Gündem Reisi, Erdoğan ile görüşmeye geliyor

Reisi, Erdoğan ile görüşmeye geliyor

03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere yarın Ankara’ya geliyor. İki liderin gündeminde Gazze, Irak, Suriye, Güney Kafkasya ve Afganistan gibi bölgesel konular ve terör örgütlerine yönelik ortak mücadele olacak.

Reisi, Erdoğan ile görüşmeye geliyor

AYDIN HASAN Ankara - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak yarın Ankara’ya resmi ziyarette bulunacak. 

Haberin Devamı

Erdoğan ile Reisi’nin yapacağı görüşmelerin gündeminde; Gazze, Irak, Suriye, Güney Kafkasya ve Afganistan gibi bölgesel konular yer alıyor. Türkiye ve İran 560 kilometrelik uzun bir sınırı paylaşıyor.  

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR 

Türkiye, İran’dan; PKK ve terör örgütü PKK’nın İran kanadı PJAK olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadeleyi etkin şekilde hayata geçirmesini beklentisini tekrarlayacak. 

Görüşmelerin yanı sıra Türkiye - İran 8. YDİK toplantısı da yapılacak. İki ülke arasındaki YDİK, 2014’te kurulmuştu. YDİK’in son toplantısı 19 Temmuz 2022’de Tahran’da yapılmıştı. Reisi ile Türkiye’ye gelecek heyette Dışişleri; Yol ve Şehircilik; Ticaret; Petrol, Elektrik ve Enerji; İçişleri ve Savunma Bakanlarının yer alması bekleniyor. Güncel ticaret hacmi yaklaşık 6 milyar düzeyinde. Hedef 30 milyar dolar olarak belirlendi. 

Haberin Devamı

İran ile Türkiye arasında Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında bazı ürünlerde kolaylık sağlanıyor. İran’ın Türkiye’nin 68 ürününü anlaşma kapsamından çıkarmasının ardından bunların tekrar anlaşmaya dahil edilmesi ve anlaşmanın da genişletilmesi bekleniyor. Türkiye, İran vatandaşları için en çok tercih edilen turizm adresleri içinde öne çıkıyor. 

İKİ YENİ SINIR KAPISI

Türkiye’nin İran sınır hattı boyunca ticaret merkezleri kurulmasıyla sınır ticaret havzası oluşturulması önerisi üzerinde de çalışılıyor. Bu konunun toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. İki ülke sınırında Gürbulak, Esendere ve Dilucu sınır kapıları bulunuyor. İran ve Türkiye, iki sınır kapısının açılması için çalışıyor. İran tarafının da onay vermesiyle Van’da bu kapıların açılması söz konusu olacak. Türkiye, yaklaşık 2 yıldır Orta Asya’dan gelerek İran’dan transit geçen Türk taşımacılardan alınan akaryakıt fiyat farkının kaldırılmasını bekliyor, bu konuda müzakereler devam ediyor.

SUUDİ ARABİSTAN İLE ANLAŞMAYA ONAY

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında doğrudan yatırım teşvik anlaşmasının onaylandığı açıklandı. Suudi Arabistan’ın resmi ajansı SPA, Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu toplantısında Enformasyon Bakanı Selman bin Yusuf el-Duseri’nin Türkiye ile daha önce imzalanmış olan doğrudan yatırımların teşvikine ilişkin işbirliği mutabakat zaptının onaylandığını açıkladığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Temmuz 2023’te gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinde, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında “Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalanmıştı. ● ANKARA Milliyet