Gündem Rektörler ‘terör’de diğerleri ‘organize’de

Rektörler ‘terör’de diğerleri ‘organize’de

15.04.2009 - 00:49 | Son Güncellenme:

Ergenekon operasyonunun 12. dalgasında gözaltına alınan 39 kişi arasında yer alan üçü eski, 5 rektörün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Terörle Mücadele Şubesi’nde, diğer şüphelilerin ise Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde tutulduğu belirtildi. Adı açıklanmayan 2 kişi ise aranıyor

Rektörler ‘terör’de diğerleri ‘organize’de

Gözaltına alınan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ve eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, önceki gece İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştırıldı. Böylece gözaltına alınarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen şüphelilerin sayısı 39’a çıktı.
43 kişilik gözaltı listesinde ismi yer alan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan’ın sağlık sorunları nedeniyle, ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer’in ise ABD’de olması nedeniyle gözaltına alınamadığı öğrenildi. Gözaltı listesinde yer alan ancak adı açıklanmayan 2 kişinin de aranmasına devam edildiği belirtildi. 

34 kişi ‘Organize Şube’de
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün nezarethanelerinde tutuluyor.
Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, 68’liler Vakfı Genel Sekreteri Namık Kemal Boya, Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Manisalı, eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ÇYDD Van Şube Başkanı Prof Dr. Ayşe Yüksel, ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cihan Demirci, ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Saymanı Ferran Yorgancıgil, ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Meriçli, ÇYDD Beyoğlu Şube Başkanı Oya Kaynak, ÇYDD Avcılar Şube Başkanı Şükriye Varlık, ÇYDD Kadıköy Şube Başkan Yardımcısı Osman Karaduman, ÇYDD Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz, ÇYDD Kağıthane Şube Başkanı Ali Naci Kılıç, ÇYDD Zeytinburnu Şube Başkanı Sevtap Sema Murat, ÇYDD Üsküdar Şubesi Saymanı Bahriye Uğurel, Eda Yakmaz, Özkan Akyol, Derviş Özçelik, İpek Mavili, Senem Kurşun, Sibel Musaoğlu, Ömer Sadun Okyıltırık, Recep Altan Eraslan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Sibel Kanneci ve Vahide Melis Yalçın’ın da aralarında bulunduğu 34 kişi ise Organize Şube’de bulunuyor.
Gözaltına alınanlardan ilk sorgulanan Mergen oldu.

‘Bunu hak etmedik’
Gözaltındaki 39 kişi dün avukatlarıyla ilk görüşmelerini yaptı. Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın ağabeyi de avukatı ile birlikte emniyete gelerek bilgi aldı. ÇYDD’li Filiz Meriç’i ziyaret eden avukatı Aydeniz Tuzkan, şüphelilerin, “Terörist miyiz? Bunu hak etmedik” dediğini ifade etti.
Tuskan, “Arkadaşlarımıza kendi haklarını anlattık. Şu anda sorgulanmayı bekliyorlar. Bir arkadaşımızın da dün gece rahatsızlandığını öğrendik. Hastaneye kaldırılmış. Dernekten burs alan bir öğrencinin de getirildiğini öğrendik. Polis şu anda delil toplamaya çalışıyor” dedi.
Osman Karaduman’ın avukatı Şükran Eroğlu da, “Müvekkillerimizin neyle suçlandığını öğrenmek için herhangi bir bilgi belge verilmiyor. Dosyada gizlilik kararı var, deniliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rektörler ‘terör’de diğerleri ‘organize’de

Notlar...
Kılıçdaroğlu’nun broşürleri de delil

-  Şüphelilerden 68’liler Birliği Genel Sekreteri Namık Kemal Boya’nın Selimiye’de bulunan eski işyeri eşi Semiha Boya tarafından kullanılıyordu. Boya’yı gözaltına alan polisler, bu büroda da inceleme yaptı. Büro, 29 Mart yerel seçimlerinde “Kılıçdaroğlu Gönüllüleri” adı altında kullanılıyordu. Yapılan inceleme sonucu el konulan belgeler arasında seçim sandıklarında görevlilerin isimlerinin yer aldığı liste ile CHP İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ait seçim broşürleri de yer aldı. Böylece Ergenekon soruşturmasının delilleri arasına Kılıçdaroğlu’nun seçim broşürleri de girdi.
-  ÇYDD Genel Merkezi’nde önceki gün sabah saat 07.00’de başlayan polis araması dün 03.30’da bitti. Yaklaşık 21 saat süren arama sonucunda derneğin merkezindeki çok sayıda belge ve bilgisayara el konuldu. Kolilere ve çuvallara doldurulan malzemeler, polis tutanaklarına kaydedildikten sonra çevik kuvvete ait bir otobüsle İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
-  Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır, gözaltına alınan şüphelilerin yakınlarına destek vermek için dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü önüne geldi. Okkır, “Onların çektiği acıyı ben içimde hissediyorum. Hâkimlerin ve savcıların da yargılanması lazım” dedi.