyin Karataş ile yaptığı konuşmaları delil olarak dosyaya koydular. Ben bu konuşmaları istesem bir daha yapma imkanına sahip olamadığıma göre hukuka aykırı elde edilen bu konuşma kayıtlarının tarafıma verilmesini istiyorum” dedi. Bu sözler salondaki izleyiciler tarafından alkışlandı.


‘Beraat talep etmiyorum’

Emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın avukatı Celal Ülgen de, “Bu üretilmiş delilleri geçersiz olduğunu bilerek yargılamaya devam eden ve sanıkların tutuklanmasına karar veren yargıçlardan Mehmet Karababa, Vedat Abdurrahmanoğlu, Mehmet Erdoğan ve Mehmet Hamza Çebi haklarında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Son sözü sorulan sanıklardan ÇYDD Onur Kurulu üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli ise “Ülkemin her köşesindeki çocuklar okula gitsin, okula gitmeyen kız çocuğu kalmasın diye çalıştım. Hiçbir suç işlemedim. Beraatımı talep ederim” dedi. Sanıklardan Ömer Sadun Okyaltırık ise şunları söyledi: “Hiçbir hesaplaşma Türkiye’de Atatürk sevgisinin yerini almasın.”

Sanıklardan emekli Kurmay Albay Ali Türkşen ise son sözünün sorulması üzerine şunları söyledi:

“Ben hangi suçu işledim de kanunda yazmadığı için beraatım isteniyor, anlamadım. Bir komplo eseri buradayım. Beraat talep etmiyorum taktiriniz neyse lütfen onu verin. Bu davada 5 senedir yanlışları görmeyen hakimler hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Sağlığımız, sinirimiz, her şeyimiz gitti. Silah arkadaşımız Ali Tatar ve Sadettin Doğan şu an burada değiller, bu davadaki komplocular yüzünden” dedi.

Son sözü sorulan emekli Binbaşı Levent Bektaş ise “Söylediklerimizin hep arkasında olduk. Yapmadığımız suçlarla itham edildiğimiz ve 5 yıl yattığımız ceza sürecinde ben kendi adıma vatan sağolsun diyorum. Beraatımı istemiyorum, takdirinize bırakıyorum” dedi.


‘Telafisi olmayan zarar’

Emekli Koramiral Kadir Sağdıç da “Bizler ve ailelerimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti telafisi olmayan zarara uğradı. Bu kumpasa desteği olan, yer alan tüm kumpasçılarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aranın ardından Mahkeme Başkanı Selçuk Kaya, heyetin kararını açıkladı. Başkan Kaya, Sadettin Doğan’ın ölmüş olması nedeniyle davasının düşürülmesine, birleşen 6 dosyada tüm sanıkların üzerlerine atılan suçları işledikleri sabit görülmediğinden beraatlerine karar verdi.


Hâkimler için suç duyuru

Bilirkişi raporları sonucunda sahte delil üreten kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karan veren mahkeme, sanıkların maddi ve manevi tazminat davası açabileceklerini açıkladı. Emanette orduya ait olduğu anlaşılan silahların Genelkurmay’a iadesine, suçla ilgili olmayan eşyaların da sahiplerine verilmesine karar veren mahkeme, sahte olduğu ileri sürülen CD ve hard disklerin yapılacak yeni yargılamalara konu olması nedeniyle emanette kalmasına da karar verdi. Mahkeme sanıklara ayrıca avukatlık ücreti 3’er bin lira vekalet ücreti ödenmesine de karar verdi.

Haberin Devamı

Kararın açıklamasının ardından salonda alkış koparken sanıklar yakınlarıyla birlikte Gençlik Marşı’nı söyledi. Adliye önünde de Türkan Saylan’ın “Mola” anlamına gelen işaretini yaptılar.

‘Keşke ölümden de beraat olsa’

Kararı değerlendiren emekli Binbaşı Levent Bektaş, “Olayın burukluğu sadece kaybettiğimiz arkadaşlarımızdan değil ülkedeki adaletin bu kadar geç tecelli etmesinden kaynaklanıyor. 2009 yılında ne söylediysek 2015’te de aynısın söyledik” dedi. Emekli Albay Ali Türkşen ise “Keşke Ali Tatar ve Sadettin Doğan da aramızda olsaydı. Keşke Türkan Saylan hiç bu davaya dahil olmadan yaşayarak yanımızda olsaydı. Keşke ölümden beraat olsaydı da ölülerimiz geri dönebilse. Ben 15 gün önce emekli olmak zorunda kaldım. Cem Çakmak sinirinden, üzüntüsünden, kahrından kanser oldu vefat etti. Murat Özenalp sınıf arkadaşım şehit oldu. Onlara bu eziyeti yapanların bulunması Türk halkının boynunun borcudur” diye konuştu.
5 davanın birleşimi
“Ergenekon” soruşturma kapsamında Poyrazköy’de yapılan aramaların ardından ele geçirilen mühimmata ilişkin dava, “Kafes eylem planı” ve “Amirallere suikast” iddialarına ilişkin davalarla birleştirildi. “Kafes Eylem Planı”na ilişkin belgelere Ergenekon sanığı Levent Bektaş’ın bilgisayarında ulaşıldığı öne sürüldü. Gayrimüslimlere suikast, kundaklama ve tehdit faaliyetleri, Koç Müzesi’nde sivillere yönelik bombalama eylemi yapılacağı öne sürüldü. “Ergenekon” soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Çağdaş Eğitim Vakfı yöneticileri ile üyelerinden oluşan sanıklar hakkındaki iddianame de sonradan Poyrazköy ana davasıyla birleştirildi.
‘Bu dava Ali’nin kurşunuyla bitmişti zaten’
Emekli Kurmay Albay Ali Türkşen’in hayatta olmayan silah arkadaşları Yarbay Ali Tatar ve Sadettin Doğan’ı hatırlatması salonda büyük hüzün yarattı. Salonda bulunan Yarbay Ali Tatar’ın ablası Hürriyet Ünver, “Ali burada, ruhu bizi izliyor. Ali’nin katilleri hesap versin. Kardeşimin katilleri hesap versin. Burada da mahşerde de bitmeyecek” diye bağırarak sinir krizi geçirdi. Mahkeme Başkanı Kaya, Ünver’in sakinleştirilmesini isterken duruşmadaki bazı sanıklar ve izleyiciler gözyaşı döktü. Hürriyet Ünver beraat kararının açıklanmasının ardındanda şunları söyledi: “Bu dava Ali’nin kurşunuyla bitmişti zaten. Biz bu davaya katiller hukuk önüne çıksın, hesap versinler diye geldik. Bu dava ancak Ali’nin katilleri sanık sandalyesine oturduğunda bizim için bitecektir.”
Davanın sonunu göremediler
- ÇYDD’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Başkan Prof. Dr. Türkan Saylan’ın Arnavutköy’deki evinde 13 Nisan 2009’da 4.5 saat süren bir arama yapıldı. O sırada ağır kanser hastası olan Saylan, 18 Mayıs 2009’da vefat etti.
- Yarbay Ali Tatar, eski Deniz Kuvvetleri Komutanları emekli oramiraller Metin Ataç ile Eşref Uğur Yiğit’e yönelik suikast girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. Tatar, ikinci kez gözaltına alınırken 19 Aralık 2009’da intihar etti.
- Eski SAT Komandosu Deniz Kıdemli Başçavuş Sadettin Doğan, Poyrözköy davası devam ederken TSK’dan ayrıldı ve Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Hava Yolları (THY) bürosunda güvenlik şefi olarak görev yapmaya başladı. Doğan, 27 Mayıs 2014’te Mogadişu’da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.