Gündem Rize'deki Fırtına Deresi’nin üzerindeki tarihi kalenin adı nedir?

Rize'deki Fırtına Deresi’nin üzerindeki tarihi kalenin adı nedir?

08.02.2019 - 11:08 | Son Güncellenme:

Fırtına Deresi üzerindeki tarihi kalenin adı nedir? Ülkemizde bulunan birçok tarihi yapıdan birisi olan kale bulunduğu bölge ve tarihçesiyle merak konusu oluyor. Peki, Rize'deki Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde bulunan ve muhteşem konumuyla ünlü tarihi kalenin adı nedir?

Rizedeki Fırtına Deresi’nin üzerindeki tarihi kalenin adı nedir

Rize'de Fırtına Deresi üzerine bulunan tarihi kalenin adı merak ediliyor. İşte o kale ile ilgili merak edilenler...

Haberin Devamı

Zilkale, Çamlıhemşin ilçesinin 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi'ndeki bir geçide hakim, yüksekçe bir tepe üzerinde konumlanmış, 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan, savunma hendeği durumundaki Zil deresine merdivenle inilen bir kale olup, kesin yapım tarihi bilinmemektedir.

Ahşap olan iç konstrüksiyon çürüyüp yok olmuş olmalıdır. Bryer’a göre kuzey duvarına bitişik dörtgen apsidli oda bir şapeldir. Zil Kale, Varoş Kale, Pazar Kalesi ilk bakışta aynı elden çıkmış ve aynı amaçla yapılmış izlenimi vermektedirler.

Bryer, Trabzon İmparatorluğu döneminde ya bizzat Komnenoslar ya da İmparatorluğa bağlı yerli Lordlar tarafından yapıldıklarını tahmin etmektedir. Bıjışkyan (1871) “Kayalığın üzerinde bulunan ve Zilkale denilen eski bir kalenin içinde insana şaşkınlık veren kemerli binalar ve büyük bir kule vardır.

Haberin Devamı

Osmanlı’nın bölgeyi fethinden sonra da Kale-i Zir adıyla askeri amaçlarla kullanılmış, 1979 yılında kalede bulunan pirinç döküm iki el topu Trabzon Müzesi’ne getirilmiştir.