Gündem Rami Kışlası kütüphane oldu

Rami Kışlası kütüphane oldu

14.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

250 yıllık Rami Kışlası restore edilerek Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın sayılı kütüphanelerinden biri olarak hizmete girdi. Kütüphanede yazma eserler ile Fatih Sultan Mehmet’in şahsi kitaplığındaki eserlerin de aralarında olduğu 40 dilde eser yer alacak.

Rami Kışlası kütüphane oldu

Gülden Çoktan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rami Kütüphanesi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Ülkemizin, özellikle de İstanbul’un tarihî ve kültürel mirasına sahip çıkmayı, ecdada karşı sorumluluğumuzun bir gereği olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Eyüpsultan’ın Rami semtindeki 250 yıllık Rami Kışlası, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da sayılı kütüphanelerinden birine dönüştü. Kütüphanenin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanvekili Celal Adan, bakanlar Mehmet Nuri Ersoy, Hulusi Akar, Nureddin Nebati, Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, aralarında Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in de bulunduğu iş dünyasından temsilciler ile bazı sanatçı ve yazarlar katıldı.

Kütüphane de yazma eserler ile Fatih Sultan Mehmet’in şahsi kitaplığında bulunan eserlerin de aralarında bulunduğu 40 dilde 20 bin eser yer alacak. 220 dönümlük alan içinde, 36 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan Rami Kütüphanesi, 51 bin metrekarelik peyzaj alanıyla Avrupa’nın en büyük kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesi olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Çaçan’a rahmet

Rami Kütüphanesi’nin ülkeye ve İstanbullulara hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, önceki gün vefat eden ve dün son yolculuğuna uğurlanan sanatçı Burhan Çaçan’a rahmet dileyen Erdoğan, Çaçan’ın yürek tellerimizi titreten güçlü bir ses olduğunu, vefatıyla geride doldurulması zor bir boşluk bıraktığını belirtti.

Rami Kışlası kütüphane oldu

24 saat açık

Kütüphaneye dönüştürülen Rami Kışlasının ülkemizin son 2.5 asırlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, “Burası gıda çarşısına dönüştüğünde burada uzunca bir zaman peynir sattım. Sucuk, pastırma bunların satışını yaptık. Yani burada bir geçmişim var. Burası ne haldeydi? Böyle bir mezbelelik haldeydi. Top da oynadım burada. Rami top sahası olduğu zaman. Buralara yabancı değiliz. Zaman içinde ciddi bir tahribata uğrayan bu abide eseri, İstanbul’un en büyük kütüphanesi olarak düzenlemek için yürüttüğümüz çalışmalar nihayet bitti. Rami’yi sadece bir kütüphane değil pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz haftanın her günü 24 saat gençlerimize ve kitapseverlere hizmet verecek” dedi.

Haberin Devamı

Rami Kışlası kütüphane oldu
Açılışa Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören de katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirören ile bir süre sohbet etti.

İki milyon kitap

Kütüphanenin ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasiteyle hizmete başlamasından memnuniyet duyduğunu aktaran Erdoğan, “Kitap sayımız elbette zaman içinde daha da artacak. Kütüphane bünyesindeki Atatürk İktisat Kütüphanesi de 25 bin ciltlik külliyatıyla kendi alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır. Yine Rami bünyesindeki yazma eserler kütüphanesi de buraya ayrı bir derinlik katacaktır. Günümüzün olmazsa olmazı dijital kaynaklar da burada meraklarıyla buluşacaktır” dedi.

‘Geleceğe yatırım’

Dünya değişirken ülkemizin yerinde kalması demek gerileme işaretidir” diyen Erdoğan şöyle konuştu: “İnşallah önümüzdeki dönem Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla eğitim ve kültür başta olmak üzere ülkemizi küresel düzeyde marka haline getirecek başlıkların tamamında da milletimizi hayallerine kavuşturacağız. Rami Kütüphanemizi, bu büyük yürüyüşte yeni bir halka, yeni bir safha olarak görüyoruz. Ve bu eserlerimiz inşallah çok farklı geleceğe bir yatırımın eseri olacak.”

Haberin Devamı

Rami Kışlası kütüphane oldu

Bedava çay, çorba ve kek ikramı

Rami Kütüphanesi’nin her türlü takdirin üzerinde bir eser olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemizin özellikle de İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmayı, ecdada karşı sorumluluğumuzun bir gereği olarak görüyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılını yüz yeni kütüphaneyle karşılama hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Az önce buradaki Anadolu Lisesi’nden gençlerimizle bir arada olduk. Artık burada çorbanızı, çayınızı, kahvenizi içeceksiniz. Kek de yiyeceksiniz. Para yok. Tabii çok mutlular. Yarın (bu) sabahtan bu uygulama da başlıyor” dedi.