Gündem Referandum siyasi kumardır

Referandum siyasi kumardır

03.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Yurttaş Girişimi ve Barış Bloku’ tarafından düzenlenen “OHAL’de anayasa referandumu” toplantında uzun yıllar Türk siyasetinde çeşitli görevler üstlenen isimler konuştu.

Referandum siyasi kumardır

Taksim’deki toplantıda Doğru Yol Partisi eski Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Ak Parti kurucularından Ertuğrul Yalçınbayır, eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı Rıza Türmen ve Barış Bloku Eş Sözcüsü Prof. Dr. Ayşe Erzan sırayla söz aldı. Yalçınbayır şunları söyledi: “Egemenlik kavramı yanlış zemine oturtuldu. Devredilemez kuvvetler ayrılığı tehlikeye giriyor. Kanun önünde eşitlik değil, partizanlık her şeyin önüne geçiyor. Özgürlükçü anayasa özgür zamanda yapılacak. Kim yapacak? Meclis’le. Ama kiminle yapacak? Bizimle. Sadece inen, kalkan parmaklarla değil. Talimatlarla değil.”
‘Üç nedenle hayır’
Anayasa değişikliğini kapsayan referandumda ‘hayır’ diyeceğini açıklayan Rıza Türmen şöyle devam etti:
“Bunun üç nedeni var. Bir, yapılan anaysa değişikliğinin demokratik meşruiyet eksikliği var. İkincisi bütün gücün tek bir merkezde toplanmasını sağlayacak ve demokrasiden uzaklaşılacak. Üçüncüsü bu değişiklikler kabul edilirse Türk toplumu daha fazla kutuplaşacak ve gerginleşecek. ”

‘Ertelenmesinde fayda var’

Hüsamettin Cindoruk şunları kaydetti: “Referandum siyasi bir kumardır. Sonucun ne olacağını öğrenmek çok zordur. Bu iktidar partisinin dayattığı anayasa değişikliği anayasa mahkemesinin (AYM) denetimine tabi. Birçok kişi ‘AYM sadece şekil yönünden inceleyebilir’ diyor. Ancak bence usul yönünden de AYM’ye tabi olmalı. Bu anlamda AYM’yi büyük bir sınav bekliyor.”
Altan Öymen de, “OHAL’de yerel yönetimlere sandığı engelleme hakkı tanınıyor. Bu olağanüstü hal ile seçim yapılamaz. Bu seçimin ertelenmesinde fayda var” ifadelerini kullandı.