Gündem Ramazan Ayı’nda nikotin bandı kullanılır mı?

Ramazan Ayı’nda nikotin bandı kullanılır mı?

12.05.2018 - 16:11 | Son Güncellenme:

Ramazan Ayı’nın yaklaşmasıyla birlikte, oruç tuttuğu süre boyunca sigaradan uzak kalmak isteyen kişiler için Diyanet İşleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Nikotin bandı kullanmak orucu bozar mı?

Ramazan Ayı’nda nikotin bandı kullanılır mı

Nikotin bandı orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Bakanlığı Dini Bilgileri Cevaplama Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, sigaradan uzaklaşmak adına nikotin bandı kullanan kişilerin oruçları bozulmamaktadır. Ramazan Ayı dışında her gün sigara tüketen ve nikotine bağımlı hale gelen kişilerde orucu tutmaya engel olabilecek çarpıntı, sıkıntılı ruh hali gibi durumlar gözlendiğinden bu kişiler nikotin bandı kullanabilmektedir. Nikotin bandı bir nevi sigara bağımlılığına tedavi olarak kullanıldığından besin kategorisine değil tıbbi müdahaleye girmekte ve bu kişiler de hasta hükmüne girmektedirler.

Normal şartlarda oruçlu iken vücuda ilaç girmesi eylemi orucu bozarken nikotin bandından vücuda salınan nikotinin emilimi yavaş ve az az olduğundan orucu bozmadığı bilinmektedir. İslam dininde kişinin kendisine zarar vermesi caiz olmadığından ve sigara içmek tamamıyla kişiye zarar veren bir durum olduğundan kişi dini açıdan sigarayı bırakmalıdır.

Haberin Devamı

Nikotin bandı nedir?

Sigarayı bırakmak adına bazı yöntemler mevcuttur. Nikotin bandı ise psikolojik açıdan kişiyi rahatlatan yöntemlerden birisidir. Yara bandına benzeyen yapısı ile vücuda yapıştırılan nikotin bandı, gün içinde emilim hareketiyle birlikte vücuda banttan nikotin verilmesini sağlar. Sigara içen kimselerin sigara içtiği zamanlarda kandaki nikotin seviyesinin hızlıca yükselmesinin aksine nikotin bandı kandaki nikotin seviyesini stabil tutmaktadır. Nikotin bantları üç seviyeden oluşmaktadır. Hekimler genellikle gün içinde çok fazla sigara tüketen kişileri birinci seviyeden başlatmaktadırlar. Birinci seviye kişiye daha fazla nikotin salınmasını sağlar. Hekim, kişinin direncine göre bir plan belirleyeceğinden bu bantlar hekim kontrolü dışında kullanılmamalıdır.

Orucu bozan durumlar nelerdir?

Cinsel münasebette bulunmak, kasti olarak yeme içme eylemini gerçekleştirmek, yağmur ve kar suyunu bilerek yutmak, tütün dumanını içine çekmek, diş macununu yutmak, kendi kendini kusturmak, ağız yoluyla ilaç almak ve dişler arasında kalmış nohut tanesi boyutundaki gıdayı yutmak orucu bozan durumlar arasında yer almaktadır.