Gündem Robotun yaşam hakkı olacak

Robotun yaşam hakkı olacak

09.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yapay zekânın yeni düzen yaratacağını belirten Prof. Dr. Kılıç, “Çocuğa öğretilen her şey günü geldiğinde robotlara da öğretilecek. Robotlara da duygu katılabilir. Duygu da bir kodlama. Robotun yaşam hakkı hukukta yer alacak” dedi

Robotun yaşam hakkı olacak

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, ABD ve AB temelli iki önemli bilimsel araştırma sayılan, İnsan Nöro-zihin Projesi ile İnsan Beyin Projesi’ne Türkiye’den katılan tek isim. Prof. Dr. Kılıç, yapay zekâ ve bağlantısal bütünlük adı verilen yeni paradigmanın ayrıntılarını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

- Yapay zekânın gelecekte, zekâmızdan farkı ne olacak?

Yapay zekâ insan zekasının matematiksel olarak ölçülebilmesini sağlayacak. Bu durum yeni bir kültür ve dünya düzenini ortaya çıkartacak. Hafızanın nerede olduğunu halen biliyor değilim. Şuan için bilginin nöronlar arası bağlantısallık olarak saklandığına inanıyoruz.

- Söylemleriniz ezoterik örgütlerin kurguladığı söylenen düzeni çağrıştırıyor?

İnsanın zihinsel algoritması ise sürekli değişim halinde. Şu an neo-liberal sistemin yarattığı kültürü yaşıyoruz. 10 yıl sonra bağlantısal bütünsellik kültürü yaşama girecek. Merkezi otoritenin olmadığı bir yapı ortaya çıkacak. Ezoterik örgütlerin kurguladığı tek din, tek kültürden bahsetmiyorum. Dolar hegemonyasının yıkıldığı yeni bir paradigmaya geçeceğiz. Yapay zekâ ile ortaya çıkan nöronal bağlantısallık yeni bir dünya düzenini doğuracak.

Haberin Devamı

- Yeni düzende özgürlüklerimiz robotlara kurban gitme riski yok mu?

Yaşam içindeki bilgi işleme sistemini anladıkça ekonomik, hukuksal, kültürel anlayışlarımız değişecek. Yeni anlatıda en değerli kavram insanın değil, yaşamın kendisi olacak. Hukuk sistemi insanı değil yaşamın kendisini önceleyecek.

- İnsan kendinden daha üstün robot tasarlayabilir mi?

Hiçbir zihin kendinden daha üstün bir zihin yaratamaz. Bizler düşünebildiğimiz kadarını yaratırız. İnsan yaşama müdahale ettiğini sanıyor ancak bu düşünce yanılsamadan ibaret. Bir çocuğa öğretilen her şey günü geldiğinde yapay zekâ veya robotlara da öğretilecek. Robotlara da duygu katılabilir. Sonuçta duygu da bir kodlama. Bunu söylerken duyguyu küçümsemiyorum. Bilgi işleme yeteneğine sahip bir robotun da yaşam hakkı hukukta yer alacak.

Robotun yaşam hakkı olacak

- Ne kadar çok nöron o kadar çok zekâ kavramı geçerli değil mi?

Her insanın nöron sayısı aynı değil ancak insan beyninde ortalama 86 milyar nöron olduğunu biliyoruz. Bir insanda 150 milyar nöron olmasının önemi yok. Nöron sayısının fazla olması zeka anlamına gelmiyor. Zekâ için önemli olan nöronlar arası bağlantısallık.

- Beynin düşünce gücünün sınırsız olduğu doğru mu?

Haberin Devamı

Beynin sonsuz düşünmeye yetecek enerjisi yok. Tüm mühendislik sistemleri ısınır ve enerji kaybına uğrar. Beyin şahane bir sistem. Çok az bir enerjiyle bilgi üretebiliyor. Sonsuz düşünce kavramı şuan olamaz. Çünkü enerji sonsuz değil. Ancak gerekli enerjiyi sağlarsak sonsuz düşünce paterni üretebiliriz.

ZİHİN ORTALAMASI

- Zihin kontrolü ve zihin okuma mümkün mü?

İnsanlar, bir süre sonra birlikte zaman geçirdiği kişilerin zihin modeline bürünürler. Bu nedenle eşlerin düşünce biçimleri zaman içinde birbirine benzemeye başlar. İnsanlar, bir yönüyle en çok zaman geçirdikleri 5 kişinin zihin ortalamasıdır. Zihin kontrolü istenirse belirli teknikler ile uygulanabilir.