Gündem Rey şehri nerede, hangi ülkede? Rey şehri konumu ve hakkında bilgi...

Rey şehri nerede, hangi ülkede? Rey şehri konumu ve hakkında bilgi...

17.01.2022 - 19:34 | Son Güncellenme:

Rey şehri hangi ülkede? Büyük Selçuklu Devleti'ne bir dönem başkentlik yapan Rey şehri, İran'ın güneydoğusunda yer alıyor. Selçuklunun kurucusu Tuğrul Bey'de burada hayatını kaybetmiştir. Peki, Rey şehri hangi ülke sınırları içinde?

Rey şehri nerede, hangi ülkede Rey şehri konumu ve hakkında bilgi...

Rey şehri, Part İmparatorluğu'nun Rhages adı ile başkenti olarak kabul edildi. Selçuklu dönemine kadar en önemli tıp ve bilim merkezi olarak biliniyor. Harzemşahler ile Irak Selçukluların savaşına da tanıklık etmiştir. İşte, Rey şehri haritadaki yeri...

Haberin Devamı

REY ŞEHRİ NEREDE?

Rey veya Şehr-i Rey, İran'ın Tahran Eyaleti'ndedir. Tahran sınırları içindedir ve Tahran şehrinin ilk kurulduğu yerdir.

Rhages adıyla Part İmparatorluğu'nun başkenti olan Rey şehri, Selçuklu dönemine kadar İran coğrafyasının en önemli tıp ve bilim merkezlerinden biridir. Nizam'ul Mülk'ün emirleriyle eğitim için yapılan yeniliklerin başladığı, önemli olayların olduğu yerdir. Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu Tuğrul Bey, 8 Ramazan 455 (5 Eylül 1063) yılında burada ölmüş ve yine burada gömülmüştür.

Selçuklu İmparatorluğu'nun başkenti olmasıyla da ünlü olan kentte, 1194 yılında Harzemşahlar ile Irak Selçukluları arasında büyük bir savaş yaşanmıştır. Savaştan sonra Harzemşahlar'ın idaresine geçen şehir, İran'da hüküm süren tüm devletler için önemli bir yerleşim merkezi olma vasfını korudu. Şehir günümüzde Tahran şehri ile kuşatılmıştır.